Mad Professor Loud’n Proud – autenttista brittimurinaa kompaktissa paketissa

|
Image

Marshallin varhaiset vahvistimet ovat luultavasti yhä edelleen rockhistorian jäljitellyimpiä mökämasiinoita. Kuinka luonistuu kotimaiselta valmistajalta peribrittiläisen soundimaailman vangitseminen?

 

Mad Professorin Loud’n Proud on pedaalimuotoon pakattu näkemys monelle kitaristille pyhästä, pleksistä muotoillun etupaneelin omaavasta 60-luvun brittivahvistimesta.

Niin hunajaiselta kuin nämä vanhat jyrät kuulostivatkin, ilman erillisten särökanavien ja master volumen suomia mukavuuksia niistä parhaan terän ujuttaminen ulos ilman kuuloaistin vaarantamista oli miltei mahdotonta. Merkittävä osa laitteiden taiasta rakentui nimittäin kuumina käyvien pääteputkien luoman rouskeen varaan.

Mad Professor ei ole tyytynyt vain esittämään omaa näkemystään vanhojen Marshallien murinasta, vaan on käytännössä mallintanut esikuvana toimineen vahvistimen koko signaalitien etuasteen ja pääteasteen vaiheenkääntöineen, push-pull-vaiheineen ja lähtömuuntajan simulaatioineen.

Overdrive-pohjansa lisäksi Loud’n Proud sisältää myös sisäänrakennetut vintage-henkiset fuzz- ja boost-piirit. Molemmat sijaitsevat signaalitiessä ennen overdrivea ja ovat käytettävissä täysin itsenäisesti muiden efektien kanssa.

 

Jotain uutta, jotain vanhaa

Pedaalin säädömahdollisuudet noudattavat eq:n osalta esikuvasta tuttua kaavaa. Bass-potikalla säädetään alataajuuksien tasoa, middlellä keskitaajuksia ja treblellä päästään puolestaan ylätaajuuksien kimppuun.

Image

Gainilla taas säännöstellään signaalin säröytymistä ja volume-säädin puolestaan määrittää pedaalista ulostulevan signaalin voimakkuutta.

Presence vaikuttaa ylätaajuuksien määrään pääteasteosiossa muuttamalla korkeiden taajuuksien takaisinkytkennän määrää.

Säätimien alla vasemmassa reunassa nököttää uutena ominaisuutena Character-kytkin. Sillä pedaali on asetettavissa kahteen eri moodiin: vasemmalla tarjolla on tiukempaa botnea ja kompressoidumpaa soundia, kun taas oikealla bassovaste on hivenen löysempi ja soittotuntuma dynaamisempi. Suurimman osan ajasta testilaitten kytkin vietti maksimaalisen vintage-fiiliksen tavoittamiseksi oikeassa laidassa nököttäen.

 

Sormituntumalla hallintaan

Heti pedaalin päälle polkaisun jälkeen huomio kiinnittyy siihen, kuinka vahvistinmaisesti Loud’n Proud käyttäytyy. Se tottelee soittajan otteita ja kitaran kontrolleja pienimpiäkin nyansseja myöten. Kovilla plektran sivalluksilla sävelet saavat reunoilleen kipakkaa terävyyttä, kun taas sorminäppäilyssä ne puhdistuvat ja pyöristyvät juuri odotetulla tavalla.

Overdrive-puoli soveltuu yhtä hyvin putkivahvistimen yliajoon gain-potikka nollissa ja volume viimeiselle neljännekselle parkkeerattuna kuin täysin puhtaan signaalin päällä käytettäväksi ainoaksi särön lähteeksikin.

Äänensävyn säädöt eivät sinänsä tarjoa yllätyksiä, mutta ovat käyttökelpoisia käytännössä koko skaalaltaan. On hyvä huomioida, että eq-säädöt pätevät vain pedaalin overdrive-osioon, eikä niillä voi hienosäätää fuzzin tai boostin soundeja.

Gain-potikkaa myötäpäivään ruuvatessa liu’utaan hyvin lievästä signaalin muroutumisesta suoraan 70-luvun rock-levytysten soundimaailmaan, joka on kuin luotu AC/DC:n ja Freen tuotannon tahdissa komppailuun. Säröä riittää vielä jonkin matkaa tästä yli, mutta raskaampaan louhintaan monet saattavat kaivata hieman lisäpotkua. Sitäkin on onneksi tarjolla.

