Point Source Audio Series 8 – pieni on huomaamaton

|
Image

Äänentoistolaitteiden pitäisi tunnetusti olla näkymättömiä. 
Nyt ollaan jo aika lähellä onnistumista…
 

Point Source Audion 8-sarjan mikrofonit edustavat valmistajansa huippuosaamista. Testiin valittiin CO-8WL lavalier-mikrofoni sekä sangallinen CO-8WD.

Suoraan johdon päähän liitetty CO-8WL vastaa hyvin mielikuvaa miniatyyrimikrofonista. Sen kapselia ympäröivällä rungolla on pituutta noin 11 milliä ja läpimittaa neljä.

Image

Ohkaisen, mutta mekaanisesti vahvan oloisen ja sopivan taipuisan johdon pituus on 1,2 metriä, ja liitäntä audiolaitteistoon vaatii oikeanlaisen X-Connector-sarjan sovitteen. Kyse on vajaat 20 senttiä pitkästä adapterijohdosta, jonka yhdessä päässä oleva, kierteellä paikoilleen tiukattava liitin sopii mikrofonin johdossa kiinteästi olevaan liittimeen.

Adapterijohtoja on kaikkiaan tusina erilaista ja niistä valitaan oikea sen mukaan, että sovitenysän toisessa päässä oleva liitin sopii esimerkiksi käytössä olevan langattoman setin vyörasiaan.
Valikoiman laajuuden ansiosta yhteensopivuus käytännössä kaikkiin yleisiin liitintyyppeihin on hoidossa. Ja mikäli tilaaja toivoo, mikrofonit toimitetaan jo tehtaalta valmiiksi tietyn tyyppisellä kiinteällä liittimellä varustettuina, tai vaikka kokonaan ilman liitintä, jos tilaaja mielummin asentaa sellaisen itse.

Toinen kokeiltu malli, CO-8WD, on jäykähköllä, mutta taivuteltavalla pienoispuomilla varustettu headset-malli, joka soveltuu yhtälailla vasemmalle kuin oikeallekin poskelle.

Image

Vaihto puolelta toiselle hoituu erittäin helposti. Korvan ylitse asetettavat ”koukut” saa nimittäin pyöräytettyä niskan takaa kiertävän sangan ylä- tai alapuolelle, jolloin kätisyys vaihtuu samalla.

Koukut myös pysyvät valitussa asennossa luotettavasti, sillä kääntömekanismissa on kolme selkeästi tunnistettavaa pykälää, joista yksi on kuljetusasento ja kaksi muuta sitten käyttööön joko vasemmalla tai oikealla poskella.

Ulkomitoiltaan CO-8WD on vielä lavalier-serkkuaan solakampi, itse kapseli on hieman yli kolme milliä läpimitaltaan ja sitä pitelevä puomi vielä reilun millin hoikempi. Kovin häiritsevästi se ei varmastikan tunge tv-lähetykseen ja lava-oloissa sitä tuskin salin puolelta juurikaan edes näkee.

Sankamallin kaapeli on pituudeltaan sama 1,2 metriä ja sen kanssa käytetään samaa X-Connector-liitäntää. Valetut muoviliittimet sekä mikrofonin johdossa että X-Connector-sarjan sovitteissa vaikuttavat asiallisilta ja käyttöä kestäviltä.

Kummankin mikrofonin mukana toimitetaan kokoluokkaan mallaava vaahtomuovista tehty pikkuruinen tuulisuoja sekä napakka klipsi, jolla mikrofoni tai sen johto saadaan ankkuroitua asianmukaisesti.

Lisävarusteena valmistajalla on valikoimissaan kapselin päälle pujotettava erillinen irtokuori niihin tilanteisiin, joissa tarvitaan sääolojen tai maskeerauksen vuoksi lisäsuojaa.

 

Rohkeasti vaan

Klipsissä on kapea hahlo mikrofonin johdolle ja alkuun kaapelin asettelu uraan tuntui hiukan pelottavalta. Pelkällä sormenpäällä johtoa ei saa painettua sijoilleen ja kynsi vaikutti terävyydessään hiukan liian väkivaltaiselta ahtimelta. Apuun löytyi paksu ja sopivan pyöreäreunainen plektra, jolla varovasti avittaen johto painui nätisti hahloon eikä näyttänyt olevan operaatiosta moksiskaan.

Pikkuruisen tuulisuojan asettelu kapselin ylle taas vaatii hieman sorminäppäryyttä, mutta tiukan sovituksen ansiosta se tuntuu myös pysyvän sijoillaan luotettavasti. Toimensa se myös hoitaa moitteettomasti.

Sankamallin kohdalla kysymys luonnollisestikin kuuluu, onko sitä miellyttävä pitää. Point Source Audion konstruktio on käsin hypisteltynä hentoisen oloinen eikä paina juuri mitään. Liikkuvien osien asettelu sopiville kohdille vie tovin, mutta hankalaa se ei ole.

Puuha vaatii kumminkin sen verran keskittymistä, että malttaa säätää korvalenkkien paikat oikein suhteessa niskan takaa kiertävään runkoon, ja puomin pituuden sekä kaareutuvuuden sopivaksi kapselin ihanteellista sijoituspaikkaa varten.
Huolellisen asettelun jälkeen käyttökokemusta ei voine ainakaan epämiellyttäväksi sanoa, koskapa testihommista tauolle lähdettyäni havahduin mikrofonin olemassaoloon vasta, kun voileipä törmäsi suun vieressä sojottaneeseen puomiin. Samalla tavalla tuon mikrofonin unohtaa kuin silmälasit, ei sen kummempaa.

Ääneltään molemmat mallit ovat ensiluokkaisia ja sopisivat epäilemättä loistavasti myös puhetoistoa vaativampiin toimiin. 
CO-8WL olisi varmastikin mahdollinen työkalu niiden orkesterisoitinten kanssa, joiden rakenteisiin pienoismikrofoneja yleensäkin kiinnitetään.
Yksinkertainen solmioon tai kaulukseen kiinni nipistettävä klipsi ei tosin ole paras mahdollinen väline silloin, eikä Point Source Audion oma kiinnikevalikoima ole toistaiseksi kovin laaja. Erilaisia tarranauhoja ja erillistarvikkeita luovasti soveltaen on kuitenkin ratkottu isompiakin pulmia.

Kaikissa tilanteissa mikrofonia ei voi teipata esiintyjän poskeen tai pujottaa päälaen yli otsalle, ja silloin sangallinen CO-8WD puolestaan voisi olla pätevä valinta laulunkin taltiointiin tai toistoon.
Kokeeksi akustiikaltaan kelpoisessa huonetilassa tehty akustisen kitaran ja lyömäsoitinten äänitys kuulosti nimittäin molemmilla mikrofoneilla oikein hyvältä, neutraalilta ja dynaamiselta. Transientit toistuivat ryhdikkäinä, ja instrumenttien oma soundi sävykkäänä. Siitä on hyvä lähteä. 
 

Point Source Audio CO-8WL & CO-8WD

Miniatyyrimikrofoneja

CO-8WL
• elekreettikapseli
• toistoalue 20 Hz – 20 kHz
• herkkyys -54 dB /1V/Pa
• hintaluokka 500 €

CO-8WD
• elekreettikapseli
• toistoalue 20 Hz – 20 kHz
• herkkyys -43 dB /1V/Pa
• hintaluokka 900 €

Lisätiedot: Seastone Audio


 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2022. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.