EV Everse 8 – pieni on kätevä

|
Image

Kainalossa kulkeva aktiivikaiutin käy moneen hommaan, etenkin kun se pelaa akulla.

Jos EV:n S200 aikanaan määritteli laulukaapin normin uusiksi, saattaa Everse 8 nyt toistaa tempun. Niin paljon ominaisuuksia on onnistuneesti paketoitu yhteen koteloon, eikä äänipuoltakaan ole soimaaminen. Kahdeksantuumainen kartioelementti ja tuuman diskantti toistavat nimittäin yhdessä papereiden mukaan taajuusalueen 60 hertsistä 20 kilohertsiin, ja tekevät sen korvalla arvioituna miellyttävästi ja riittoisalla volyymillä. 

Tulokas myös sopeutuu moneen käyttötilanteeseen. Eversen muotoilussa sekä DSP:n valikossa on huomioitu sijoitus lattiamonitoriksi kyljelleen tai maahan backlinen tapaan takakenoon kallistettuna, sekä nosto PA-käytössä kaiutintelineelle. Jokaiselle näistä on oma valmis ekvalisointikäyränsä, jossa on otettu lukuun käyttöpaikan aiheuttamat lähipintojen heijastukset tai niiden puuttuminen.

Samaan perusasetusten kategoriaan kuuluu myös valinta erillisen subwooferin käytöstä. Sellaisen pariksi Everse sovitetaan valitsemalla jokin kolmesta geneerisestä bassoleikkurin rajataajuudesta, tai vaihtoehtoisesti jokin neljästä EV:n omille subbareille mitoitetusta valinnasta, joissa on huomioitu ylipäästösuotimen toiminnan lisäksi myös sopiva viiveasetus mallikohtaisesti.

Kun on päästy näin pitkälle, valitaan seuraavaksi sopiva käyttötilanne. Music on valmiin taustamusiikin soittoon, Live elävän esityksen toistoon. Puheelle ja klubimusalle on niillekin omat vaihtoehtonsa.

Tämän jälkeen voi vielä virittää yleissointia yksinkertaisella kolmialueisella ekvalisaattorilla tai pikkutarkempaan säätöön tarkoitetulla seitsenalueisella graafisella korjaimella.

Ja jotteivät keinot loppuisi kesken, mainittu graafinen korjainkin muuntuu haluttaessa seitsemän täysparametrisen yksikön ekvalisaattoriksi. Jos siihen sisältyvien 21 erillisen säätimen kanssa touhuilu ei houkuta, voi korjainta säätää applikaatiossa toisellakin tapaa. Se sallii tarttumisen sormenpäällä suoraan kiinni ekvalisaattorin kuvaajaan, jota voi vanutella ja venytellä kosketusnäytön pinnalla mieleisekseen. Pienestä koostaan huolimatta Eversessä on siis tarjolla PA:n viritystä ihan toden teolla – jos käyttötilanne nimittäin sitä vaatii.

 

Image

Ulkosalla liitännät voi peittää läpinäkyvällä ja roiskevesitiiviillä suojakannella, joka toimitetaan kaiuttimen mukana. Käyttö edellyttää silloin langattomuutta, johdoille ei suojakannessa ole läpivientejä.

 

Kanavat kuntoon

Yleistason asetusten jälkeen siirrytään kanavakohtaisiin säätöihin. Kahdessa mikrofoneille tai instrumenteille tarkoitetussa kanavassa sellaisia onkin runsaanpuoleisesti. 

Lähtösoundiksi kanavalle voi valita muokkaamattoman vasteen sijasta jonkin 11 erilaisesta valmiista ekvalisoinnista, jotka on nimikoitu äänilähteen mukaan. Joukossa on geneerisiä soittimia tyyliin ”kitara” ja ”basso”, mutta myös EV:n omille mikrofonimalleille pedattuja vaihtoehtoja.

Kolmialueinen ekvalisointi kuuluu luontevasti kanavasäätimistöön ja sen perään tulevat yhdellä nupilla hallittava kompressori, efektin voimakkuussäätö, ja hännänhuippuna ducking, jolla  komennetaan stereokanavaan (kanavapari 3/4) kytketty taustamusiikki vaimentumaan sopivasti aina mikrofoniin puhuttaessa. Sopivan voi määritellä itse ja maksimi on 40 desibeliä. Käytännössä taustamusiikin saa niiaamaan ja oikenemaan takaisin lähtötasolle sievästi eikä suurikaan pudotus volyymissä kuulosta pahalta. Jollei duckingille ole tarvetta, koko toiminnon voi myös kytkeä kokonaan pois. 

