Ludwig Evolution Maple – kyllä lähtee!

|
Image

Ludwigin houkuttelevasti hinnoitteleman taiwanilaisvalmisteisen Evolution Maplen rungot ovat ehtaa amerikanvaahteraa.

Pelkästään kalliita kustomrumpuja valmistamalla ei sarana laula ja kauppa käy – ainakaan tarpeeksi. Piakkoin 110-vuotisjuhliaan viettävän Ludwiginkin on pystyttävä tarjoamaan logollaan varustettuja rumpuja myös kohderyhmille, joita on maailmassa eniten: aloittelijoille ja edistyneille harrastajille.

Jo ensivaikutelma Evolution Maple -setistä on arvokkaan oloinen – kiiltolakkapinta on virheetön ja kokonaisuus rautaosia myöten siisti. Jotta laatu pysyisi ylhäällä mutta hinnat matalalla on tuotantoerät kuitenkin pidettävä suurina, mikä tarkoittaa koko- ja pintavaihtoehtojen karsimista minimiin. Evolution Maplea saa vain neljällä lakkapinnalla: Red Burst, Mahogany Burst, Transparent Black ja Transparent Blue.

Setit ovat isoja – viiden, kuuden rummun kokoisia – eli pistokeikalle moisesta saa koottua kevyemmänkin kattauksen jättämällä joutavat tomit kyydistä. Ainoa, mitä ei voi jälkikäteen vekslata on bassarin koko, joten valinnassa kannattaakin keskittyä sen perinpohjaiseen pohtimiseen.

Vaihtoehtoja on kaksi. Jos kuljetusväline on tilava, soitto äänekkäämpää ja lavat pääsääntöisesti isompia, kokeilusettiin kuulunut syvä 22-tuumainen tarjoaa uskottavaa vastinetta polkaisuun tilanteessa kuin tilanteessa. Jos rummusta tuntuu joihinkin puitteisiin puskevan liikaakin jytinää, sitä saa harkitulla demppauksella suitsittua.

 

Pönttö poikineen

Kokeiltavaksi roudattu setti edustaa Evolution Maplen vaihtoehdoista kookkaampaa rokkikattausta, koostuen 22-tuumaisesta ja 18 tuumaa syvästä bassarista, 6,5 tuumaa syvästä virvelistä sekä neljästä tomista.

Taiwanilaisvalmisteisten settien rungot ovat amerikkalaista vaahteraa, mikä on jo pointti sinänsä. Ja tapa, miten rungot on pantu kokoon ja viimeistelty on toinen. Tähtäimessä on selvästi ollut vähintään puoliammattilaisen edellyttämä laatu, tatsi ja soundi.

Tietenkään hintalappuun ei pysty sisällyttämään kaikkea, mitä löytyy kolme kertaa kalliimmissa USA:n Ludareissa. Evolution Maplessakin on valintoja tehty: kulukurista kielivät esimerkiksi virvelin ja bassarin virityspesien määrä, joita on molemmissa kahdeksan per kalvo. Varsinkin 22-tuumaisessa bassarissa kahdeksan on aika vähän, mikä ei onneksi kuitenkaan vaikeuttanut vireen hakemista, varsinkaan jämerillä ja reunoiltaan vahvistetuilla ensiasennuskalvoilla.

Tehtaan kalvoilla varustettu 22-tuumainen bassari vastasi polkaisuun isosti, pyöreästi ja täyteläisesti. Sointi ei tällaisella kalvolla ole turhan pitkäkestoinen, eikä lisävaimennusta napakan tuntuman saavuttamiseksi kaivannutkaan. Bassarin pätevin sointialue tuntui löytyvän kalvon kireyden keskivaiheilta ja sieltä löysään päin – mieluummin kuin yltiöpäisen tiukkana.

 

Harmonista sakkia

Bassariin kiinnittyvään tomihaarukkaan ripustettavissa etutomeissa on klassisesta Rims-patentista periytyvät Vibraband-ripustushaarukat, joissa rumpuja roikotetaan yläkalvon neljästä kiristysruuvista. Kellunta on mallikasta, mutta ripustus haittaa pikkuisen yläkalvon vaihtoa ja viritystä. Lisäksi haarukka on aika painava kappale rautaa, ja vaatii tilaa rummun ympäriltä, mikä voi alussa häiritä tiukkaan asetteluun mieltynyttä soittajaa.

