Rupert Neve Designs Newton – analoginen äänityskanava

|
Image

On mikrofonivahvistin, ekvalisaattori, kompressori ja äänelle väriä antava Silk. Jep.

 

Audiolaitesuunnittelijoiden ehdottomaan aatelistoon kuulunut Rupert Neve siirtyi parempien piirtopöytien ääreen helmikuussa 2021, mutta hänen 2005 perustamansa Rupert Neve Designs (RND) jatkaa kunniakkaasti perinteitä. Tällä kerralla Newtoniksi nimetyn monolaitteen muodossa.

Image

Newtonin etuvahvistimen vahvistus on maksimissaan 72 dB ja säätöä varten on 12-pykäläinen kiertokytkin oikean suuruusluokan asetukseen sekä portaaton +/- 6 dB:n säädin hienosäätöön. Bassoleikkurissa on säädettävä rajataajuus ja valaistuilla painokytkimillä naksutellaan vielä tarpeen mukaan päälle phantom-virta sekä napaisuuden kääntö.

Ekvalisaattori on kolmialueinen – keskikaistalla laajan haarukan puitteissa säädettävä puoliparametrinen yksikkö, ja diskantille sekä bassolle hyllykorjaimet, joissa on kummassakin kaksi valinnaista rajataajuutta. 

Kompressori on yhtä mutkaton ja säädettäviä parametreja on vain kolme, threshold (kynnystaso, jonka yläpuolella kompressori vaikuttaa, release (palautumisaika, jonka kuluessa kompressori lakkaa vaikuttamasta sitten, kun signaalin taso on pudonnut thresholdin alapuolelle) sekä lopuksi gain (vahvistus kompression jälkeen, jotta käsitelty signaali ei jäisi liian hiljaiseksi). Kytkinvalinnalla kompressori saadaan vaikuttamaan joko ennen tai jälkeen ekvalisaattorin.

Newtonin viimeinen osio on Silk/Texture-tehoste, jonka toimintaa ohjataan kolmiasentoisella Silk-kytkimellä ja Texture-säätimellä. Kytkimen kolmen asennon kautta löytyvät sininen tai punainen väritys, tai ei väritystä ollenkaan. Sinisessä tilassa tehoste vaikuttaa alempaan keskialueeseen ja bassoon, punaisella valinnalla efekti kohdistuu ylempiin keskitaajuuksiin ja diskanttiin.

Silk pyrkii toisintamaan 60/70-luvun Neve-miksereiden kuuluisaa soundia. Näiden tiskien soinnin magia perustui pitkälti niiden etuasteiden signaalitiessä olevien muuntajien tapaan värittää signaalia miellyttävästi toisen ja kolmannen asteen harmonisilla, varsinkin suuremmilla (ja nimenomaan suuremmilla!) vahvistuksilla. 
Vintage-miksereissä tätä väritystä ei luonnollisestikaan saa kokonaan pois päältä, vähemmäksi toki vahvistusta pienentämällä. Nykyaikaisten RND-tuotteiden Silk sen sijaan saadaan, ei pelkästään kokonaan pois, vaan myös vaikuttamaan tiettyyn taajuusalueeseen. Siksi siis punainen ja sininen tila.

 

Simppeli käyttää

Laite on juuri sellainen kuin voisi kuvitellakin, selkeä, jopa yksinkertainen. Mitään ylimääräistä ei ole. Jos haluaa, Newton vain ja ainoastaan vahvistaa läpinäkyvästi (kuuluvasti?) signaalia lisäämättä tai poistamatta siitä mitään. Sointi on avoin, sanalla sanoen huippulaadukas. 

Jos ja kun sitten soundia haluaa ruuvata, on siihen täysin asialliset välineet. Perinteinen ”brittityylinen” ekvalisaattori kolmen alueen säätöineen on hyvä työkalu äänitysaikaiseen säätelyyn, enemmän kyse on ainakin meikäläisen tapauksessa yleensä pienistä värimuutoksista, kun lopullinen soundinteko jää kuitenkin aina miksausvaiheeseen. 

Kompressorin kanssa sama juttu. Tosin Newtonin kompura on oikein kiva joka tapauksessa, sitä voi kyykyttää enemmänkin eikä soundi ole moksiskaan. Erillistä Attack-säätöä ei ole, vain Release, joten en välttämättä suosittele kovaa kompressointia äänitysvaiheessa – voi tulla harmitus myöhemmin, jos kuningasotto on liian kyykyssä. 

Silk-osa ja sen toimintaperiaate olivat pääosin tuttuja jo ennen testiä, nyt sain asiasta myös hyvän kuulokuvan. Tätä väritysmahdollisuutta on mitä ilmeisemmin kehitetty huomattavasti eteenpäin aiemmista versioista ja nykyisessä toteutuksessa on kaksi eri taajuusvaihtoehtoa sekä määrän säätö vielä erikseen. 

Kyse on erittäin hienovaraisesta soinnin muutoksesta, mitään raivopäistä murotusta tai vastaavaa Silkistä ei saa irti. Pikemminkin se tuottaa hienon hienoa pyöristelyä – varsinkin alempiin keskialueisiin vaikuttavassa sinisessä tilassa, joka tuo sointiin ihanaa pyöreyttä, tosiaan silkkisyyttä!

Ylempien keskiäänien punainen vaihtoehto varsinkin suuremmilla Texture-säätimen asennoilla on jo helpommin huomattava, eikä ainakaan lauluissa välttämättä miellyttävin tapa äänen muokkaukseen. Vähempi on enempi, sanoi Yngwie mitä sanoi. Punaista voisi kuitenkin ajatella sopivaksi mausteeksi akustisiin kitaroihin ja muihin kielisoittimiin, myös bassoa sormilla soitettaessa se toi mukavasti atakkeja esiin. Sinistä voisin melkein laittaa soittimeen kuin soittimeen!

Moitteeton

Eipä jäänyt juurikaan mussutettavaa, vaikka muutama huomio on syytä kuitenkin mainita. 

Laitteessa on vain yksi tuloliitin (XLR-combo) ja se on luonnollisestikin takapaneelissa. Tarvitaan siis DI-boksi, jotta linjatasoisia soittimia saa käytettyä Newtonin kanssa. Kitaralle tai bassolle erityisesti tarkoitettua HiZ-tuloa kun ei kerran ole.

Image

Lähtötason säädintä ei myöskään ole katsottu tarpeelliseksi, ellei sellaiseksi lasketa kompressorin jälkeen sijoittuvaa gain-säätöä.

Newtonin sointi ja muut säätömahdollisuudet ovatkin sitten just eikä melkein. Hinta toki on melko kova – vaan ei mahdoton, jos ajattelee asian sitä kautta, että tässä keskitytään muutamaan asiaan ja tehdään ne sitten niin ettei huomautettavaa jää. Sopii Neven maineeseen ja kyllä sellaisella rahallinenkin arvonsa on.   

Neve Designs Newton

Monofoninen äänikanava

Mikrofonivahvistin
• maksimivahvistus 72 dB
• ylipäästösuodin, säädettävä rajataajuus < 250 Hz
• napaisuuden kääntö, phantom-syöttö 48 V

Ekvalisaattori
• LF: 60/150 Hz, +/- 12 dB
• MF: 220 Hz – 7,5 kHz, +/- 12 dB
• HF: 8/16 kHz, +/- 12 dB

Kompressori
• Threshold
• Release
• Gain (post, 6 - +20 dBu)

Hinta jutun alkuperäisjulkaisun aikaan: 2 399 €

Lisätiedot: Msonic
 


Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2023. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.