Telefunken TF11 FET – eurooppalaista sukujuurta

|
Image

Amerikkalainen Telefunken lunasti itselleen pääsyn studioihin eurooppalaisten vintage-mikrofonien uusio-painoksilla, mutta on vuosien varrella ehtinyt jo lanseerata täysin omaakin mallistoa. Tuorein näistä on Alchemy-sarjan TF11 FET, isokalvoinen hertta.

 

Konstailemattomaan kartonkikoteloon pakatun mikrofonin lisäksi settiin kuuluu kaksi pidikettä: kiinteä malli sekä kumilangoin jousitettu kehto. Kumpainenkin lukitaan mikrofonin kantaan kierteellä ja molemmat sallivat suuntauksen hyvin vapaasti. Molempien mekaaninen toteutuskin on yhtä lailla jämäkkää laatua. Painoa TF11 FETillä on 545 grammaa, joten myös mikrofonitelineen on syytä olla jämerää sorttia.

 

Image

Varustelun täydentää keinonahkainen huppu, suojaksi pölyä ja kevyitä kolhuja vastaan. 

Vaikka alkuperäinen Telefunken olikin kotoisin Berliinistä, on uutuusmallissa vahvoja wieniläisvaikutteita. TF11 FETin kapselin esikuva nimittäin on AKG-klassikko CK12. Se ei sinänsä ole tavatonta, valmistihan itävaltalainen AKG aikanaan mikrofoneja myös Telefunkenin myytäväksi. AKG on itsekin versioinut omaa kapselimalliaan vuosien varrella, eikä Telefunken USA toki ole ainoa ulkopuolinen samoinajattelija: samaa soinnillista ilmettä voi kuulla myös esimerkiksi Austrian Audion ja Lewittin tuotteissa.

Sointivärinsä puolesta TF11 FET sijoittuukin luontevasti edellä mainittujen kanssa samaan kehikkoon – äänessä on tunnistettavaa selkeyttä, jossa ytimekäs alarekisteri ja verraten kirkas preesens-alue antavat hahmon kokonaisuudelle.

Budjetointivinkkelistä TF11 FETin lähin verrokki lienee Neumann TLM 103, joka sekin on kiinteästi herttakuvioinen, mutta soundiltaan sitten taas ihan toisenlaisen äänellisen ihanteen ilmentäjä. 

 

Sakset, sakset

TF11 FET sijoittuu soinnin yleisluonteen osalta AKG:n perilliseksi, ja sen soundi on asiallista ja kohdettaan imartelematonta tyyppiä. Mukana on spartalaista bassoa ja kirpakkaa yläkertaa, jotka antavat sointiin voimaa ja erottelevuutta näivettämättä silti väliinsä jäävää keskirekisteriä. Yläpuolelta tai etäämpää huoneesta mikitetyt rummut jytisevät tarvittaessa jyhkeästi, kitarat soivat tanakasti, ja laulajan rintaäänelle mikrofoni antaa miellyttävää tukea. 

Proximity- eli lähietäisyyden tuottama bassokorostus pysyy kohtuullisessa mitassa ja se on luonteeltaan käyttökelpoista – lähiääni on tumma ja tukeva, mutta silti selkeä ja jämpti. Asiallinen pop-filtteri puhalteille on kyllä silti suositeltava lisävaruste.

Ja jos nyt bassoa on miksauksesta esille nousun esteeksi asti, sitä kyllä tohtii vaimentaa soundin kuihtumatta.

Ne usein kriittiset äänteet – k, s ja t – saattavat laulua ja puhetta tallennettaessa pirskahdella tietyillä artikulaatioilla tai ominaisklangeilla hieman tarpeettoman voimallisesti, mutta eivät ne sentään naamalle pidäkkeettä räiski. Sopiva suuntaus ja etäisyys mikrofonin sijoittelussa riittävät varmasti normiarjessa salonkikelpoisen laulusoundin takuuksi. Sama ripsakka preesens antaa kitaran kielille helisevyyttä ja symbaaleille sähäkkyyttä.

 

Image

 

TF11 FET ei ole herkistä herkin mikrofoni, mutta sen kaipaama vahvistus ei nostanut kokeissa esiin minkäänlaisia kohinoita. Muitakaan rasitteita ei ilmennyt: runkoäänten vaimennus etenkin kehtoripustusta käytettäessä on tehokasta ja äänenpainetta mikrofoni sietää reippaasti. Kun suuntakuviokin pitää kutinsa vaimentaen muualta kuin pääsuunnasta saapuvia ääniä hallitusti, on luvassa ongelmattomia ja kelpo tuloksia tuottavia sessioita.

 

Telefunken TF11 FET

Isokalvoinen kondensaattorimikrofoni

• suuntakuvio hertta
• toistoalue 20 Hz – 20 kHz (+/- 3 dB)
• C12-tyyppinen TK51S-kapseli 
• Carnhill-lähtömuuntaja
• herkkyys 14 mV/Pa
• maksiäänenpaineen kesto 135 dB
• kohinaetäisyys 90 dB
• nimellinen lähtöimpedanssi 90 Ω
• pituus 175 mm, paksuus 46 mm
• paino 545 g
• varusteet: kiintopidike, kehtoripustus, säilytyspussi
• hinta: 1099 €

Lisätiedot: Msonic

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.