1989Verb – yllättävä kaikuplugi

|
Image

Päijät-Häme on kaukana Kaliforniasta, mutta kylläpä Suomessakin osataan.

 

Raskaamman musiikin tarpeisiin jalostettuja rumpusampleja, kaiuttimien impulssivasteita ja virtuaali-instrumentteja kehittävän hollolalaisen Ugritonen tuotevalikoimassa on myös yksi kaiku. Törmäsin tähän muutama vuosi sitten lanseerattuun 1989Verb-efektiplugiin vasta äskettäin netissä ja ostin se kokeeksi. Ainakin vielä kirjoitushetkellä plugi on edelleen myynnissä 10 dollarin tarjoushinnalla, eikä siitä normaalistikaan joudu pulittamaan kuin 25 taalaa, mitä voi pitää hyvin edullisena sijoituksena.

1989Verb nimittäin kuulostaa erittäin hyvältä. Se on myös fiksulla tavalla simppeli. Ugritone ei ole pyrkinyt luomaan esikuvasta virtuaalivastinetta, joka olisi kaikilta ominaisuuksiltaan alkuperäistä vastaava. Sen sijaan valittavana on 57 sellaisenaan käyttövalmista efektiohjelmaa, joiden säädöt on karsittu minimiin.

Image

Kuvakaappaus 1989Verb-plugista avattuna Reason-audiosekvesseriin.

 

Suoralle signaalille ja efektoidulle signaalille on omat voluumisäätönsä, joten plugin voi sijoittaa DAW-ohjelmassa sujuvasti miksauskanavan inserttiin tai käyttää sitä aux send / eff return -tyyppisesti. 

Mono /stereo-painikkeella efekti muuntuu leveästä kapoisaksi ja summaus toimii erinomaisesti – stereossa on leveyttä ja ilmavuutta, mono soi terveellä soundilla ja vakaasti. 

Lisäksi kaiun sointiin pääsee vaikuttamaan portaattomasti säädettävillä yli- ja alipäästösuotimilla, joilla kaiusta voi suodattaa pois liiallisen alakerran humun tai ylenpalttisesti kihisevän ylärekisterin. Siinä se, ei muuta ruuvailtavaa.

 

Valmista pataan

Preset-ohjelmien selaus on nopsaa puuhaa ja opasteena kaiun luonnetta kuvaava nimike sekä kaikuajan nimellinen pituus ovat riittävä määrä tietoa. 

Valtaosa ohjelmista on yleiskäyttöisiä kaikutyyppejä, ja lisäksi valikoimassa on muutama U2:n innoittama efekti, geitattuja sekä takaperin soivia kaikuja, flangerin ja doublerin tapaiset tehosteet sekä joitakin delay-ohjelmia.

Koska kaikujen kestoon, geittien sulkeutumiseen tai viiveiden pituuksiin ei pääse kajoamaan, painottuu käyttö pääasiassa yleiskaikuihin. Onneksi samasta peruskaiusta löytyy useita eri pituisia variantteja, ja vaikka porrastus vaikuttaa paikoin melko krouvilta numeroiden valossa, niin käytännössä en jäänyt kaipaamaan kaikuajan hienosäätöä. 

Plugin yleissoundi on selkeä, mutta lämmin, ja esimerkiksi kohtuuttoman kuivassa tilassa tallennettu nailonkielinen kitara ja rummut heräsivät eloon 1898Verbin elvyttäminä todella maukkaasti.

Valmistajan mukaan kyseessä on kunnianosoitus 80-luvun lopulla lanseeratulle kaikulaitteelle, jonka tuottamia tehosteita tässä toisinnetaan. Vihjeet viittaavat Alesiksen 1989 julkaisemaan QuadraVerb-multiefektiin, mutta suoraan tätä ei sanota missään. 

Mainospuheissa plugia kuvataan nimenomaan 80-luvun tunnelmien toistajana, mutta olisiko nyt kyseessä kuitenkin enemmän 90-luvun alun soundipoliittinen fiilistely. Mikä on vallan ok sekin.

Ja koska homma näyttää ja kuulostaa olevan Ugritonella todella hanskassa, niin heitänpä toiveen tuotekehityspuolelle. Mitäs jos koodaisitte myös 80-luvun varhaisvuosien pari suosikkia plugareiksi? 

Hienostunut Lexicon PCM60 esivalittuine kaikuineen sekä Yamahan SPX-90 oivallisen rujoine rumpukaikuineen olisivat kyllä tervetulleita tällaisina suppeina toteutuksina. Kun se kasari nyt muutenkin on in ja pop – ja meitä nostalgiaikäisiä, yhä edelleen laitteiden kanssa turaavia on kuitenkin maailmassa sen verran, että potentiaalisia ostajia riittää. Etenkin, kun Ugritonen sivusto verkkokauppoineen on selkeästi jo suunnattu globaaleille markkinoille eikä vain kotimaan puitteisiin.

 

Ugritone 1989Verb

Kaikuohjelma

• toimii VST/VST3/AU/AAX-plugin
• löytyy asennuksen jälkeen ”It might get loud / 1989Verb” -tunnisteella
• listahinta Ugritonen omassa verkkokaupassa 25 $

Lisätiedot: Ugritone

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.