Nayteikkuna

Audio Visual 2015 -messut ovat nyt käynnissä

AudioVisual 2015 -messut ovat käynnissä parhaillaan. Tapahtuma on auki vielä tänään torstaina 19.11 sekä huomenna perjantaina 20.11. Helsingin messukeskuksessa. 

 

Audioveljeksillä Jori Asikainen (Live Nation) ja Flavio Malpighi (DB Technologies) olivat hymyt herkässä – DB Technologiesin DVX-sarjan aktiiviset kaiutinkaapit ja aivan erityisesti kulmamonitorit ovat saaneet hyvän vastaanoton käyttäjäkunnalta.
Käytännöllinen muotoilu tekee saman syöttöön kytkettävien kulmien ketjuttamisen helpoksi, mutta kätevyys ei jää vain ulkopintaan. Jos on tarpeen asettaa kaiutin pystyasentoon vaikkapa rumpufillinä käyttöä varten, voi diskanttitorvea kääntää 90 astetta suuntakuvion stemmaamiseksi. Ja jos monitoreista kootaan pareja vaikkapa solistille, saa stereokuvan symmetriseksi, kun kääntää koko etulevyä 180 astetta, jolloin bassokartio ja diskanttielementti vaihtavat keskenään paikkaa vasemmalta oikealle ja oikealta vasemmalle.

 

Frankfurtissa keväällä esitellyt pienet ja näppärät Bose Utility -kaiuttimet täydentävät Room Match -sarjaa tarjoamalla vaihtoehtoja, kun kaiutin pitää asentaa parven alle, aitioihin, aulatiloihin yms. haastaviin paikkoihin.

 

Bryn Jones (mm. Los Bastardos Finlandeses) viihdytti messuvieraita F-Musiikin osastolla erittäin ammattitaitoisella trubadurisoinnilla. Ei ihme, että miehellä riittää keikkaa myös soolona – ohjelmistoa tuntui löytyvän eri vuosikymmeniltä ja eri genreistä todella laajalla otannalla.

 

Toimitusjohtaja Anssi Hyvönen kertoi Amphionin osastolla, että ympäröivän maailman muutos on avannut maailmanlaajuisen pelikentän myös pienelle yritykselle. Vienti vetää, ja omalta osaltaan valkoinen kartio luo juuri oikeata mielikuvaa – erään vuosia alan standardikaiuttimen asemassa olleen kilpailijan käyttöpäivät alkavat lähestyä loppuaan jo pelkästään varaosien löytämisen vaikeuden vuoksi ja Amphionilla on tarjota juuri sen tilalle useampiakin vaihtoehtoja.

 

Metri-, kilo- ja kappaletavaraan, kuten teippeihin, kiinnikkeisiin, näyttämökäyttöön soveltuviin verhokankaisiin ja -kiskoihin, tanssimattoihin yms. erikoistuneen Melodraman Ismo Salonen ja Ryhmäteatterin Tomi Tirranen ihastelemassa Show Texin kehittämää Omega Clip -nipistintä, jolla erityisesti joustavat kankaat on helppo kiinnittää ja pingottaa trusseihin.
Omegaa löytyy valkoisen lisäksi mustana ja puristusvoima riittää tietyin varauksin myös Moltonin kaltaisen kankaan pitelyyn.
Moltonista puheenollen – Melodraman osastolla oli esilleä myös hienostuneempia verhokankaita, joille palosuojauskäsitetlyn, painon ja muiden teknisten ominaisuuksien lisäksi löytyy myös laboratoriossa mitatut akustiset mittaustulokset. Niiden ansiosta vaimennusarvot eri taajuuksilla on helppo huomioida suunnittelussa niin suorana ripustuksena kuin tietyillä prosenteilla rypytettyinäkin.  

 

Msonicille siirtyneen Avidin osastolla valaistus tehosti Avidin oman logon värikieltä, mutta sen ei voi sanoa suosineen valokuvaajaa. Soitin Laineelta Avidin mukana Msonicille siirtynyt Ossi Männiköllä riitti esiteltävää upouusissa S6L-miksereissä, joita osastolla oli kokeiltavissa useampaakin eri kokoa. 

 

Jorma Aarnio Noretron -komponenteilta esittelee Senkon Fiberscopea, jolla voi tähystää kuitukaapelin kunnon.

 


Veli Piiponniemi Noretron Komponenteilta puolestaan pitelee uutta lukittavaa virtajohtoa, nimeltään osuvasti IEC Lock.  Valmiita johtoja löyty eri mittaisina, mutta kuten näkyy, herralla on toisessa kädessään sama liitin jälkiasennettavana mallina…

 

Gibson Les Paul Std vm. 2016 ja huomiota herättävä Orange-lajitelma vetivät väkeä Into-Luthmanin osastolle. Messutapahtuman laajentaminen musiikkipuolelle on noussut usein esiin keskusteluissa, mutta toistaiseksi tapahtuman pääpaino on tanakasti tuotanto- ja esitystekniikassa. 

 

 

Hans Riekehof-Böhmer (Schoeps) esitteli Pro Audilen osastolla uutta digitaalista haulikkoa, jonka runkoon on nerokkaasti upotettu toinenkin mikrofoni. Kun kahden kokonaan erillisen kapselin signaaleita summataan hallitusti, saadaan tulokseksi aivan uskomattoman tehokas taustaäänten vaimennus ja silti ääni pääakselin suunnasta pysyy hyvin luontevana.

 

Soundtoolsin puolelta messumieheksi rientänyt Perttu Siren ja AKG VR12 putkimikki edustavat Studiotecin osastolla perinteisintä näytillä olevaa teknikkaa ja ehtaa show-henkeä. Samalta osastolta löytyy yllin kyllin sitten myös sitä teknologian uusinta uutta koko Harman-konserinin leveydeltä (mm. AKG, BSS, DBX, JBL, Lexicon ja Soundcraft).  

 

Yamahan pro audio -tuotteista Suomessa vastaava Jari Ukkonen myhäilee järeääkin järeämmän Rivage-mikserin luona – valmistajan pitkä historia ja vakiintuneita elementtejä hyödyntävä käyttöliittymä on monelle ammattilaiselle luonteva valinta.

 

Brightin osastolla kohtaavat historia ja tulevaisuus mielenkiintoisella tavalla: Veli-Heikki Auvinen työskentelee jälleen Klark-Teknikin parissa, kun edellinen jakso kyseisen merkin kanssa sijoittuu liki 30 vuoden taakse Nores Oy:n aikoihin.
Sittemmin Auvinen ja yrityskumppani Jyrki Mäkinen perustivat Noretron Audion, jota parhaillaan sulautetaan osaksi Bright Groupia. Kehä kiertyy yhteen vaikka eteenpäin mennään.

Brightin osastolla kohtasivat myös Jyrki Mäkinen ja MS Audiotronin sekä myöhemmin Lightinen oy:n ja Audicon palveluksessa pitkän työuran tehnyt Risto Oinaala, jonka vahva panos on näkynyt pitkään myös messut järjestävän Avitan toiminnassa.
Ja messuthan ovat uutuustuotteiden esittelyn ohella tärkeä tapahtuma myös alan sisäisenä kokoontumisfoorumina, jossa virallisen seminaariohjelman ohessa tieto liikkuu tehokkaasti suoraan ihmiseltä toiselle, ilman sosiaalisen median suodinta.

 

Lisätiedot: Audio Visual 2015


 

 

19.11.2015
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy