Nayteikkuna

Änäkäinen Rumble – kaiutinkaappeja puusepän otteella

Keveys, kohtuullinen koko, hyvä hyötysuhde ja alinta rekisteriä myöten kitaran äänen toistava vaste – siinä
lyhyesti kuvailtuna tavoitteet, joihin kaksi kymenlaaksolaista kaverusta, Kari Änäkäinen ja Lassi Ukkonen, yhteistuumin tähtäävät.

Testiin saatiin kaksi eri kaiutinelementillä varustettua Rumble-kaappia. Ensimmäisen kaiuttimena oli 50-wattinen Eminence Private Jack, jota elementin valmistaja itse luonnehtii ”british invasion” -kategoriaan kuuluvaksi. Toisessa kaapissa oli Warehouse Guitar Speakersin 30-wattinen Reaper, jota kuvaillaan vaihtoehdoksi Celestion G12H30 Anniversary -kaiuttimelle.

Molemmat kaapit soivat äärimmäisen selkeästi ja täsmällisesti. Niissä on erinomainen dynamiikka ja rotevan täyteläinen, iso ja hengittävä ääni.
Eminence-versio oli hieman hillitympi, levollinen ja jyhkeää voimaa huokuva. WGS Reaper -malli oli ärhäkämpi ja sen kautta alakielten kirkas purevuus ja plektran kynsäisy tulivat enemmän esiin. Puhtailla soundeilla ja kevyen reunasärön parissa viihtyville vinkkaisin juuri Private Jack -mallia, WGS Reaper taas vaikuttaisi olevan sitten piirun verran säröisempään maailmaan hyvin mallaava vaihtoehto.


Kumpikin Änäkäisen rakentama kaappi antoi studiolla oleville komboille kokonaan uusia ulottuvuuksia. Ampegin GVT-15 kasvoi huomattavasti rotevammaksi ja sen ääni sai lisää syvyyttä, kun vakiokaiuttimen tilalle kytki kumman tahansa. Marshallin 1974X:n soinnista taas irtosi niin jykevä ja tiukka botne, ettei sellaista olisi voinut kuvitellakaan kombon oman, bassotoistoltaan kuivakan kaiuttimen perusteella olevaksi.
Erinomaisia kaappeja, joilla soittaessa tekee mieli syventyä ja panostaa myös soiton pieniin detaljeihin – sellaisiin, jotka vaatimattomampi kaiutin tai vahvistin usein mankeloi olemattomiin.
Työn jälki on kauttaaltaan erittäin huoliteltua ja laadukasta. Kymmenen pistettä.

Hinta: alkaen 580 €

Lisätiedot: Puuverstas Änäkäinen

Kari Änäkäisen ja Lassi Ukkosen haastattelu aukeaa tästä linkistä.

Rivakat käyttötestit ovat Riffissä julkaistavia lyhyitä artikkeleita tuotteista, joilla on selkeä ja yksinkertainen tehtävä ja useimmiten sen mukainen toteutus. Tämä Rivakka on julkaistu alunperin Riffin numerossa 4/2014. Vastaavia juttuja löydät tuoreeltaan jokaisesta painetusta Riffistä.
 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.

22.02.2015
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy