G7th Capotasto – maailman paras?

|
Image

Tässä iässä ei oikein usko maailman parhaisiin edes urheilukilpailuissa, joissa voittaja julistetaan sentään sekuntikellon ja maalikameran vahvistuksella. Vaan eipä tässä oikein muutakaan keksi, kun huomio pitää kiinnittää pikavilkaisulla näinkin yksinkertaiselta ja arkiselta vaikuttavaan asiaan – capoon. Mutta syytä on uhrata hetki lukuaikaa, sillä tässäpä tehdäänkin arjesta juhlaa, kun asialla on G7th, uuden ja kekseliään pikapuristimensa kanssa. 

 

Capotasto eli kotoisammin capo on kitaristin oiva apu, joka helpottaa elämää. Teoriassa. Käytännössä on pingotettava kuminauhoja, trimmattava jousen kireyttä, stemmattava välyksiä, aseteltava asettelemasta päästyäkin ja muuta sen sellaista. Ja sitten kun ryhmän muut jäsenet ovat kertoneet yleisölle kaikki puuduttavat sukkeluutensa ja capokin on lopulta asemissaan parhaalla mahdollisella tavalla, on tyytyminen vinksahtaneeseen vireeseen ja usein kaupan päälle vielä muutamaan yksittäiseen muita vaimeammin soivaan tai särisevään kieleen. Noin karrikoiden. Mutta totta toinen puoli, ja niinpä ei olekaan mikään ihme, että G7th:n kaltainen näennäisen yksinkertainen apuväline saa tunteet pintaan – sehän toimii!

 

Sen salaisuus on nerokas nivel

G7th:n capo on sulavalinjainen, kevytmetallista valettu puristin, jonka salaisuus jää logon taakse kätkeytyvään suljettuun saranaan. Sarana myötää yhteen suuntaan vapaasti ja Capoa kitaran kaulan ympärille asetettaessa nivel lukkiutuu automaattisesti siihen asentoon, johon capo sormivoimin painetaan. Ei erikseen ruuvilla säädettävää kireyttä tai puristusvoiman hallitsematonta käyttöä tämän capon kanssa, vaan puristus on juuri niin luja tai kevyt kuin millaiseksi sen näppituntumalla haluaa.

Nivelen lukko vapautuu ja hanka aukeaa mustaa liipasinvipua kevyesti työntämällä ja capon leukoja samanaikaisesti raottamalla. Peli onkin helppo siirtää uuteen asemaan kaulalla tai tyystin toiseen kitaraan, sillä minkäänlaisia etukäteissäätöä ei tarvita vaan hanka mukautuu aina juuri sen paksuiseen kohtaan kuin tarjolla on. 

Kieliä otelautaa vasten puristava pinta on hyvin joustavaa kumia ja se jakautuu bassokielten päässä kahteen rinnakkaiseen harjanteeseen, jotka yhtyvät diskanttipuolella. Tai ainakin näin päin asetin capon itse, sillä silloin G7th:n virtaviivaisista linjoista saa samalla erään lisäedun. Kun nivelpuoli eli paksumpi osa esinettä jää otelaudan yläkantin puolelle, ei otekäden asentoa rajoita diskanttikielten puolella mikään kaulan ympäri kiertävä este vaan käden liike on yhtä vapaata kuin avoasemasta soitettaessa.  

Kokeiluun saadun capon mukana tulleissa saatteissa ei mainita, onko valmistajalla suunnitelmia laajentaa mallistoa myös esimerkiksi nylonkielisten viivasuorien otelautojen profiileihin soveltuvaksi. Testikappaleen loivasti kaareutuva puristuspinta istui kumminkin luonnikkaasti niin omien sähkökitaroideni kuin teräskielisenkin kumppaniksi, mikä sekin kertoo onnistuneesta mitoituksesta ja puristuspinnan materiaalivalinnasta.

Kaulan takaosaa vasten painuva hangan pinta on sekin joustavaa kumia ja sijoilleen asettettuna capo pysyy paikoillaan luotettavasti.

 

Yksinkertainen on valttia

G7th capo on erittäin helppo käyttää ja sillä saa hyvin tasaisen ja sopivan puristusvoiman kaikkii kieliin samanaikaisesti. Kieliä vasten painuva kumi on materiaalina onnistunut valinta: kielet eivät vaimene hengettömiksi eikä sointi muutu omituiseksi vaan muistuttaa huolellisesti muodostetun barre-otteen klangia.

Kun puristusvoima on näppituntumalla helposti säädeltävissä ja kieliä painava kumi tehtäväänsä loistavasti soveltuvaa laatua, ei virekään nitkahtele samalla tavoin kuin monien kilpailevien tuotteiden kohdalla. Kyllä tällainen helppous ja kaikinpuolinen toimivuus on sen verran harvinaista herkkua, että jollei tämä ole kiistatta maailman paras, niin ainakin häikäisevä huippusuoritus. '

 

G7th Capotasto

Uudenlainen capo

• asetetaan kitaran kaulalle ja puristetaan tiukaksi
• puristusmekanismissa automaattinen lukitus
• avaus liipasinvivulla
• hintaluokka alle 40 euroa

Lisätiedot: Into-Luthman

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.