Proel V10 Free – johdoton, jos niin halutaan

|
Image

Laulava trubaduuri tai katusoittaja, vaalien ääniharava tai yksinäinen protestoija – äänensä saa kuuluville, kun on kätevä ja riittävän ponnekas vahvistinsysteemi.

 

Nelikanavaisella Proel V10 Freellä on kätevän koon ja äänekkään ulosantinsa ohessa erityinen valttikorttinsa: sen kolmea tulokanavaa voi käyttää langattomasti. Mediasoitin (jota ei varsinaisesti ole merkattu tulokanavaksi lainkaan) nimittäin ottaa vastaan USB-muistin ja SD-kortin ohella myös Bluetooth-signaalia, ja kaksi analogituloin varustettua mikrofoni/linjakäyttöön (tulot 2. ja 3.) tarkoitettua kanavaa puolestaan sopivat Proelin omille, USB-liitäntään kytkettäville langattomille vastaanottimille.

Se neljäs kanava (tulo 1.) on pyhitetty analogiselle stereosignaalille – tallentimille ja soittimille, joissa ei ole BT-valmiutta.

Image

V10 Freen äänensävyn säätö on toteutettu kahdella eri metodilla. Ensimmäisen muodostavat kaikkeen kuultavaan ääneen yhteisesti vaikuttavat perinteiset basso- ja diskanttisäätimet, joiden tarkempia suoritusarvoja ei käyttöoppaassa kerrota.

Käytännössä pääekvalisaattorissa riittää tehoa esimerkiksi bassorekisterin merkittävään keventämiseen puheen selkeyden parantamiseksi, tai vastoin päin soinnin tukevoittamiseen silloin, kun vaikkapa kitaran alakielille halutaan antaa vähän reippaammin voimaa. Yhtä lailla diskanttisäätö toimii asiallisesti, äärikorostus ei  tee soundia pistäväksi eikä riitä lietsomaan kiertotaajuuksia kohtuuttomasti, täysi vaimennus taas pehmentää soundia oleellisesti muttei tee siitä täysin tumppua.

Tämän analogisen pää-EQ:n lisäksi mediasoittimen antia voi muokata sen omilla esiekvalisoinneilla, joita on peräti seitsemän erilaista. Genren mukaisesti nimikoitujen ekvalisointien joukossa on erityiset vasteensa mm. popille ja rokille, klassiselle musiikille, jazzille ja niin pois päin. Nämä ovat kuitenkin saatavilla vain silloin, kun ohjelmalähteenä on USB-muisti tai SD-kortti. BT-laitteen kohdalla tukeudutaan sen omiin säätöihin – sekä kytkimiin.

Mediasoittimen play/pause toimii kyllä soiton käynnistyksessä ja stoppauksessa, mutta kappalehaut hoidetaan BT-laitteen omilla valinnoilla. USB-muistilla tai SD-kortilla operoitaessa voi sitten hyödyntää V10 Freen kappalehakuja, satunnaissoittoa yms.

Efektiosasto rajoittuu yhteen kaiun ja toistoviiveen yhdistelmään, jota annostellaan suoraan master-lohkossa, yhteisesti ja saman verran kummallekin mikrofoni/linjakanavalle. Nopeahkon slap backin ja medium-koon kaiun yhdistelmä on sävyltään ihan muikea ja ajaa asiansa silloin, kun esiintyjällä ei ole ulkoista prosessointia käytössään. Siihen suuntaan kyllä kannustan, sillä suurimman riemun Proelin V10 Freestä saa, kun siihen syöttää mahdollisimman valmista tavaraa, esimerkiksi kitaraa asianmukaisesti muokattuna yhteen kanavaan ja sitä laulua ihan omalla erillisellä prosessorillaan muokattuna toiseen kanavaan.

Proel V10 Free toimii verkkovirralla tai vaihtoehtoisesti omalla litiumioni-akullaan, jolloin soittoaikaa yhdellä latauksella luvataan 10–12 tuntia. Akun lataamisajaksi puolestaan ilmoitetaan 4–5 tuntia.

 

Harmaa on aina muodissa

V10 Free ei kosiskele millään erityisellä kissanmintulla. Kymppituumaisen kartion ja sen parina työskentelevän kompressiodriverin yhteissointi on selkeän askeettinen, jopa tyly. Vahvistinosion sävynsäätimillä sitä voi muokata kevyesti, mutta perusteellisempi muovailu vaatii erillistä kalustoa. Tämä ei ole ongelma nykyaikana, jolloin etuasteita ja erikoispedaaleita on tarjolla pilvin pimein. Mikäs on niitä käyttäessä, kun itse PA-kaiuttimen soundi on itsessään terve ja myötäilee soundien muokkauksia sujuvasti.

Proelin aktiivikaiutin on yleiseen tapaan rakennettu muovista valettuun koteloon, se on kevyt liikuteltava ja vaikuttaa konstruktiona kestävältä. Kunhan huomioi, että siihen integroidun mikserin namikat ja säätimet ovat iskuille alttiita, vaikka itse takalevy onkin muutaman sentin kotelon äärimittoja syvemmällä ja siten hitusen suojattuina.

Akkukäyttöisenä V10 Free on nimensä mukaisesti vapaa toimimaan myös siellä missä verkkosähköä ei ole jaossa. Jos hyödyntää samalla Bluetoothia ja langattomia mikkejä, saa koko systeemin pelaamaan täysin johdoitta. Erinomainen optio niihin kissanristiäisiä merkittävämpiin pikkutilaisuuksiin, joihin piipahdetaan ämyri kainalossa heittämässä onnentoivotukset omin sävelin – tai vaikka tanssiaskelin. Sekä katukokouksiin, joissa jatkoroikkien kanssa virkkaaminen ei käy kyseeseen.

Proel V10 Free… jatkoon.

 

Proel V10 Free

Verkko/aukkukäyttöinen aktiivikaiutin

• kaksi mikrofoni/linjakanavaa analogituloin (käytettävissä Proelin omilla USB-langattomilla)
• yksi linjatason analoginen stereotulo
• mediasoitin USB- tai SD-muisteille / Bluetooth-vastaanotolle
• 10-tuumainen kartioelementti
• 1,5-tuumainen kompressiodriver
• D-luokan vahvistin, nimellisteho 200 W (jatkuva), 400 W (hetkellinen)
• käyttökelpoinen toistoalue 60 Hz – 20 kHz
• maksimiäänenpaine 122 dB SPL
• hintaluokka alle 400 euroa

Lisätiedot: Proel

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.