Nomad Factory 80s Spaces V2 – kaikuja 80-luvulta 

|
Image

Plugivery-palvelun kautta tuotteitaan jakelevan Nomad Factoryn valikoimassa on efektiplugia jos jonkinlaista. Kokeiltavakseni sain erittäin kiinnostavan ja oivalliseksi osoittautuneen kaikuprosessorin.

80s Spaces V2 -kaikuprosessori perustuu impulssivasteiden käyttöön ja konvoluutiotekniikkaan. Firma ei kuitenkaan lähesty asiaa samalla tavalla kuin Sony ja Yamaha tekivät reilut parikymmentä vuotta sitten, jolloin kummankin uraauurtaneen valmistajan tiimit kiersivät taltioimassa hyviksi tiedettyjen konserttisalien ja kirkkojen akustiikkanäytteitä eli impulssivasteita ympäri maailmaa. Siinä missä japanilaiset halusivat toisintaa realistisesti juuri tiettyjen salien akustiikan, Nomad Factory haluaa nimittäin palauttaa studioon vuosikymmenten takaisten digitaalisten kaikulaitteiden tuottamia efektejä – niitä, jotka antoivat 80-luvun musiikille omat tunnistettavat sävynsä.

Image

 

Lyhyesti kuvattuna kyse on siitä, että alkuperäislaitteeseen syötetään lyhyt heräte, impulssi, jonka aiheuttama kaiun­ta napataan talteen, analysoidaan ja muutetaan sen perusteella laskentakaavaksi. Kun tiedossa on mitä yhdelle tietyllä voimakkuudella syötetylle herätteelle laitteessa tapahtuu, voidaan sama toistaa muille herätteille. Kuulostaa scifiltä, mutta periaatteessa jokainen yksittäinen digitaalinen sample on juuri tuollainen heräte, joka liipaisee saman prosessin käyntiin.

Mallinnuksesta konvoluutio poikkeaa siinä suhteessa, että mallinnettu laite pyrkii toistamaan alkuperäisen kaikkine toimintoineen ja komponenttitason muuttujineen. Konvoluutio puolestaan toisintaa jonkin tietyn erityistilanteen, vaikkapa jäljiteltävän laitteen preset-ohjelman numero 36. Ja niillä säädöillä, jotka impulssin mittaushetkellä ovat voimassa. Konvoluution tuloksena ei siten synny kokonaista virtuaalista laitetta säätöineen päivineen vaan pikemminkin kyky tuottaa tiettyä tilannetta vastaava soundi.

 

Enemmän kuin pelkkä monistuskone

Valmistaja voi oman harkintansa ja resurssiensa puitteissa laajentaa konvoluution perusideaa lisäämällä impulssivasteen sisältämään reseptiin muuntelumahdollisuuksia. Nomad Factory on yhteistyössä plugin kehittämiseen osallistuneen More­Voxin kanssa päätynyt juuri tähän taktiikkaan ja niinpä 80s Spaces V2 osaa paljon muutakin kuin vain toisintaa siihen tallennetut 250 erilaista impulssivastetta sellaisinaan. Ne ovatkin vasta tarjoiluehdotus, jota voi muovailla oman makunsa ja käyttötilanteen mukaan.

Ensinnäkin kaikuajan pituus on aina kriittinen tekijä ja sille löytyykin oma säätönsä, jonka prosenttiasteikko muuntuu vasemmalla sijaitsevassa ”näytössä” millisekunneiksi tai sekuntilukemaksi.

Toinen tärkeä parametri on kaiun syttymishetkeä viivästävä pre delay, joka tässä plugissa säätyy suoraan millisekunneissa. Lisäksi kaiun syttymistä voi loiventaa kekseliäällä attack-säädöllä, joka ikäänkuin liu’uttaa kaiun esiin sen sijaan, että se aukeaisi kerralla. Efektin voikin antaa pelmahtaa pisimmillään 200 millisekunnin viiveen jälkeen, ja sen saa nousemaan täyteen tasoon 0 – 100 millisekunnin kuluessa. Mainioita työkaluja, joilla kaiun saa sopivasti irti kuivasta äänestä ja uimaan mukaan sulavasti.

Soivan kaiun vaimentamiseen on lisäksi 0,1 – 10 sekunnin aika-asetuksella sulkeutuva gate, joka katkaisee soinnin kytkinvalinnan mukaan joko hyvin jyrkästi tai hieman loivemmin. Kun gaten ajan asettaa riittävän pitkäksi suhteessa kaiun kestoon, se ei käytännössä vaikuta kaiun sointiin lainkaan.

Jo näillä säädöillä saa yhdestä ja samasta preset-ohjelmasta irti varsin moneen eri tilanteeseen sopivia kaikuvariantteja. Kun mukaan otetaan ali- ja ylipäästösuotimet, joille kummallekin voi valita erikseen jyrkkyydeksi 6, 12 tai 24 desibeliä, saadaan myös taajuussisältöä muotoiltua tehokkaasti, vaikka varsinaista ekvalisaattoria ei varusteluun kuulukaan. 

