Proel Session 4 – linjasäteilijä miniatyyrinä

|
Image

Messuosasto, hääkeikka, koululuokka, treenikämppä… Kyllä pienelle ja näpsäkälle PA:lle käyttöä löytyy!

 

Kahdella 6,5-tuumaisella kalustettu sub bass -kaiutin ja kaksi puolentoista kilon painoista satelliittikaappia muodostavat yhdessä hämmästyttävän äänekkään pikku-PA:n, jolle löytyy luontevia käyttötilanteita trubaduuritoiminnasta ja taustamusiikin soitosta bänditoimintaan asti.

Bassokaappiin on integroitu vahvistinten lisäksi DSP-prosessori sekä kuljetuslokerot satelliittikaapeille.

Image

 

Pakettiin kuuluu kolmen kaiutinboksin lisäksi virtakaapeli, yksi kaiutinjohto sekä noin metrin mittaiseksi venyvä teleskooppitanko ja sen puolimetrinen, kierteellä kiinnitettävä jatkopala. Tilanteesta riippuen tanko ruuvataan sellaisenaan tai jatkeensa kera bassokaapin kanteen ja yläkerta nostetaan salkoon. 

Selvää kuin pläkki, mutta hosua ei kannata. Session 4 -systeemiä voi nimittäin käyttää useammassa eri muodossa ja oikea kokoamisjärjestys riippuu valitusta kokoonpanosta. Eivätkä satelliititkaan ole täysin symmetrisiä ja siksi niiden asemointiin kannattaa kiinnittää huomiota.

 

Mono ellei stereo, sinkula vaiko tupla?

Perussettiä voi ensinnäkin käyttää monona, jolloin satelliitit lukitaan toisiinsa ja nostetaan salkoon yhtenä kappaleena. Käytännössä A-kirjaimella merkitty satelliitti pidetään tässä tapauksessa normaaliasennossa ja parin alempana yksikkönä. B-kirjaimella merkitty sen sijaan käännetään ylösalaisin ja loksautetaan A-kaapin yläpäätyyn kiinni. Signaali sub bass -komeroon integroidulta vahvistimelta kytketään nelinapaisella Speakon-kaapelilla A-kaappiin, josta se jatkaa matkaansa B-kaappiin ilman erillistä johtoa. 

Image

B-kaapin asennus ylösalaisin hoitaa samalla oleellisen osan pilarin suuntausta. Kummassakin satelliitissa on neljä 2,75-tuumaista elementtiä, joista kolme osoittaa suoraan eteenpäin ja yksi on suunnattu viistosti aukeavaksi. Kun satelliitit yhdistetään toistensa peilikuvina, suuntautuu pilarin alin kartio alaviistoon etukatsomoon ja ylin elementti yläviistoon yläkatsomoon. Väliin jää yhtenäinen kuuden elementin suora linja.

Mono ei ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto, vaan Session 4:n voi koota myös stereojärjestelmäksi, jolla on yksi yhteinen sub bass -kaappi. Silloin tarvitaan kuitenkin jo lisätarvikkeita, asemoinnista riippuen joko yksi tai kaksi erillistä telinettä kaiuttimelle ja sopivat kaiutinkaapelit. 

Jos tilanne vaatii enemmän ääntä kuin yhdestä pinosta irtoaa, voi System 4 -setin koota myös tuplana, jolloin kummallakin stereopuoliskolla on oma suppasensa ja kahden satelliitin muodostama yläkerta.

 

Viritys DSP:llä  

Proel on nykytapaan varustanut Session 4:n DSP-prosessorilla. Alkuun valitaan setin kulloistakin kokoonpanoa vastaava perusasetus, sekä toiminnan luonteeseen passaava yleisekvalisointi. Jälkimmäisiä on neljä erilaista: valmiin taustamusiikin soittoon, elävälle musiikille, DJ-toimintaan sekä puheäänentoistoon. 

Image

Sub bass -kaiuttimen tasolle on oma säätönsä, jolla esimerkiksi kyseiseen saliin liian tymäkkää jyminää saa hillittyä.

Yleissointia voi muokata erillisin basso- ja diskanttikorjaimin, joilla saa enimmillään kuuden desibelin verran korostusta tai vaimennusta. Korjainten vaikutustaajuuksia ei kerrota DSP:n näytöllä sen paremmin kuin manuaalissakan, mutta kumpikin työkalu tuntuu käytännössä tarkoituksenmukaiselta.

