Rob Papen DelSane – tavallista kekseliäämpi viivelaite

|
Image

Analoginen viivelaite tuotti pitkälti samaa kuin nauhakaiku, kiitos tekniikan rajoittuneisuuden ja makumaailman hitaan muutoksen. Digitaalisen ei enää tarvitse.

 

Jos haluaa, DelSane palvelee aivan tyypillisen mono/stereo-delayn tapaan ja tuottaa nättejä toistokaikuja kirkkaalla soinnilla tai vanhojen laitteiden tapaan mukavasti pyöristettyinä ja huojuvaisina.

Image

 

Vasemmalle ja oikealle kanavalle saa omat viiveaikansa, jotka maksimissaan voivat olla päälle neljä sekuntia. Toistokertojen määrään vaikuttava Feedback puolestaan asetetaan molemmille yhteisesti, mutta tässä kohden tavanomaisen rivilaitteen omainaisuudet ja Rob Papenin aivoitukset lähtevätkin sitten eri poluille.

Ensinnäkin DelSanen Cross Feed -parametrilla saa vasemman kanavan syöttämään signaalia oikeaan kanavaan ja vastoin päin. Tuloksena on mukavasti toisiinsa kietoutuvia kaikurykelmiä, joilla voi tuottaa musikaalisesti inspiroivia rytmisiä kudoksia. 

Lisää kontrollia tuo Equal Feedback -toiminto, joka vaimentaa kaiunnan samaa tahtia molemmilla kanavilla. Tästä on iloa erityisesti silloin, kun kanavien viiveajat ovat hyvin erimittaiset – efekti pysyy aitauksessaan, eikä jää vellomaan liian pitkäksi aikaa.

Kun toistot voi vieläpä kääntää napaisuudeltaan nurin niskoin, alkaa syntyä vieläkin erikoisempia sävyjä, jonkinlaista robottimaista klangia sumuisen särökomponentin kera. Se tuo häröä ja härmää muutoin puhtaaseen sointiin.

Varsinainen säröytys on sitten kuitenkin vielä erikseen. Sen määrää voi säätää portaattomasti ja soinniltaan se asettuu jonnnekin overdriven ja fuzzin välimaastoon.

Ali- ja ylipäästösuotimet kaistan rajaukseen kuuluvat varusvalikoimaan, ja kumpaisenkin rajataajuus on asettavissa vapaasti koko audiokaistalla 20 – 20 000 Hz. Jyrkkyydeksikin on kaksi eri mahdollisuutta, vaimennus joko kuusi tai kaksitoista desibeliä oktaavia kohden.

Nappia painamalla suodinkaksikko vaihtaa tehtäväänsä formanttifiltteriksi, jolle on kaksi säätöä: taajuus sekä vokaali, jota jäljitellen suodin moukaisee. 

Stereokuvan laajuudelle on sillekin oma säätönsä, samoin kuivan ja kaiutetun signaalin keskinäiselle suhteelle.

Ja tässä olivatkin pääpiirteissään DelSanen ”tavanomaiset” työkalut, joilla saa kyllä jo aikaan huomattavan monipuolisia ja mielenkiintoisia tehosteita ja mausteita. Siirrytään kuitenkin erikoisempien konstien pariin, sellaisia kun kerran on.

 

Ohjelmoi, se palkitsee

Rob Papen on äänisuunnittelija ja kosketinsoittaja, joka on itse myös kehittänyt virtuaalisoittimia. Ei siis ihme, että edelliset ominaisuudet olivat todella vasta alkusoitto DelSanen sinfoniassa.

Image

Keskellä laitteen käyttöpintaa on tunnistamatonta taivaankappaletta muistuttava Disrupt-mollukka, joka vaeltaa vaakasuunnassa äärestä laitaan milloin ei päivystä sijoillaan akselin keskikohdassa. Kyseessä on modulaattori, joka heiluttaa enimmillään kymmentä erilaista parametria vuoroin miedommaksi ja tuimemmaksi. Tai pelkästään tietystä arvosta pienempään tai suurempaan, miten nyt tarpeen onkaan.

Image

Modulaattori liikkuu valitulla nopeudella, jonka voi myös sitoa kappaleen rytmiin. Pohjimmiltaan kyse on LFO:sta, joka perustilanteessa noudattaa sinikäyrää tai vaihtoehtoisesti ankarampia muutoksia tuottavaa kantti-aaltoa.

Tai sitten mollukkaa voi liikutella hiirellä tai midi-ohjaimella komentaen. Silloin voi asettaa erikseen nopeuden virtuaaliselle palautusjouselle, joka ponnauttaa mollukan takaisin lähtöpisteeseen sieltä, mihin sen on vaikkapa hiirellä hilannut tai klikannut.

Mollukan ohjaamat parametrit valitaan sen alapuolelta olevasta rivistä ja jokaiselle voi erikseen asettaa vaikutuksen määrän miinus- tai plussuuntaan.

Ettei jäätäisi aivan lähtökuoppiin, on Papen lisännyt DelSaneen vielä erään pikantin toiminnon: moduloinnin tulosignaalin dynamiikan ohjaamana. Sillä saa viiveet pelmahtamaan vaikkapa vain kaikkein kovimmille iskuille, tai voi panorointia käskyttämällä muutella lennossa viiveiden muodostaman rytmisen kuvion ilmettä. Mikä hauskinta, dynamiikka-ohjauksessa ei tarvitse nojata samaan signaaliin, jota prosessoidaan vaan efektin käytöstä voi ohjata Side-Chain -tyyppisesti myös jonkin toisen kanavan signaalilla. Kun dynamiikkaohjauksen yhdistää vaikkapa formanttisuotimeen, saa tehosteen naukaisemaan tai ulvahtamaan rytmikkäästi. Toistojen aaltomuodot vielä ylösalaisin ja ripaus säröä mukaan, niin kummasti alkaa kurnia.

Midi-ohjaus ei ole yllätys, ja sille on omat valikkonsa, joista valitaan millä ohjaimella DelSanea komennetaan ja mihin komento vaikuttaa. Luonnollisestikin sekä dynamiikalla että midillä voi ohjata myös Disruption-mollukkaa, jolloin modulaatioketjun voi rakentaa todella monipolviseksi ja monihaaraiseksi.

 

Joka lähtöön

Kun tyypillisen poppikipaleen instrumentti- tai lauluraidalle tarvitsee vain yksinkertaisen toistokaiun, DelSane kyllä toimittaa sellaisen. Runsaasta preset-valikoimasta löytyy aika moneen tilanteeseen valmis ohjelma, josta pienellä vaivalla voi muokata mittojen mukaan istuvan version. Parametrien lukuisuudesta huolimatta peruskäyttö on intuitiivista ja sujuvaa jo lyhyelläkin tutustumisella.

Jos monimutkaisemmat erikoistehosteet kuitenkin kiehtovat, Papenin delay on mitä mainioin väline niiden luomiseen. Perehtyminen palkitaan runsain mitoin siinä vaiheessa, kun tulevan hitin viimeistä kertoa edeltävän taitteen breikkiin voi rakentaa kuulijaa todella ravisuttavan ja ainutkertaisen tehosteen.

Ambientimpaa askarreltaessa taas pari yksinkertaista instrumenttiraitaa saattaa riittää häkellyttävän monisyisen ja musiikillisesti kiintoisan kudelman aineksiksi, kun raitoja muokkaa ennakkoluulottomasti DelSanella. Siitä riittää moneen ja vielä jää reserviinkin.

 

Rob Papen DelSane

Nykyaikainen viivelaite

• toimii 64-bittisillä alustoilla AAX-, AU-, VST- ja VST3-plugina
• toimii 32-bittisenä PC-koneissa VST- ja VST3-plugina
• stereo/mono
• täysin ohjelmoitavissa
• side chain -ohjaus audiolla
• midi-ohjaus
• hinta valmistajan latauskaupassa 35 €

Lisätiedot: Rob Papen

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.