 

Nupit yhteentoista

1960–70-lukujen taitteessa vanhan koulukunnan yksikanavaisista vahvistimista tavattiin piiskata extrasäröä niiden eteen liitetyn buusterin tai fuzzin avulla. Koska Loud’n Proudista nämä molemmat löytyvät sisäänrakennettuina, saman kikan hyödyntäminen on tehty mahdollisimman helpoksi ja yksinkertaiseksi.

Fuzz/Boost-kytkin määrittää, onko toista polkaisukytkintä painamalla käytössä fuzz- vai boost-puoli. Piirit eivät ole käytettävissä samaan aikaan, mutta käytännössä tätä mahdollisuutta ei tule edes kaivanneeksi. Fuzzin äänenvoimakkuutta säädetään Fuzz Vol -potikalla, Boost/Fuzz-säätimen määritellessä boostin tason tai fuzzin saturaation määrän.

Boost tarjoaa soittajan käyttöön 13 desibelin edestä verevää lisäpuhtia, ja se on erinomaisen käyttökelpoinen lisämauste myös ilman pedaalin overdrive-osiota. Lisävahvistus korostaa hieman keskitaajuuksia ja toimii näin mitä mainioimpana soolobuustina.

Sisäisen hendrixinsä voi puolestaan päästää valloilleen napsauttamalla valintavipstaakin fuzz-puolelle. Pedaaliin sisällytetty fuzz mukailee vanhan liiton germanium-piirejä ja vanhojen fuzzien tavoin se on ronkeli edellään olevien pedaalien suhteen. Bufferoidut purkit kannattanee sijoittaa signaalipolulle vasta Loud’n Proudin jälkeen.

Fuzz itsessään on soundeiltaan räiskyvä ja rapsakka. Kirskuvan yläkerran lisäksi siitä löytyy kosolti mureaa alapäätä ja se leikkaa bändisoitossa läpi erinomaisesti. Säröytyessään reippaammin germaniumin temperamentti nousee esiin: toisinaan sävelet haihtuvat ennen aikojaan, toisinaan niillä on miltei loputon sustain. Kaikki tämä kuuluu efektin esikuvana toimineiden transistorien oikukkaaseen luonteeseen.

Sekä Overdrive, boost että fuzz puhdistuvat kaikki hienosti kitaran volumea hiisaamalla, mutta ainakin testikitaroilla oli havaittavissa selkeä hyppäys äänenvoimakkuuden ja säröytymisen suhteen aivan potikan viimeisellä viidenneksellä.

 

Kolme pedaalia yhden hinnalla

Vanhojen yksikanavaisten vahvistimien tuottaman möykän puristaminen pedaalimuotoon ei sinänsä ole uusi tai ainutlaatuinen idea. Kilpailu ”Marshall-purkkien” kesken on ollut kovaa jo vuosikausia, ja miltei jokaiselta kynnelle kykenevältä pajalta löytyy valikoimista oma näkemyksensä aiheesta.

Loud’n Proudin valttina on poikkeuksellisen onnistuneesti taltioidun soundimaailman lisäksi sisäänrakennetut laadukkaat boost- ja fuzz-piirit. Sen hinta ei kenties ole kaikkein edullisimmasta päästä, mutta asiaa lienee syytä tarkastella siitä kulmasta, että tässä tapauksessa yhden pedaalin hinnalla saa kolme valmiiksi yhteiskäyttöön kalibroitua säristintä.

Loppuviimeksi Loud’n Proud tekee juuri sen mitä lupaakin, ja tarjoaa soittajan käyttöön varsin uskottavaa brittisoundia kätevässä koossa

 

Mad Professor Loud’n Proud

Overdrive-pedaali boost/fuzz-ominaisuuksilla

• säädöt: bass, middle, treble, volume, gain, presence, fuzz vol, boost/fuzz
• kaksi jalkakytkintä
• sisäänrakennettu germanium-fuzz
• ssisäänrakennettu 13 dB:n boost
• Character- ja Fuzz/Boost -kytkimet
• virrantarve: 9 V DC, 27 mA.
• ohituskytkentä: true bypass
• hintaluokka: 260 euroa

Lisätiedot: Mad Professor

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.