Sonor AQ2 Safari – iso kokoisekseen!

|
Image

AQ2 Safari on hyvältä soundaava, helposti roudattava ja hinnaltaan houkutteleva pikkurummusto moneen käyttöön.

 

Kaikilla arvonsa tuntevilla läntisillä rumpumerkeillä on Euroopassa tai Yhdysvalloissa räätälintyönä valmistettavien rumpujensa ohessa tarjolla huokeampaa Kaukoidän sarjatuotantoa, jolla houkutellaan uusia asiakkaita omaan leiriin.

Saksalaisen Sonorin kiinalaisvalmisteinen mallisto totteli pitkään nimeä Force, joka on nyt korvattu uusilla AQ1- ja AQ2-sarjoilla. Koivurunkoinen, telinepaketin sisältävä AQ1 on kaksikosta se aloittelijan budjettipaketti, hieman kalliimman AQ2:n tarjotessa jo selvästi enemmän laatua ja valinnanvaraa edistyneemmällekin soittajalle. Kaukoidän Sonoreista Riffin kokeiluun poimittiin tieten tahtoen normimitoista poikkeava, vain 16-tuumaisen bassarin ympärille koottu AQ2 Safari.

 

Image

 

Safari on näppärä moposetti, jossa kaikkien komponent-tien halkaisijoista ja syvyyksistä on tyypillisiin mittoihin verrattuna tingitty tuuma tai pari. Setin mukana tulee yksi lyhyt symbaalipuomi, jolle löytyy ripustusreikä tuplatomitelineen oikealta puoliskolta.

Safari kulkee kyydissä mukavasti pienemmänkin auton takakontissa, eikä pystytettynäkään rohmua turhaa tilaa treenihuoneen tai esiintymispaikan nurkassa.

 

Sehr gut!

Samalla kun Sonorin Kaukoidän tuotanto nimettiin uudestaan, johdonmukaisesti saksalaisvalmisteisten SQ1- ja SQ2-mallistojen jatkeeksi, valmistaja toi näihin edullisempiin sarjoihin vähintään ripauksen sitä saksalaista suunnittelutaitoa, josta se on kuuluisa.

AQ2-malliston rummut rakennetaan seitsemästä viilukerroksesta (osa viiluista kanadalaista vaahteraa), joiden ristiinlaminointi vähentää rungon jännitystä, minkä pitäisi muun muassa madaltaa rummun ominaisvirettä. Safari-setissä työntömitta näytti kaikkien rumpujen runkovahvuudeksi samaa vajaata kuutta millimetriä. Isommat AQ2-malliston bassarit ovat tiettävästi hitusen vankempia.

Myös Tunesafe-virityspesien periaate on peräisin kalliimmista saksalaisseteistä. Niiden tavoitteena on vähentää soiton vaikutuksesta tapahtuvaa viritysruuvien löystymistä. Uutta on lisäksi tähän hintaluokkaan esitelty etutomin Smartmount-ripustus, joka on integroitu kahteen yläkalvon virityspesään, millä pyritään optimoimaan rungon vapaata sointia.

 

Image

 

Rautatavaraa on ylipäätään kevennetty, ja badgen mukailu SQ1-malliston mukaiseksi on viimeinen silaus, joka nostaa AQ2:n arvokkaan oloiseksi tuttavuudeksi myös ulkoisesti.

 

Äänittäjän kaveri

Vaikka Safarin bassari on kooltaan vain keskikokoisen lattiatomin luokkaa, se on puuvanteineen olemukseltaan ihan oikea bassorumpu, jonka 15 tuuman syvyys vaikuttaa juuri tähän rakenteeseen oikein valitulta mitalta.

Bassarin isoin rakenteellinen plussa on kiinteä, jämäkkä korotin, jolla pienikokoisen rummun kalvon keskiosan saa osutettua bassaripedaalin nuijan akselille ilman, että nuijan vartta pitäisi kohtuuttoman paljon lyhentää.

Pientä bassaria ei muutenkaan uskoisi kokoisekseen, jos sitä kuuntelisi silmät sidottuina. Se soi niin jämptisti ja tiukasti mutta myös alapäätä löytyy hämmentävät määrät. Tällaista kontrolloitua rumpua äänitysmikrofoni rakastaa!

