Nayteikkuna

Kulttuuriala toivottaa yleisön tervetulleeksi takaisin.

Laaja joukko asiantuntijoita THL:stä ministeriöihin – ja tietysti kulttuuriala itse – on huolella miettinyt, kuinka yleisön terveys taataan, kun kokoontumisia on jälleen mahdollista järjestää parantuneen koronatilanteen ansiosta. 

 

Siisteydestä, hygieniasta ja turvaväleistä huolehditaan, jotta kulttuurin ystävät voivat saapua paikalle. Käytössä olevia keinoja ovat esimerkiksi kävijämäärien rajoitukset ja palvelutarjonnan supistukset. Pääosa suomalaisista museoista esimerkiksi avautuu jo 1.6.2020 tai myöhemmin samalla viikolla. 

Olemme varautuneet iloiseen ja turvalliseen jälleennäkemiseen mm. varaamalla käsidesiä niin henkilökunnalle kuin museovieraille. Ohjaamme taiteen ystäviä liikkumaan tiettyyn suuntaan museossa, mikä poikkeaa aikaisemmasta vapaasta liikkumisesta. Uskomme, että kulttuurin ystävät tulevat museoihin terveinä ja pitävät myös toisistaan huolta muistamalla sopivat etäisyydet toisiin kulttuurin ystäviin, kuvaa Kansallisgallerian viestintäpäällikkö Johanna Eiramo

Esittävien taiteiden alalla toiminta käynnistyy laajemmin vasta elokuussa, mutta organisaatiot valmistautuvat jo huolellisesti tulevaan. Teatteri-, tanssi-, sirkus- ja orkesterikentän ensisijainen tavoite on tuottaa korkealaatuista taidetta yleisöjen ja henkilökunnan turvallisuudesta tinkimättä. 

Esittävän taiteen alan järjestöt yhdessä Suomen Kansallisoopperan ja -baletin kanssa valmistelevat viranomaisohjeiden rinnalle yhteisiä kansallisia linjauksia siitä, miten yleisön ja henkilökunnan hyvinvointi taataan epidemiatilanteen jatkumisesta huolimatta. Tavoitteena on saada ensimmäiset yhteiset linjaukset valmiiksi juhannukseen mennessä, kertoo Teatterikeskus ry:n vt. toiminnanjohtaja Kaisa Paavolainen.

Laajat tutkimustulokset puoltavat sitä, että kulttuurista ja taiteesta nauttiminen on hyväksi ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee kaikkia jäsenmaitaan kertomaan asukkailleen näistä hyvistä vaikutuksista ja lisäämään eri väestöryhmien mahdollisuutta päästä kulttuurin pariin. Terveyttään voi edistää kulttuurin lisäksi myös liikunnalla ja hyvällä ruualla. Onneksi nämä kaikki ovat yhdistettävissä vaikka samaan päivään.

Olen ostanut ensimmäiset lippuni jo maanantai-illalle. Vien puolisoni kuuntelemaan Iiro Rantalan jazzia Koko Jazz Clubiin, kertoo Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

 

Lisätiedot: KULTA ry 

01.06.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy