Nayteikkuna

Etno soi jälleen marraskuussa!

Suomen vanhimpiin ja  merkittävimpiin maailmanmusiikkifestivaaleihin kuuluva Etnosoi!-festivaali järjestetään 31.10.–14.11.2019 Helsingissä. Luvassa on värikkäitä ja koskettavia elämyksiä eri puolilta maailmaa.

Järjestäjän tiedotteessa kerrotaan, että musiikin kyky rikkoa rajoja ja luoda yhteyksiä kulttuurien ja yksittäisten muusikoiden välille nousee hyvin esille tämän vuoden festivaalin ohjelmistossa.

 

 

Marokkolais-ranskalais-algerialainen Gabacho Maroc (MA/FR/DZ) on lavalla kuin “unohtumaton liekki”. Yhtyeen musiikissa länsi kohtaa aavikon ja monikerroksiset eri musiikkikulttuurien tiukat rytmit vievät välillä lähes transsitilaan. Yhtyeen musiikki on sekoitus pohjoisafrikkalaisia Gnawa-rytmejä ja perinteitä, arabivaikutteita, sekä jazzia, trancea ja elektronista musiikkia. Gabacho Marocin omaleimainen musiikkityylien fuusio on tuonut yhtyeelle mm. Daily Gazetten (2018)  tunnustuksen yhtenä parhaista live-yhtyeistä.

Gabacho Marocin ensimmäinen levy BISSARA (Oued, 2014) oli ehdolla All African Music Awardseissa (2015) The Best Artist in African Jazz kategoriassa. Yhtyeen toinen levy Tawassol (suom. ‘Yhteys’) julkaistiin vuonna 2018 (1OH10). Se nousi nopeasti heti julkaisunsa jälkeen maailmanmusiikin listoilla. Maaliskuussa 2018 levy oli 1.sijalla Transglobal World Music Chart listalla ja sijoittui 6.ksi koko vuoden 2018 levyjen joukossa kyseisellä listalla. Tawassol levy sijoittui myös vuonna 2018 4. sijalle  Global Music Network Chart listalla.

 

 

Gabacho Maroc esiintyy Savoy-teatterissa keskiviikkona 6.11. Klo 19.00.

Yhtyeellä on toinen konsertti Verkatehtaan järjestämänä Hämeenlinnassa 5.11.2019.

 

 

Nathan Riki Thomson & Resonator

 


Australialaislähtöinen multi-instrumentalisi ja kontrabasisti Nathan Riki Thomson julkaisee uuden levyn Etnosoi!-festivaaleilla yhtyeensä Resonator (AU/FI/BR/UK) kanssa. Uudella levyllä ‘Resonance’ pääosassa on tilassa ja muusikoiden välillä resonoiva musiikki, joka saa kimmokkeensa ja inspiraationsa ensisijaisesti muusikoiden välisestä vuoropuheesta ja musiikillisestä läsnäolosta.

Thomson on perehtynyt myös oman soittimensä preparoimiseen. Tavallinen pystybasso muuntuu Thomsoni käsissä myös perkussiosoittimeksi, jossa on säröä kuin vanhassa rokkikitarassa. Inspiraationsa soittimien preparoimiseen Thomson on saanut mm. asuttuaan vuosia Afrikassa eri heimoissa.

 

Nathan Riki Thomson & Resonator esiintyy Vuotalossa torstaina 7.11. Klo 19.00.

 

Etnosoi! 2019 -ohjelmassa muuta:

To 31.10. klo 19 Zäpämmät, Mascot Bar & Live Stage
Ti 5.11 klo 19 Koiton Laulu & Wimme, KokoTeatteri
Pe 8.11. klo 19 Mónika Lakatos & Gipsy Voices (HU), Savoy-teatteri
La 9.11. Klo 16, Nightingales in Berlin elokuva, Kulttuurikeskus Caisa, auditorio
La 9.11. klo 20 Hasse Walli Asamaan Senegal Night, KokoTeatteri
To 14.11 klo 20 Cuejero (ES/FI/CL), Tenho Restobar

Muutokset mahdollisia. Katso koko ohjelma

Tutustu vuoden 2019 artisteihin festivaalin YouTube-kanavalla.

Etnosoi!-tapahtuman järjestää Maailman musiikin keskus. Etnosoi! on European Forum of Worldwide Music Festivalsin jäsen. Festivaalin päätukijat ovat Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistyössä ovat mukana myös mm. Helsingin kulttuurikeskus, Liikenneturva, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä, Kulttuuriosuuskunta Uulu, Valofirma ja Trio-Offset.

Uutisen kuvat: Gabacho Maroc ©Polka Photos  |  Nathan Riki Thomson & Resonator ©Kalle Kallio

16.10.2019
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy