Nord Stage 4 88 – näin hyvää ei saa halvalla

|
Image

Erinomainen koskettimisto ja kaiken kattava soundisto. Eikä edes hankala käyttää.

Allekirjoittaneella on ollut onni testata erinäisiä Nord-tuotteita vuosien varrella, ja vaikka intohimoni kohteet onkin niputettu onnistuneesti jo Nord G2X Modulariin, olen edelleen seurannut yrityksen edesottamuksia suurella mielenkiinnolla. Aikoinani tutustuin sekä Waveen että sen kakkosversioon, ja kuultuani tulevan laitteen hybridirakenteesta olin jo hyvin valmistautunut testaamaan tätä uutta tuotetta, Nord Stage 4 88:aa, pitkällä ja painotetulla koskettimistolla.

Image

Perustuntuma on tuttu, vaikka kontrollikeskus ja sen sisältämien toimintojen asettelu onkin muuttunut hieman edeltäjästään. Fyysinen tuntu on edelleen laadukkaan ja kestävän oloinen, ja vaikka muutoksia onkin tapahtunut, hakeutuvat kädet automaattisesti oikeille säätimille kuin itsestään. Tilannetta voisi kuvata vertaamalla Prophet 6:tta uusio-Prophet viitoseen – sukulaisuussuhde mallieroista huolimatta on selvä. Nordin kohdalla on todettava, että Stage 4 pesee kolmossarjan version selkeydessä ja väljyydessä, vaikka säätimiä onkin enemmän.

Osa pikkusäätimistä, esimerkiksi oktaavivalitsin urkuosiossa samoin kuin pääosion split-, master clock- sekä transpose-säätimet on sijoitettu uudelleen. Mutta sitten taas ne tavaramerkin omaiset jutut – pyykkipoika-pitch bend ja hiomakivi-modulaatiorulla – ovat fyysisesti yhä alkuperäisillä paikoillaan ja soitto sujuu tuttuun tyyliin.

Morfaustoiminto ja esimerkiksi layereiden samanaikainen filtteröinti ovat pienen jekun takana ja Synth/Piano A-B-C/A-B -valitsimien käyttäytyminen on toisinaan hieman askarruttavaa.

Testin aikana huomasin, että ns. switch state tallentuu patchin mukana, joten mikäli tulee eteen layer-toimintojen muokkaamista lavalla, kannattaa itselle tärkeät patchit käydä läpi etukäteen. Äkkiseltään kolmosesta neloseen hyppäävä saattaa raapia päätään tovin. Olisin itse toivonut envelopesäätimiä etupaneliin, mutta ehkäpä vitosessa on asia toteutettu minun makuni mukaisesti. Toisaalta enemmistö sanelee tarpeet, se on selvä, ja joku pääkaupunkiseudun tyyppi lienee ainoita envelopen perään hinkuvia…

Erityisen tervetullut ja isoa soittajajoukkoa ilostuttava lisä taas ovat urkuosion vetotangot ja ennen kaikkea niiden mukava tuntu.

Myös koskettimisto on todella mainio ja aiemman sukupolven mekaniikka on nyt korvattu täyspainotetulla ”triple sensor” -koskettimistolla kera after touchin.

Koskettimiston tunnulla on suuri vaikutus myös soittimen soundikirjaston tuntuun ja tässä kohden on syytä antaa erityismaininta: Nord Stage 4:ssä on todella mainio koskettimisto, jolla soittaessa soundit todella elävät ilmeikkäinä. Tämä on sikälikin merkittävä asia, että suuri osa vanhasta soundivalikoimasta on päivitetty, osa uudistettu aivan täysin.

Käytössä on 512 muistipaikkaa – 8 pankkia, kussakin 8 sivua, ja jokaisella sivulla 8 Programia. Ja kun lukuihin päästiin niin: synaosion polyfonia on 46 ääntä kolmelle layerille jaettuna, ja piano-osio on 120-ääninen.

Flyygelien, pystypianojen ja sähköpianojen lisäksi laite lainaa Nord Wave 2:n virtuaalianalogi-, FM-, wavetable- sekä samplepohjaista äänentuottojärjestelmää. Myös kielten keskinäinen resonanssi (Advanced String Resonance) sekä pedaalien aiheuttamat äänet on otettu huomioon.

Edellä mainituista sivuäänistä puheenollen – soittimen koskettimisto itsessään tuottaa luonnollisestikin hieman mekaanista ääntä soiton aikana, mutta se on luonnollista eikä voimakkuudeltaan lähelläkään sitä klunk-klunk-kuminaa, jota esimerkiksi Nativen S88mk2 pitää. Kuulokesoitossa – hiljaisillakaan äänenvoimakkuuksilla – tuo akustisesti ilmenevä ääni ei häirinnyt.

Etupanelin layoutista on mainittava sen keikkaystävällisyys, sillä useampi heikkenevällä näöllä varustettu kollega on kertonut olleensa toisinaan hätää kärsimässä pimeämmillä areenoilla. Uuden layoutin myötä vaaleampia värejä on tuotu parantamaan kontrastia ja huomattavan kirkas LCD-näyttö on mukava lisä sekin. 