Efektin leveyttä stereokannassa voi puolestaan sekä laajentaa että kaventaa, joten samaa presettiä voi käyttää tiukkana monomaisena tehosteena tai todella avaruudellisena efektinä. 

Lisäväriä antavat myös kaiunnan eloisuuteen vaikuttava ja teholtaan portaattomasti säätyvä chorus sekä erikseen analogielektroniikan ja digitaalisen maailman vajavaisuuksia simuloivat color-kytkimet.

 

Koukussa

Soundillaan 80s Spaces V2 vakuuttaa jo ensikuulemalta. Nyt ei ole tarjolla niin geneeristä ja usein kaikessa hattaraisuudessaan olemattomiin haihtuvaista yleiskaikua kuin monessa plugissa. Nomadin preseteissä on heti kouriintuntuvaa konkretiaa, ehtaa asiaa, joka ottaa paikkansa ja pitää sen.

Eri kaikulaitteista napattujen impulssivasteiden sävyt vaikuttavat nekin autenttisilta, ainakin leimallisesti erilaisilta. Kaikkia alkuperäisiä en ole käyttänyt, mutta osan toki tunnen. Ja kyllä Nomad Factoryn loihtima ikoninen on todella ikonista. Skaalan toisessa päässä keikkasettiinkin sopivan edullisen japanilaisefektin rujous toisintuu sekin maukkaasti. Kun solisti tarvitsee juhlavaa salia tai kuulasta platea, 80s Spaces V2 toimittaa. Jos ponnettomiin rumpuihin pitää saada jotain ryhtiä ja rähinää, järjestyy.

Koska kyse ei ole virtuaalilaitteiden mallinnuksesta, ei lähtökohdaksi voi sopivaa kaikua etsiessään ottaa jotakin tiettyä laitetta tai sen algoritmia. Sen sijaan ensin valitaan jokin Nomadil­la tallennettu preset-ohjelma, josta sitten muovaillaan itse oma versio. Sen puolestaan voi nimikoida ja tallentaa käyttäjälle varattuun muistitilaan, joten mikään ei estä rakentamasta ikiomaa, nimenomaan laitetyypin mukaan jäsennettyä efektikirjastoa.

Image

 

Tehtaan ohjelmia on jaettu sekä käyttökohteen mukaisiin että kaikutyypin perusteella muodostettuihin ryhmiin. Niitä selatessa tulee hieman yllätyksenä, että osa preseteistä aukeaa saman tien toimintaan ja efekti on heti kuultavissa. Toiset ohjelmat taas täytyy esille kutsumisen jälkeen vielä erikseen napsaista päälle, jotta niiden soundia voisi kuunnella. Ja jossain vaiheessa käy niin, että uuden ohjelman napsautus päälle sulkeekin jonkin edellisistä kokeilluista jälleen pois, ja jos siihen palaa, se pitää taas napsauttaa takaisin päälle.

Toinen hieman häiritsevä piirre on se, että säätimillä ohjelmaan tehdyt muutokset siirtyvät seuraavaankin esille kutsuttavaan ohjelmaan. Jos ensin on kokeillessaan lyhentänyt esimerkiksi kahden sekunnin kaiun 50 prosentin mittaan, niin seuraavassa ohjelmassa käytetty vaikkapa nyt sitten yhden sekunnin kaikuaika on sekin vain puolet alkuperäisestä – jollei käännä säädintä itse 100 prosentin lukemaan.

Sitä pidän kuitenkin hyvänä, että vastaavalla tavalla kolme kriittistä asetusta – tulosignaalin taso, miksaussuhde kuivan ja efektin välillä sekä lähtösignaalin taso – pysyvät säädetyssä arvossaan ohjelmia selattaessa. 

Mainio ominaisuus on myös A/B-painikepari, jossa kummallekin kirjaimelle voi valita oman kaikuohjelmansa ja sitten vertailla tai käyttää niitä vuorotellen.

Hauska lisä on mahdollisuus valita 80s Spaces V2:n kojetaulun väriksi tyylikkään askeettinen harmaa tai hipahtavan värikäs lila. Olen joskus tainnut sanoa, että minun puolestani efektilaitteen käyttöliittymä voisi olla sukua vaikka excel-taulukolle, kunhan olisi selkeät ruudut, joihin parametrien arvot voi naputella. No valitsin tietysti heti sen violetin, koska se on niin piristävä…
 

Nomad Factory 80s Spaces V2

Konvoluutiokaiku

• 12 referenssilaitetta
• 250 referenssilaitteista mitattua impulssivastetta
• 510 valmista kaikuohjelmaa
• kahden kaikuohjelman vertailu A/B-valinnalla
• monipuoliset muokkausmahdollisuudet
• mahdollisuus tallentaa itse muokattuja ohjelmia
• hinta Plugivery-palvelussa 179 $ 

Lisätiedot: Nomad Factory


Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2022. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.