Etutomit muodostavat syvien lattiatomien kanssa soinniltaan harmonisen kvartetin, jonka virityskin tuntuu käyvän vaivattomasti.

Remon kaksikerroksinen UT-pinstripe tuntuu mainiolta ensivalinnalta setin kaikkiin tomeihin. Kalvoille ominainen lyhyehkö, lätisevä ja kontrolloitu soundi miellyttää korvaa ja on helposti hanskassa, vaikkei jokaista viritysruuvia tarkkaan kohdilleen passaisikaan.

Lattiatomeistakin irtosi muhevaa jytinää, vaikkei niiden jaloissa ole minkäänlaista lisäjoustoa vaan aivan perinteisimmät täyskumitatit.

Perusrokkimeiningistä poikkeavassa soittoympäristössä rumpuihin saa avoimempaa sointia ja herkempää syttyvyyttä karheilla yksikerroskalvoilla. Viimeistään niillä käy ilmeiseksi, kuinka terveen konstailematon rummuston tomien sointi onkaan.

 

Virvelin pärinää

6,5 tuumaa syvän virvelin mattokoneisto ja matto ovat toimivaa lajia. Virityspesät ovat kaikissa Evolution Maplen rummuissa Ludwigin klassikosta hieman kevennetyt ja lyhennetyt. Johtuneeko sitten virvelin tuplamallisista pesistä vai mistä, mutta koko setin ainoana juuri virvelissä ruuvit panivat viritettäessä selvästi hanttiin. Toisaalta soundissa ei sinänsä ollut enempää vikaa sitten, kunhan viritys oli saatettu kunnialla loppuun.

Virvelin runko tuntuu tomien tapaan sopivan vankalta kestääkseen keikkaelämää, ja silti riittävän ohuelta vastatakseen vähän herkemmänkin kapulakäden toiveisiin. Vaikutelmaa tehosti entisestään tomeista poikkeava, ohuempi ja karhea yksikerroksinen UT-kalvo.

Bassarin ja tomien kanssa samasta puusta veistetty virveli oli haluttaessa kipakka ja selkeästi resonoiva, mutta virettä pudottaessa läski ja lämmin.

 

Kättä lippaan

Ludwigin Evolution Maple on miellyttävä tuttavuus, joka onnistuu yhdistelemään sekä rakenteessaan että soundissaan jämäkkää uskottavuutta ja hienovaraisuutta. Kattauksen määrän ja laadun huomioon ottaen hintakin on houkutteleva.

Evolution Maple on harrastajan suunnasta katsoen ”huippusetti”, joka tarjoaa melkein kaiken mitä voi toivoa. Varsinkin ensimmäistä tai toista settiään vaihtoon tuova innokas soittaja saa vastinetta rahalle: laatu nousee että kohina käy, soittotuntuma paranee ja soundissa alkaa olla suuren maailman potkua.

Myöskään heittokeikkaa lähikulmilla tekevälle ammattirumpalille Evolution Maple ei vaikuttaisi hullummalta kakkossetiltä. Varsinkaan kun rummusto ei ole soinniltaan, ominaisuuksiltaan tai ulkonäöltään kummemmin kallellaan mihinkään erityiseen suuntaan, ja solahtaa sellaisena monenlaisiin soitannollisiin yhtälöihin.

Tokihan kokeillun setin kakskakkonen bassari syvine virveleineen ja kookkaine tomeineen vie tilaa sekä autossa että lauteilla, joten pitserioiden nurkissa keikkailevalle juuri tämä Evolutionin kokoluokka ei ole paras valinta. Mutta tosiaan, pienempikin vaihtoehto löytyy tarvittaessa samasta sarjasta.

Amerikkalaisesta puusta Kaukoidässä valmistettu Evolution Maple saattaa olla parasta mitä Ludwigin logolla tähän hintaan tänään tarjoillaan, ja sellaisena rummusto ansaitsee paikkansa amerikkalaisten kustomsettien ylpeänä perillisenä.

Ludwig Evolution Maple

Rokkihenkinen rummusto

• 14" × 6,5" virveli
• 22" × 18" bassorumpu
• 10" × 8" ja 12" × 9" etutomit
• 14" × 14" ja 16" × 16" lattiatomit
• HIntaluokka alle  1500 euroa

Lisätiedot: Millbrook Musiikki

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.