Roland Blues Cube Stage – löytyykö vintage-sointi ilman putkia?

Valkoinen Roland Cube oli ensimmäisiä vahvistimia minkä kautta itse pääsin sähkökitaraa soittamaan. Tuota silloin hieman futuristisen oloista kuutiota on sittemmin jalostettu lukuisiin eri versioihin. Nyt käsillä on uusin Cube-tulokas, joka tavoittelee vintage-putkivahvistimien aikakautta.

Uudet Blues Cube -mallit ovat 60-wattinen Stage sekä 80-wattinen Artist. Oikein isojen lavojen kiertuevahvistimeksi tarjotaan 100 watin Tour-vahvistinuppia ja sille pariksi 4 x10-kaiutinkaappia.
Pieniä ominaisuuseroja näiden uusien mallien väliltä löytyy, mutta peruskonsepti on sama: kaikkien äänelliseksi esikuvaksi on otettu tweed-Fenderien sointimaailma. Roland ei halua puhua mallinnuksesta vaan ilmoittaa, että Tube Logic -suunnitteluperiaatteessa ko. klassikkovahvistimien sisusten toimintaperiaate on pyritty toisintamaan alusta loppuun, ilman putken putkea.
Varsinaisesti lähtökohtana on käytetty Fender Bassmanin vuonna 1958 esiteltyä 5F6-A-kytkentää, vaikka Roland ei asiaa suoraan nimeäkään.
Jos on äänellinen esikuva tweed-Fendereistä haettu, niin myös ulkoisesti Blues Cube tuo mieleen esikuvansa niin päällysteen  kuin perinteisen kantokahvankin voimalla. Sen sijaan säätönupit ovat ehtaa Roland-tyyliä.

Näin alkaa Timo Östmanin toimittama laitetesti, joka on julkaistu Riffin numerossa 3/2015. Lue printistä, mitkä ovat vaikutelmat, löytyykö se vintage-soundi tästä vehkeestä vaiko ei…

Riffiä myyvät Lehtipisteet, Akateemiset kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

05.06.2015
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy