Nayteikkuna

Tampere Guitar Show 2015 – kelpo lisä oivalliseen konserttiohjelmaan

Viikonloppuun huipentuneen Tampere Guitar Festivalin yhteydessä järjestetty Tampere Guitar Show esitteli kotimaisen soitinvalmistuksen kärkeä.

 

 

Kitaranäyttelyn kovan ytimen muodostivat neljän soitinrakentajamestarin osastot, kun Juha Lottonen (Lottonen Guitars), Ari-Jukka Luomaranta (AJL Guitars) A-P Paasonen (Soitinpaja Jasesoi) Jyväskylästä (AP:n kitaroita avuskuvassa), sekä tuoreimmassa Riffissä esillä oleva Juha Ruokangas (Ruokangas Guitars) toivat näytille ja kokeiltaviksi sekä akustisia että sähkökitaroita.

Kuvassa gypsy jazz -kitaroihin erikoistunut Ari-Jukka Luomaranta.

 

Vieläkin pitempää kokemusta edusti Rauno Nieminen, jonka osastolla oli esillä jo 70-luvun alkupuolella tehty SG-vaikutteinen sähkökitara – miehen ensimmäinen tunnustelu kyseiseen soitintyyppiin.

Keskimmäisenä on juuri valmistunut uusiopainos Landolan 60-luvun sähkökitaramallista. Soittimen runko löytyi Landolan varastoista, kaula on tehty piirustusten mukaan. Autenttiset mikrofonit puolestaan lahjoitti Jussi Raittinen omista kokoelmistaan.

Vasemmalla on myöskin autenttinen kopio Landolan mallista, ns. Rautavaara-kitara. 

Rauno Niemisellä oli näyttelyn aikaan syytä juhliin monellakin tasolla. Kun hän 30 vuotta sitten ryhtyi oman soitinrakennuksensa ohessa ja Matti Nevalaisen kanssa käynnistämään soitinrakennuskoulutusta Ikaalisten Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa (IKATA), ei työn mittavuutta tai sen hedelmiä varmastikaan osannut ennustaa edes oppilaitoksen silloinen rehtori Altti Lammi, jonka aloitteesta hankkeeseen lähdettiin ja jonka suojeluksessa koulutusta kehitettiin. Ikaalisten koulusta oli vuoteen 2014 mennessä valmistunut 265 soitinrakentajaa joista 40 prosenttia työskentelee soitinrakentajina. Koulutus antaa valmiuksia myös muuhun hienostuneeseen puusepäntyöhön, ja osa valmistuneista onkin sijoittunut työelämään tätä kautta esimerkiksi entisöintialalle. Monelle on myös ollut luontevaa yhdistää soitinrakentajan koulutus muusikkouteen.

Ikaalisten soitinrakennuskoulutuksen historia on juhlavuoden kunniaksi koottu "30 vuotta ammattillista soitinrakennuskoulutusta Suomessa" -kirjaksi, jonka ovat toimittaneet Johannes Heikkilä ja Rauno Nieminen. Kirja julkistettiin Tampere Guitar Showssa lauantaina.

Samaan syssyyn Suomen Soitinrakentajien Kilta kutsui Rauno Niemisen kunniapuheenjohtajakseen. Eikä päivää olisi paremmin voinut valita, sillä kunniakirjan ojennus kruunattiin juhlapuheiden lisäksi yleisön kajauttamalla Paljon onnea vaan -veisulla, Rauno Niemisen 60-vuotissyntymäpäivän kunniaksi!

 

Kuvassa Rauno Nieminen, Soitinrakentajakillan Oltermanni Juha Ruokangasa, sekä soitinrakentaja-artesaani Anssi Nuutinen IKATAsta ja yhdistyksen Vara-oltermanni Ari-Jukka Luomaranta.

 

 

Myös jatkuvuutta näyttäisi olevan, sillä nuoremman polven tekijöitä oli mukana ilahduttavasti. Ville Tyysterin Pelti löytyy nyt myös 12-kielisenä ja taustalla häämöttävät Halla Instruments ja Aurora.

 

Auroran valikoimassa oli myös ainutlaatuinen Kouvola-malli, jonka muoto vastaa Kouvolan maantieteellistä hahmoa ennen kuntaliitoksia. Soitin on tilaustyö ja menossa syntymäpäivälahjaksi.

 

 

Juha Lottonen on määrätietoisesti edistänyt kotimaisten puiden käyttöä ja erinomaisesti näyttää tervaleppä toimivan kaulapuuna, kun rakenne on mietitty oikein.

 

 

Myös monia muita soitinrakentajia oli paikalla soittimineen ja sulassa sovussa paikalle oli saapunut myös Mad Professor pedaaleineen. Eräänlainen Turenki Tone Fest kesäiseen tapaan siis.

Tampere Guitar Festival 2015 erinomainen konserttianti oli itsessään loistava syy vierailla paikalla. Soitinnäyttely oli aivan yhtä ansaitusti tutustumisen väärtti matkakohde itsessään.

 

Kiitos Tampare, Kiitos Tomi Tolvanen (Musiikkitoteemi).

Ensi vuotta odotellaan!

 

 

08.06.2015
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy