Yhden kanavan tasku/vyölähetin (EW-D SK) ja kameraan kiinnitettävä vastaanotin (EW-DP EK) muodostavat käytännöllisen parin kuvaustilanteen äänitystä varten.
Konstailematon lähetin on metallikuorinen, lukuunottamatta alareunastaan saranoitua paristolokeron kantta. Se puolestaan on muovia, muttei "muovinen" sanan ikävässä merkityksessä, vaan kaikin puolin jämptin oloinen ja toimiva.
Kannen alla on tilaa kahdella AA-paristolle tai Senheiserin omalle akulle.
Kannen alta paljastuu myös virtakytkin, kun taas kaksi kaksi muuta toiminnalista kytkintä – mute lähettimen mykistämiseksi sekä sync-näppäin taajuuden asetusta varten – on sijoitettu antennin ja mikrofoniliitännän väliin rasian yläpäätyyn.
Lähettimen mikrofoniliitin on kaulusruuvilla lukittava pikkujakki ja pakettiin kuuluva solmiomikrofoni puolestaan joko pallo- tai herttakuvioinen asiakkaan valinnan mukaan.
Vastaanotin (EW-DP EK) on sitten muovikuorinen ja verraten kevyt (140 grammaa) rasia, mutta mekaaniselta olemukseltaan sekin on hyvin asiallisen tuntuinen konstruktio.
Sen takalaidassa on kaksi kiinteää, omien saranoidensa puitteissa suunnattavaa pikkuantennia, kun taas etulaitaan on sijoitettu selkeä oled-näyttö sekä käyttönäppäimet.
Paristokotelo avautuu päädystä ja tässäkin laitteessa voi kahden AA-pariston sijaan käyttää Sennheiserin akkua, jonka voi myös ladata USB-C-liitännän kautta akkua kojeesta poistamatta.
Vastakkaisessa päädyssä on pikkujakki kuulokkeille, sekä toinen jakki, josta voi johtaa mikrofonisignaalin analogisena kameraan.
Kameraan tai ulkoiseen audiotallentimeen liittämistä varten paketissa on mukana kaksi lyhyttä kierrejohtoa, yksi miniplugilla varustettuna, toinen XLR-liittimellä. Kummassakin johdossa on vastaanottimen päässä kierteellä lukittuva plugi.
Kiinni kameraan
Kun vastaanotin kerran on suunniteltu nimenomaan kuvauskäyttöön, tulee sen mukana luonnollisestikin tarvikkeita joilla sen voi kiinnittää kameraan. EK:n tapauksessa käyttäjä voi valita kahdestakin vaihtoehdosta.
Ensinnäkin voi hyödyntää pakettiin kuuluvaa yksinkertaista vipumekanismia, joka ruuvataan ensin kiinni vastaanottimen pohjaan ja tiukataan sitten kameran ns. kylmään kenkään vipua kääntämällä.
Vaihtoehtoisesti vipumekanismin voi kiinnittää erilliseen metalliseen levyyn, jonka nurkissa on magneetit. EK loksahtaa sitten pohjatassuistaan magneetteihin kiinni ja irtoaa jälleen aluslevystä hieman vinoon kääntämällä.
Vipumekaniikkaakkaan ei ole pakko käyttää, sillä aluslevyn voi toki ruuvata pysyvästi suoraan kameran kierreistukkaan, tai käyttää apuna vaikka erillistä statiivia.
Vaihtoehtoisesti vastaanottimeen voi kiinnittää aluslevyn avulla samanlaisen jousiklipsin kuin lähettimessäkin on, jolloin vastaanottimen voi kiinnittää vaikkapa esimerkiksi kameralaukun hihnaan tai tallentimen suojakoteloon.
Synkkaan, hop
Riffin printtinumerossa 1/2024 käsitellyn EW-DX-sarjan tavoin myös EW-DP operoi UHF-alueella, jossa sekä kuuluvuus että toimintavarmuus ovat aivan toista luokkaa kuin hyvin monenlaisten langattomien jakamalla kahden tai viiden GHz:n alueella. Käytössä on silti pyritty niistä tuttuun yksinkertaisuuteen, ja hyvin on Sennheiser tässä onnistunutkin.
EW-DP SK -vastaanotin osaa tutkia radioavaruutta ja etsiä itselleen vapaan ja häiriöttömän kanavan. Lähetin puolestaan saadaan viritettyä samalle kanavalle sync-toiminnolla, ja koko proseduuri on erittäin nopea ja yksinkertainen.
Vastaanottimessa on virityksen ohella muutamia toimintaan vaikuttavia säätöjä, joista tärkeimmät lienevät lähtösignaalin sekä kuulokekuuntelun voimakkuudet.
Näytön kirkkautta voi pudotella täydestä 100 prosentin tehosta 20 prosenttia kerrallaan aina 20 prosentin himmeyteen saakka. Kooltaan näyttö ei ole suuren suuri, mutta tarkkapiirteisyytensä ansiosta luettavuus on oikein hyvä.
Asiallinen äänipuoli
Äänitysjälki on pakettiin kuuluvalla vakiomikrofonilla erittäin asiallinen. Soundi on terve, eikä mute-kytkimen käyttö tuota sivuääniä mikrofonia päälle ja pois kytkettäessä.
Suuntaavan mikrofonin etuna on, että se sulkee pois ympäröivää äänimaailmaa. Toisaalta se on kriittisempi suuntauksen suhteen ja äänessä saattaa ilmetä voimakkaitakin vaihteluita puhujan kääntäessä päätään puolelta toiselle.
Pallokuvio taas kuulostaa tasaisemmalta, eikä se ole puhujan liikehdinnän kannalta niin riskialtis, mutta sillä on kuitenkin taipumuksenaan kerätä ympäröivää hälyä enemmän.
Sopivan mikrofonin valinta riippuu siten sekä mikitettävästä puhujasta itsestään, että kuvauspaikan meluisuudesta tai akustiikasta.
Viisas varautuu hankkimalla salkkuun molemmat mikrofonityypit, joita Sennheiserilla onkin tarjota omasta takaa viisi kappaletta ja päälle vielä sama määrä headset-malleja.
Niiden lisäksi monilla muilla mikrofonivalmistajilla on tarjota yhteensopivia tuotteita lähettimeen kytkettäviksi.
Helppo ja pätevä
Sennheiser EW-DP on käytännöllisen tuntuinen ja helppokäyttöinen järjestelmä.
Audiolaadultaan se täyttää ammattimaisen julkaisutuotannon vaatimukset ja kokonaisuutta voi täsmentää johonkin tiettyyn käyttötilanteeseen mikrofonivalinnoilla.
Nappimikrofonin vaihtoehdoksi Sennheiserilla on valikoimissaan myös yhteensopivia käsilähettimiä, sekä erillinen SKP-lähetinyksikkö, jonka voi liittää suoraan minkä tahansa mikrofonin XLR-liitäntään.
•••
Musiikkituotannon ja esitystekniikan tarpeita palvelevaa EW-DX-järjestelmää käsittelevä artikkeli julkaistiin Riffin numerossa 1/2024 (julkaisupäivä 14.02.2024). Kyseisen numeron sisällysluetteloon pääset tutustumaan tästä.
•••
Sennheiser EW-DP
UHF-alueella toimiva langaton järjestelmä kuvauskäyttöön
EW-D SK -lähetin
• liitäntä mikrofonille, 3,5 mm lukittava jakki
• mute- ja syc-kytkimet
• on/off-kytkin
• toimii kahdella AA-paristolla tai akulla
EW-D EK -vastaanotin
• linjatason lähtö, 3,5 mm lukittava jakki
• kuulokeliitäntä, 3,5 mm, ei lukitusta
• USB-C
• painikkeet menu-valinnoille
• on/off-kytkin
• toimii kahdella AA-paristolla tai akulla
Hintaluokka alle 650 €
Lisätiedot: Sennheiser Nordic, Suomi
Vastaavantyyppisiä – niin lyhyitä kuin pitempiäkin – käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.
Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan.
Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.