Focal Listen Pro ja Clear Pro – kuulokkeita arkeen ja juhlaan!

|
Image

Suljetut kuulokkeet muusikolle, avoimet äänittäjälle. Tai ensin mainitut reissaavalle ja jälkimmäiset kotona nautiskelevalle. Kummin vain, Focalin Listen Pro ja Clear Pro ovat ovallisia vaihtoehtoja kahdessa eri tyylilajissa – ja hintaluokassa.

Listen Pro on suljettu ja verraten vankkarakenteinen luurimalli, joka toimitetaan näppärän kuljetuskotelon ja kahden erilaisen johdon kera. Kuljetuksen ajaksi kuulokekupit saa käännettyä käytännöllisesti sangan suojaan.

Image

Kaapelin asennus ja vaihto käyvät kätevästi, johtoliitin lukittuu vajaan puolen kierroksen kiertoliikkeellä vasemman kupin pohjassa olevaan upotettuun pikkujakkiin. Muusikon ykkös-valinta on pakettiin kuuluva viisimetrinen johto, josta osa on suoraa kaapelia, osa notkeasti venyvää ja hyvin muotoonsa palautuvaa kierrepiuhaa. Se toinen mukana toimitettava johto on pituudeltaan metrin luokkaa ja laajentaa Listen Pro -luurien roolia musiikin kuuntelusta matkapuhelimen lisävarusteeksi. Puhelinkäyttöön tarpeellinen mikrofoni sekä monitoiminen komentopainike löytyvät kumpainenkin kaapelin varrelta.

Päähän aseteltaessa Listen Pro osoittautuu mukavammaksi kuin käsin hypistellessä voisi ounastella. Korvia ympäröivät tyynyt on päällystetty miellyttävällä mikrokuitukankaalla ja pehmustemateriaali mukautuu hyvin maastoon, jopa silmälasin sankoja liikaa puristamatta. Ovaalin muotoinen kuulokeosa on mitoiltaan kuitenkin verraten pieni ja tyynyke ympäröi korvaa hyvin tiiviisti. Tyköistuva mitoitus lienee eduksi kuulokkeiden sijoillaan pysymiselle, mutta kovin paljoa kasvunvaraa ei omilla korvillani kupin syleilyssä olisi.

Säädettävä sanka on kuulokkeiden asemoinnin kannalta toinen avaintekijä ja tässäkin kohden tuntuma on mukavampi kuin pikkuisen kömpelöhkö ja aavistuksen työkalumainen olemus antaa odottaa. Sangan sisäpinnassa on silikonipehmuste, ja itse sankamateriaali on hyvin joustavaa taipuen jopa lievästi kierteelle.


Suojaan melulta

Suljetun rakenteen plussina luetellaan yleensä avointa kuulokemallia jämäkämpi bassotoisto ja tehokkaampi ulkopuolisen ääni-maailman vaimennus. Listen Pro todistaa kummankin teesin puolesta. Se vaimentaa ympäröivää melua tuntuvasti, mutta ei ole eristävyydeltään lähelläkään esimerkiksi rumpaleiden usein suosimia, kuulosuojaimia muistuttavia umpinaisia studiokuulokkeita. Työhuonestudion äänitysvoimakkuuksilla ja muiden kuin lyömäsoitinten kanssa touhuttaessa nämä kuulokkeet palvelevat kyllä oikein hyvin. Eristys riittää esimerkiksi akustista kitaraa soittaessa siihen, että kuulokkeista omaa soittoaan kuunnellen voi etsiä sopivaa asentoa ja etäisyyttä mikrofonin suhteen, eikä sähkökitarankaan kanssa tule pulmia vahvistinta maltillisella voluumilla soitettaessa. Laulaessa eristys on luultavasti jopa liiankin tehokas, ja tuttu konsti – toisen kuulokkeen raottaminen – saattaa tulla heti ajankohtaiseksi. Tähän taipuisa rakenne antaakin suopean puoltonsa, sanka myötää ja kupin saa helposti pikkuisen syrjemmälle ilman pulmia.

Matkapuhelimen kanssa Listen Pro pelaa kuten pitääkin. Pakettiauton jurnuttava diesel jyrisee taustalta kyllä läpi, mutta keskustelu onnistuu mainiosti – tämän tanakampi äänieristys saattaisi olla jo liikenneriski. Joukkoliikenteen käyttäjälle tehokkaampi vaimennus varmasti silti sopisi, nyt luureista kuuluva musiikki kavaltaa soittolistan koostumuksen myös vieruskaverille.

Soinnillisesti Listen Pro miellytti kovasti. Yleisilme on levollinen ja kaikin puolin hallittu. Diskantti soi nätisti, eikä keski-alueella ole sen paremmin häiritsevää kuoppaa kuin kumpuakaan. Bassopää ulottuu syvälle on kenties jopa aavistuksen liian voimallinen omaan makuuni, mutta kokonaissointi on silti tasapainoinen ja täsmällisen selkeä alarekisteriä myöten.

