Supro Comet 1610RT – roteva peli

|
Image

Perinteikäs merkki, sopivasti vanhahtava ulkonäkö ja nykyaikaan päivitetty soundi, siinä Supron perusraamit Cometille. 

 

Ote kantokahvasta kertoo, että mukaan tarttuu nyt ehtaa asiaa. Ja ensimmäisten äänten kajahtaessa ymmärtää, että näin se todellakin on: soundi on hämmästyttävän roteva, selkeä ja silti täyteläinen. Basso käskyttää jämäkästi eikä yhdellä kymppituumaisella tötteröllä ladatuille komboille tyypillisestä honotuksesta ole merkkiäkään. Cometin fyysinen olemus onkin yhtä paria äänen kanssa – jämpti paketti joka suhteessa.

Volume-hanikka skaalaa samanaikaisesti sekä äänen voimakkuutta että sen säröytymistä. Supron mukaan taitepiste löytyy kello kahdentoista kohdalta, mutta vahvoilla humbuckereilla rosoa alkaa ilmaantua jo aamupäivän mittaan, hentoisemmilla vintage-mikeillä varustetun kitaran kanssa volumea saa kääntää ehtoopuoleen ennen kuin reuna murtuu.

Matka puhtaista tai hieman hiekkaisista soinneista reiluun säröön on pitkä ja antoisa. Sävyjä riittää koko skaalalla ja rankimmillaan ilmoille saa tiukan ja kiinteän sooloilusärön, josta ei auktoriteettia puutu.

Superpitkää sustainia tai metallimaailmaan skuupattua junttasoundia ei ilman ulkoisia lisälaitteita saa, mutta Comet ei pane pahakseen pedaaleiden käyttöä. Efektilenkkiä ei kombossa ole, efektit kytketään perinteiseen tapaan kitaran ja vahvistimen väliin.

Image

 

Tone onkin toista maata

Supro on varustanut Comet 1610RT:n yhdellä tone-säätimellä, joka muokkaa samaan aikaan sekä bassoa että diskanttia ja tekee sen erittäin onnistuneesti. Yhdessä ääressä sointi on pehmeä ja paksu kuin mummon torkkupeitto, vastalaidassa kuivakan pureva. Ja rankempaan säröön yhdistyessään jälkimmäinen viiltää häijysti kirskahtaen, jos plektralla sopivasti sivaltaa. 

Välille mahtuu sävykirjo, joka on poikkeuksellisen käyttökelpoinen kautta linjan. Millään asetuksella sointi ei kuihdu ohkaiseksi tai ponnettomaksi eikä missään vaiheessa ilmene etuhampiden kiillettä uhkaavaa piikitystä, vaikka säätimen vaikutukset ovatkin voimallisia.

Lisää muunteluvaraa tuo kytkin, jolla Cometin 14 watin nimellistehon saa pudotettua kuuteen wattiin. Äänen määrää pudotus ei dramaattisesti muuta, mutta dynamiikassa ja sävyssä on sellaista eroa, jota taidokas käyttää hyväkseen sopivassa tilanteessa.

 

Perinne-efektit omasta takaa

Cometin tremolo on putkiohjattu ja soundiltaan maukas kuin mikä. Tiheimmillään se on vibratomaista väreilyä, verkkaisimmillaan lempeästi huojuvaa aaltoilua. 

Jalkakytkin tremolon päälle ja pois kytkemiseksi pitää hankkia erikseen ja saman tien kannattaa ostaa kahden kytkimen pedaali, jotta myös kaiun saa polkaistua pois kyydistä halutessaan. 

Kaiku itsessään on kuulas ja miellyttävä, verraten pitkäsointinen ja tone-potentiometrin asetusta notkeasti myötäilevä. Tyypillisen soittomausteen verran kaikua löytyy jo kello yhdeksän asentoon edettäessä, puolen päivän paremmalla puolella mennään jo selvästi itsetarkoituksellisen efektoinnin parissa. Aivan ääriasetuksilla Cometin kaiku resonoi soittodynamiikan piikkeihin varsin omintakeisesti ja tuottaa musikaalista hälyä rebelli-henkisen soiton moninaisiin tarpeisiin.

 

Image

 

Onko soundi hyppysissä?

Mikäli vastaus on kyllä, Comet 1610RT on mitä varteenotettavin vaihtoehto vahvistimeksi pikkukeikoille ja äänityshommiin. Se on dynaaminen, selkeä, moni-ilmeinen ja kokoansa huomattavasti isommalta kuulostava kombo, jolla kattaa perinteisen kitararockin sounditarpeet valtaosin – jollei muuten niin parilla lisäpedaalilla kartutettuna.

 

 

Comet 1610RT

Putkikombo kitaralle

• täysputkivahvistin, A-luokan kytkentä

• tehovalinta 6/14 wattia

• kolme 12AX7-putkea (etuaste, tremolo)

• yksi 12AT7-putki (jousikaiun syöttö)

• yksi 6L6-putki (pääteaste)

 • 10-tuumainen kartiolementti

• säätimet: volume, tone, reverb, tremolo speed & depth

• hintaluokka: 1 500 euroa

 

Lisätiedot: Soundtools

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.