Alalla hyväksi tunnustettu resepti alkaa selvästikin vakiintua: yhdistetään mikrofoni sekä kuulokevahvistin, ja lisätään tietokonetta varten USB-liitäntä. Ei muuta, sitten striimataan.
Herttakuvioinen kondensaattorikapseli on koteloitu jämerään metallirunkoon ja akseloitu aivan yhtä jämäkkään haarukkamaiseen kantaosaan, jonka voi kiinnittää joko tavanomaiseen mikrofonitelineeseen, pienemmän Profile-pakkauksen mukana tulevaan pöydälle asetettavaan laakeaan kiekkojalustaan tai suurempaan pakettiin kuuluvaan, kolmesta kohdasta nivelöityyn puomiin.
Puomi puolestaan kiinnitetään työpöydän kansilevyyn leukapuristimella samaan tapaan kuin pöytälamppu, mutta paljon tukevammin vain.
Mikrofoni mahtuu kääntymään suuntausta varten haarukassaan jonkin verran, ja kiinnitys puomiin sallii kääntämisen toisessa liikesuunnassa. Puomi itsessään on sekin vankkarakenteinen ja pysyy luotettavasti siinä asennossa, johon sen taivuttelee. Niinpä USB Profile on verraten helppo asemoida siten, ettei se häiritse pöydällä tehtävää työtä ja on samalla tallennuksen kannalta ihanteellisesti suunnattu.
USB-liitäntä ja pieni TRS-jakki kuulokkeille ovat rungon takapuolella, kaikki säätimet sekä mykistyskytkin puolestaan käyttäjän katseen alla mikrofonin etupuolella. Kytkin toimii pehmeästi mutta täsmällisesti, eikä se aiheuta minkäänlaista häiriötä mykistyksen hetkellä tai audioyhteyttä jälleen avattaessa.
Erilliset säätimet mikrofonisignaalin tasolle ja kuulokevoimakkuudelle tekevät puolestaan työskentelystä sujuvaa, etenkin kun balanssi tietokoneelta kuunneltavan ja suoraan mikrofonista kuulokkeisiin monitoroitavan äänen välillä hoidetaan kolmannella säätimellä. Todetaan ergonomia näiltäkin osin onnistuneeksi.
1:2 vaiko 2:1?
Tietokoneelle päin USB Profile siirtää yhden (mono)kanavan verran digitoitua signaalia, ja tietokoneelta kuulokkeisiin puolestaan saa kaksi kanavaa, käytännössä varmastikin useimmiten stereosignaalin.
Koodauksen suhteen USB Profile noudattaa yleisintä normia: A/D- ja D/A-muunnokset voivat olla 16- tai 24-bittisiä ja näytetaajuus joko 44,1 tai 48 kHz.
Erillisiä ajureita ei tarvita, mutta Macissa mikrofoni näkyy ns. koostelaitteena, jossa on ikäänkuin erilliset tulo- ja lähtöportit valjastettuina yhteistoimintaan. GarageBand pelasi saman tien, mutta aiemminkin oikulliseksi osoittautunut Reason vaatii useamman yrityksen ennen kuin sekä tuleva että lähtevä audio sujuivat samanaikaisesti. Mutta sekin onnistui sitten kyllä lopulta.
USB Profilessa ei ole itsessään loop back -toimintoa eli tietokoneelta tulevan äänen reititystä uudelleen äänitettäväksi, vaan se asia täytyy hoitaa ohjelmallisesti tietokoneen sisällä.
Sennheiser ilmoittaa mikrofonin toistamaksi taajuusalueeksi 20 Hz – 20 kHz, mikä on puhekäyttöä ajatellen aivan tarpeettomankin laaja kaista. USB Profile ei kuitenkaan ole pelkästään puheäänen tallennukseen rajoittuva mikrofoni vaan se toimii myös vallan mainiosti instrumenttien äänityksessä esimerkiksi raita kerrallaan demoa luonnostellessa, tai vaikkapa lauluntekijän työpisteen yleismikrofonina, jonka kautta voi yhdellä otolla poimia talteen sekä akustisen kitaran ja laulun.
Taajuusvasteen kuvaaja piirtää kuvaksi sen, minkä korva jo kertoi: USB Profile soveltuu mainiosti yleismikrofoniksi, vaikka onkin puhemikrofoniksi optimoitu.
Soinnin sävy on selkeä ja miellyttävä, ja vaikka proximity-efekti eli bassotaajuuksien korostuminen lähietäisyydeltä onkin huomattavan voimakasta, ei sointi toisaalta kuihdu mitenkään heiveröiseksi tai jää etäiseksi, vaikka mikrofonin ja äänilähteen välimatkaa kasvattaisikin hieman reippaammin. Kelpo peli.
Sennheiser USB Profile
USB-mikrofoni & äänikortti
• kondensaattorimikrofoni, hertta
• toistoalue 20 Hz – 20 kHz
• äänenpaineenkesto max. 125 dB SPL
• hinta: USB Profile Mic 129 €
• hinta: USB Profile Streaming Set 199 €
Lisätiedot: Sennheiser Nordic, Suomi
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2023. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.
Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan.
Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.