Panorointikin kahdesta ensimmäisestä kanavasta löytyy, mutta sille on luonnollisestikin käyttöä vasta silloin, kun koossa on stereosetti. Jollaisen muodostaminen kahdesta Eversestä onnistuu langattomasti Bluetoothilla, hurraa.

Efektoinnin osalta sama valinta pätee kummallekin kanavalle. Kokoelmassa on 30 erilaista yksittäisen tai kahden eri tehosteen yhdistelmää, joita ei voi editoida lukuunottamatta yhden delay-ohjelman tap tampo -ominaisuutta. Valita voi vain efektityypin ja säätää sille kanavakohtaisen voimakkuuden. 

Efektien soundi on asiallinen ja toimivien peruskaikujen kirjo riittävän laaja kattaakseen monenlaisia tarpeita tummasta kirkkaaseen, lyhyestä pitkään ja pehmeästä kovaan. Kaikujen jatkeena listassa olevat chorukset ja stereolevennykset ovat nekin aivan käypiä mausteita.

 

Vingut pois

Eversen efektivalikkoon on sijoitettu myös erinomainen aputoiminto – automaattinen kierronestosuotimisto. Monikkomuoto siksi, että yksittäisiä suotimia on täysinä tusina. Ja automaattinen siksi, että kevyellä avustuksella suotimisto virittää itse itsensä.

Ensin kytketään mikrofonit päälle ja sitten nostetaan vahvistustasoa vähitellen hiljaisuuden vallitessa. Jossain kohden ilmaantuu ensimmäinen kiertotaajuus, jonka Everse tunnistaa ja virittää siihen suotimen. Tasoa edelleen nostettaessa löytyvät vuoron perään seuraavatkin kiertoherkät taajuudet, joita suotimet sitten ryhtyvät vaimentamaan.

Käytännössä tämäkin ominaisuus tuntui toimivan mallikkaasti, eikä suotimien toiminta merkittävästi vaikuttanut soundiinkaan. Prosessia voi ohjailla jonkin verran antamalla kierrolle virikkeitä vaikkapa akustisen kitaran koppaa kumisuttamalla tai s-äänteitä korostetusti supistamalla. Se toki pitää muistaa, ettei suodinkaan pysty täysin estämään kiertoa silloin, jos sitä varta vasten yllytetään mikrofonia kupittamalla tai tolkuttomalla suuntauksella. Mutta erityisesti siinä kierron rajamailla oltaessa suotimet pelaavat hienosti ja antavat yhden arvokkaan lisäturvan esityksen takeeksi.

 

Image

Kaikki Eversen toiminnot ja säädöt voi hoitaa yhdellä säätimellä ja kanavien valintakytkimillä. Appi ei ole pakollinen, mutta käytännöllinen se on. 
 

Vakuuttavaa jälkeä 

Nyt on tutkittu markkinat, löydetty se kuuluisa rako ja suunniteltu mittojen mukaan siihen sopiva kaiutin. Akkutoimisuus sekä Bluetooth tekevät Eversestä helposti siirreltävän ja tarvittaessa täysin itsenäisen yksikön. Niinpä sille on monta mahdollista käyttötilannetta, trubaduuritoiminnasta puutarhajuhlien tunnelman nostajaksi ja ex tempore -tiedotustilaisuuden puhevahvistuksesta liikuntaryhmän motivaattoriksi.

Valmistajan tai pikemminkin valmistajien kokemus näkyy ja kuuluu. Emoyhtiö EV:n nimissä julkaistussa mallissa on paljon saman konsernin Dynacord-merkiltä tuttuja piirteitä. Äänipuoli on asiallisesti hoidettu efektejä myöten, ja käyttölogiikankin oppii nopeasti, säätipä asioita kaiuttimen omalla näytöllä tai applikaatiolla. Eikun hommiin.
 

Electro-Voice Everse 8

Aktiivikaiutin omalla akulla

• toistoalue 60 Hz – 20 kHz (-3 dB)
• maksiäänenpaine 121 dB (SPL)
• suuntaavuus 100 ° × 100 °
• ilmoitettu vahvistinteho 400 W
• 8-tuumainen kartiolelementti + 1" diskantti-tweeter
• mitat: 400 × 275 × 272 (k × l x ×, mm)
• paino 11 kg

Lisätiedot: Profitron


Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2022. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.