 

Nautiskelijan valinta

Focal Clear Pro harppaa kokonaan eri kategoriaan joka suhteessa. Rakenne on takaa avoin, eikä näitä luureja ole tarkoitus resuttaa mukana ruuhkabussissa tai uimarannalla, vaikka pakkaukseen kuuluukin näpsäkkä kantolaukku. Ensivaikutelma on ylellinen ja niin kuuluukin olla, kun hintaa on osapuilleen viisinkertaisesti Listen Pro -malliin verrattuna. Eikä matkapuhelinkäyttöön enää vihjatakaan Clear Pron saatesanoissa… Nyt orientoidaan ajatukset studion tarkkaamoon tai kodin nojatuoliin – siihen, johon asetutaan iltasella ihan vaan toviksi rentoutumaan musiikilla ja havahdutaan puolen yön tienoilla, kun kaikki väki nukkuu.

Image

Mukana paketissa on silti kaksi eri kaapelia, yksi kriittiseen kuunteluun suositeltu spiraalijohto, ja sen vaihtoehtona pituudeltaan metrin ja rapiat oleva suora piuha. Focalilla on ilmeisesti tuumittu, ettei näiden luurien käyttäjäkunta tapaa sinkoilla kuuntelun aikana, sillä Listen Pro -mallista poiketen johtoliittimille ei ole mekaanista lukitusta. Runkoliitin on kuitenkin upotettu melko syvälle kuulokekupin koloon, joka tukee sivuttaissuunnassa johtoliitintä ja estää sitä vääntymästä. Suora nykäisy liittimen suuntaisesti sen sijaan tempaa plugin ulos jakista.

Perusrakenteeltaan Clear Pro on luonnostaan ryhdikkäämpi kuin Listen Pro – sanka ei taivu kierteelle, eivätkä alumiinista valmistettuihin haarukoihin saranoidut kuulokeosat taitu kuljetuksen ajaksi suppuun.

Nahkapintaisen sangan alapuolinen pehmuste on päällystetty samalla perforoidulla mikrokuitukankaalla kuin kuuloketyynytkin ja pitotuntuma on oikein mukava. Osaltaan asiaan vaikuttaa myös kuulokeosan mitoitus, joka on oleellisesti suurempi kuin Listen Prossa. Niinpä Clear Pro tuntuu korvilla väljemmältä, mutta istuvuus toimii kokonaisuutena kuitenkin niin hyvin, etteivät luurit hölsky minnekään suuntaan, eivätkä ne luiskahtele hankaliin asentoihin silloinkaan, kun niitä pitäessä kurottelee toimeliaasti työpisteen eri puolille sijoitettujen laitteiden säätimiin ja katse käy vuoroin lattian tuntumassa kitarapedaalia ruuvatessa, vuoroin kenottaa yläviistoon näyttöä silmäillessä. Ergonomian suhteen näitä jaksaa pitää päässä vaivattomasti pitemmänkin rupeaman.

 

Lähellä nirvanaa

Se mikä alkaa fyysisestä istuvuudesta, jatkuu äänellisessä ulottuvuudessa. Clear Pron perussävy on ensikuulemalla hyvin saman kaltainen kuin Listen Prossa, mutta vuorovertailussa erot tulevat kyllä esiin. Äänen suhteen Clear Pro tarjoaa kaiken sen minkä Listen Pro, mutta joka suhteessa vielä perusteellisemmin. Bassorekisteri on syvä, täsmällinen ja vahva, keskialue hallittu, preesens diplomaattisen hillitty ja aivan ylin kaista mukavan avoin.

Sointi on samaan aikaan erotteleva ja samettinen. Sellaista kiiltoa siinä ei ole, joka nostaisi nailonkielisen kitaran käsittelyäänet ja näppäilevien kynsien kosketukset pintaan tai alleviivaisi soittajan hipiän läsähtävää kohtaamista käsirummun nahkakalvoon, mutta silti nämäkin esimerkki-instrumentit toistuvat selkeinä ja rehevänkin miksauksen seasta nätisti erottuvina. Joissakin rajatapauksissa triangelin, pienten kellojen tai tehosteenomaisten sihausten kaltaiset miniatyyriäänet hautautuivat jonnekin muun audiomassan alle, mutta jos toiseen vaakakuppiin laitetaan soinnin levollisen miellyttävä helppous ja se ettei pitkäkään yhtäjaksoinen kuuntelu tuntunut rasittavalta, niin taidanpa äänestää Clear Pron puolesta. Monen tallenteen kohdalla kevyt preesensalueen miedonnus ei sitä paitsi tee lainkaan pahaa, sen verran pisteliäiksi osa digitaaliajan äänitteistä on miksattu.


Focal Listen Pro ja Clear Pro

Kuulokkeita musiikiin tekijöille ja kuuntelijoille

Listen Pro
• suljettu rakenne
• toistoalue 5 Hz – 22 kHz
• impedanssi 32 ohmia
• paino 280 grammaa
• toimitetaan kahden johdon sekä kuljetuslaukun kera
• hinta: 269 euroa

Clear Pro
• takaa avoin rakenne
• toistoalue 5 Hz – 28 kHz
• impedanssi 55 ohmia
• paino 450 grammaa
• toimitetaan varapehmukkeiden, kahden johdon sekä kuljetuslaukun kera
• hinta: 1599 euroa

Lisätiedot: Kruunuradio

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.