Ison oloinen mättösoundi ei toki välttämättä ole edes tavoite kaikessa käytössä tällaisen pikkusetin kanssa, ja soundin saakin halutessaan helposti ruuvattua pienemmäksi ja kapeammaksi – silti on huojentavaa tietää, että jämäkkää alapäätä löytyy mikäli tarvitaan.

Setin kaikissa rummuissa on kiinalais-Remot, eli UT:t, joista ei nyt keksi pahaa sanaa. Onko kalvojen laatutaso noussut takavuosista vai mikä lie, mutta vanhaa normisuositusta ”kannattaa vaihtaa ensi töikseen settiin laadukkaammat kalvot” pitää nyt korjata päinvastaiseksi: ”nämä kalvot kannattaa hyvällä syyllä soittaa ensin loppuun, ennen kuin alkaa katsella muita vaihtoehtoja”.

 

Joustoa joka suuntaan

Bassarin ympärille pystytettävät kymppituumainen etutomi ja pieni, 13-tuumainen lattiatomi vaikuttavat pätevältä pariskunnalta. Näissäkin sopivan reipas syvyys tuntuu lisäävän sointiin sopivasti botnea ja jämäkkyyttä. Viritysvaraa kummassakin löytyy paksusta lätinästä korkeasti soivaan jazz/kokkarivireeseen.

Setin muiden rumpujen tavoin virveliäkin on kutistettu. Tosin se onkin vastaavasti kuusi tuumaa syvä, mikä kompensoi soundipoliittisesti 13-tuumaista halkaisijaa. Mattokoneisto on liuskakiinnityksineen ja vipuineen yksinkertaisin mahdollinen, mutta sellaisena varsin pätevä.

Virittämisessä tai sen pysyvyydessä ei virvelin eikä muidenkaan rumpujen kanssa kohdattu ongelmia, pesät olivat hyvissä voiteissa, viisteet kunnossa ja vanteet asialliset.

Yleisesti ottaen setti ei ole kovin äänekäs, virveli ehkä jopa hieman vaisun oloinen. Toisaalta tällainen settihän valitaankin matkaan usein juuri siksi, ettei ääntä hirveästi ilmoille halutakaan.

 

Käyttäjä päättää

Sonor markkinoi AQ2-mallistoaan lajiteltuna viiteen peruspakettiin bassorummun koon mukaan: Safarin yläpuolelta löytyvät normimittaiset Bop (18"), Studio (20") ja Stage (22"), ja hännänhuippuna on Safariakin pienempi, 14-tuumaisella bassarilla varustettu Martini, esimerkiksi oppilaskäyttöön alle kouluikäisille rumpalinaluille.

AQ2-malliston kolmea pienintä settiä myydään yhdellä etutomilla, kahta suurinta kahdella. Lisärumpuina jokaiseen on ilahduttavasti saatavilla kolmea eri kokoista tomia eteen ja kolmea lattiallekin – valinnanvaraa kullekin käyttäjälle sopivan setin koostamiseen siis todellakin on.

AQ2:n kaikissa kokoluokissa on pinnoitteina tällä hetkellä saatavilla neljän lakkaviimeistelyn (Quartz Titanium, Aqua Silver, Brown Fade ja Transparent Black) lisäksi yksi perinteinen helmiäis-wrap, White Pearl.

Kokeilussa käyneen Safari-setin perusteella Sonorin AQ2-sarja vaikuttaa tutustumisen arvoiselta vaihtoehdolta, joka yhdistelee kunnianhimoisia rakenneratkaisuja, mittavaa valinnanvaraa ja silti varsin kohtuullista hintaa.

Tuntuu siltä, että AQ2:n kaltaisella rummustolla pystyy kurottelemaan vaarallisen lähelle jopa ammattikehiin riittävää sointia ja käyttövarmuutta – huomattavan kevyin kustannuksin.

 

Sonor AQ2 Safari

Kätevä kevytsetti

• 16" × 15" bassorumpu
• 13" × 6" virveli
• 10" × 7" tomi
• 13" × 12" lattiatomi

Hintaluokka 850 euroa

Lisätiedot: F-Musiikki

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2019. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.