Huimasti enemmän asioita

Toiminnallisuutta on viety eteenpäin muutenkin. Nord Stage 4:n arpeggiator on aiempaa monipuolisempi, kun entisten toimintatilojen jatkeeksi on tuotu uudet polyphonic-, gate- ja pattern-tilat.

Samplemuistia on sitäkin nyt yhden gigatavun verran, kaksinkertaisesti edeltäjään nähden.

Aiempia versioita kritisoitiin jonkin verran hieman ehkäpä vajavaisesta efektiosiosta, ja onneksi Nord kuunteli asiakkaitaan uutta nelospolvea suunnitellessaan. Nyt laitteessa on paitsi täysi setti efektejä per layer, myös sangen muodikas pump-tehoste. Sitä voisi kuvailla vähän sidechain- tai ShaperBox/VolumeShaper-plugin tapaiseksi. Pumppauksen voi tahdistaa joko midikellolla tai pedaalilla, ja tämä on oikein erinomainen lisä nykymusa huomioiden!

Reverbin algoritmejä on niitäkin lisätty. Uusia kaikuja ovat booth, spring sekä hienolta kuulostava cathedral.

Erityisen arvostettavaa on se, että efektien lukumäärän kasvattamisen lisäksi on nähty vaivaa myös efektilaitteiden käytettävyyden kehittämisessä. Varsinkin nyt, kun ei tarvitse miettiä mikä osio saisi minkäkin efektin, homma tuntuu todella intuitiiviselta, nopealta ja laadukkaalta. Mainitaan sekin, että Delay-, Amp- ja Modulation-algoritmit sekä prosessorit on päivitetty tehokkaampiin, joten laskentatarkkuus ei enää aiheuta artifakteja ääneen, vaikka eipä niitä liiaksi ollut aiemminkaan.

Image

Laitteen takapaneeli on suurimmalta osalta ennallaan: neljä audiolähtöä, analoginen tulo ministereoplugilla, sekä liitännät sustain-, control- ja organ swell -pedaaleille. Uutena Nordin uutta triplapedaalia tukeva DIN-liitin. 
Half pedal -toiminto on pianoihin varsin käypä lisä, ja mikäli käytössä on half pedal -yhteensopiva pianoplugari, data luonnollisesti liikkuu myös plugariin. 

Syntikasta miestä

Yleisesti ottaen laitteen synasektio on erinomainen, ja ikimuodikkaiden perussynasoundien lisäksi koneella hoituu käytännöllisesti katsoen kaikki tarpeellinen, ja näytön alapuolella olevien kolmen yleissäätimen avulla ohjelmointi on sukkelaa (jopa envelope-kitinästäni huolimatta). Tein Mainstageen perustuvan keikkasoundisettini toisintamisen Nord Stage 4:llä yhden iltapäivän aikana muitta mutkitta, eikä samplesiirtoihin tarvinnut turvautua. En kuitenkaan käytä aivan peruspottumuusisoundeja yhtyeeni kera, joten hatunnosto on mainittava syystä.

Vaikka säätimiä näyttäisi olevan vähän, pellin alla tapahtuu oikeita asioita. En tiedä mitä prosessoreille ja sisäiselle näytetaajuudelle on tehty, mutta vanhemmista malleista tuttu ylätaajuuksien sirkutus hiljaisilla äänillä, filtteriä sulkien, on poissa tyystin. Näin samplefriikkinä haluan nostaa esille, että laite kykenee round robin -toimintoon, jolla esimerkiksi perkussiosamplejen ”konekivääriefektin” pystyy maskaamaan vuorottelevilla sampleilla. Erinomainen uutinen, ihmettelen, ettei Nord ratsasta tällä toiminnolla julkisuudessa isommin.

Onhan soittimella hiven hintaa, mutta päivityksistä ja uusista ominaisuuksista kannattaa tässä tapauksessa pulittaa, jos on vaihtoa harkinnut. Kun puntariin heitetään joukko käyttöä helpottavia toimintoja sekä Nord-samplekirjasto laadukkaine raaka-aineineen, on kokonaisuus eittämättä houkutteleva. On melko harvinaista, että soittimesta voi todeta sen olevan yhtäaikaisesti sekä järkiostos että fiilisostos, mutta nyt voi niinkin lausua.

Vain yksi asia jäi seuraavaan revisioon toivelistalleni: kunpa se toimisi audiointerfacenakin.

Nord Stage 4 88

Syntetisaattori

• täyspainotettu koskettimisto, 88 kosketinta
• pianosoundit Nord Piano Library -valikoimasta
• Nord Wave 2 -synteesikoneisto
• kolme itsenäistä soundi-layeria
• itsenäiset efektit jokaiselle layerille
• synteesitekniikat: FM, sample, wavetable sekä virtuaalinen analogisynteesi
• urkusoundit sisältävät B3- sekä B3-jalkiomallinnokset, perinteiset Farfisa- ja Vox-soundityypit sekä kirkkourut

Polyfonia 
• syntikkasoundit 46 ääntä
• pianosoundit 120 ääntä

Hintaluokka 5 000 €

Lisätiedot: F-Musiikki 


Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2023. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.