DSP:llä pääsee käsiksi myös kummankin signaalitulon taso-asetuksiin. Tyypillisen linja/mikrofonisignaalin ohessa vaihtoehtona on mikrofonisignaali 20 dB:n vaimennuksella. Lisäksi kummallekin tulokanavalle on oma voimakkuudensäätö.

Säätöjen ohessa DSP huolehtii signaalitasojen limitoinnista automaattisesti.

 

Toimeen!

Session 4 palvelee yleisäänentoistimena pienessä tapahtumassa ihan sellaisenaan. Kiinni saa kaksi mikkiä tai vaikka mikin ja jonkin insitrumentin, sekä ulkoisen taustaraitojen tai taukomusiikin soittamiseen tarvittavan Bluetooth-laitteen. Viimeksi mainitulle Session 4:ssä on vain päälle/pois-valinta, äänenvoimakkuus asetetaan äänilähteen omilla säätimillä.

Bändikäyttöön setti riittää sellaisenaan pienillä keikoilla, joissa pääasiassa vahvistetaan lauluja ja kenties akustisia instrumentteja, mutta suosittelen kaluston tuplaamista, mikäli kosketinsoittimille, bassolle tai rummuille tarvitaan myös lisäpontta.

Soinniltaan Session 4 on perusterve, miellyttävän tasainen ja hallittu. Akustiset soittimet toistuvat luontevina, laulusoundi on puhdas, selkeä ja lämmin, eikä bassoelementtien pienen läpimitan ole syytä antaa hallita mielikuvia liikaa – toistokaista ulottuu riittävän syvälle, potku on täsmällistä ja napakkaa sorttia.

Roudauksen ja säilytyksen ajaksi satelliitit mahtuvat kätevästi omissa suojapusseissaan suppasen vanerikotelon lokeroihin ja mööpeliä jaksaa helposti liikutella yhdenkin miehen voimilla.

DSP:n säätöjä varten on yksi enkooderi, joka samalla toimii painokytkimenä. Navigointiin totuttelu vei alkuun tovin, mutta sujui sitten jouheasti. Enkooderi on kuitenkin hieman huteran oloinen ja vaikka sen nuppi ei nousekaan kaapin kansitasoa korkeammalle, siihen saattaa kyllä autoa pakatessaan jysäyttää jollain toisella pakaasilla kohtalokkaasti. Lisävarusteena myytävä suojahuppu ja tietty määrä huolellisuutta käsittelyssä lienevät hyviä varokeinoja. 

Huolellisutta tarvitaan myös satelliittien liittämisessä toisiinsa. Lukitus perustuu vastakkain tiukkaantuviin muovihakasiin, joiden kanssa on syytä olla tarkkana kaappeja toisiinsa kiinnittäessä ja irrotellessa. Sovitus on tiukka ja täsmällinen, muttei sietäne voimallista suuna päänä sekoilua. Maltti on valttia, sanotaan.

Proel ei ole niitä valmistajia, joiden messuosastoille suunnataan ensimmäiseksi katsomaan mitä uutta ja jännittävää tänä vuonna on esillä. Mutta kerta toisensa jälkeen se on testeissä osoittanut, että perusasiat ovat vankasti hallussa. Olemus saattaa olla hieman arkinen, mutta toiminnot pelaavat kuten pitää ja äänipuoli on asiallinen. Kun hinnoittelukin on varsin kohtuullista, on Proelilla sanansa sanottavana myös Session 4:n tapauksessa. Kätevässä paketissa on paljon vastinetta rahalle. 

 

Proel Session 4

Aktiivinen pikku-PA

• sub bass -kaiutin, 2 × 6,5 tuuman elementti

• kaksi satelliittia, 4 × 2,75 tuuman elementti / satelliitti

• kaiutinteline jatkoputkella

• virtakaapeli ja kaiutinjohto

• toistokaista 45 Hz – 19 kHz

• maksimiäänenpaine hetkellisesti 122 dB SPL 

• D-luokan vahvistimet 300 W bassokaistalle + 2 × 100 W satelliiteille

• hintaluokka: < 1100 e

 

Lisätiedot: Bright Sales and Installation

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2017. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.