Electro-Voice Evolve30M – ei pekkaa pahempi

|
Image

Kamiinaksi ja hormiksi mainoksessa leikkisästi kutsuttu Evolve50 sai hiljattain rinnalleen pienemmän version, jossa on tutun muodon ohessa kosolti uutta ja omaa. 

 

Vaikka kokoluokka on nyt pienempi, on esimerkiksi Evolve-30M:n mik-se-ri kaikin puolin huomattavasti isompi ja monipuolisempi kun Evolve50:n vastaava.

Image

 

Eteenpäin on menty myös mikserin käytön suhteen. Toimintoja voi ohjata tuttuun tapaan kansilevyn monitoimisäätimellä, joka oletusarvoisesti vaikuttaa päävoimakkuuteen, mutta muuntuu aina tarvittaessa DSP-valikoiden selaus- ja säätönupiksi. Huomattavasti mukavammin ja nopeammin miksaus silti käy EV:n Quicksmart Mobile -applikaatiolla, jossa saa havainnollisesti esiin niin systeemin yleisasetukset kuin kanavakohtaisetkin säädöt tai digimiksereiden tapaan vaikkapa kaikkien kanavien kaikusyötöt samanaikaisesti.

Image

Ilmaiseksi ladattava iOS-appi (saatavilla myös Androidille) asentui puhelimeen helposti ja yhteys kaiuttimen kanssa solmiutui vaivatta. Ohjelma on koodattu loogisesti ja intuitiivinen navigointi sen sisällä luontevaa.

Image

Kanavasetukset on sommiteltu selkeästi ja näytön reunalle sijoitettu pitkä liukupinta tekee valitun parametrin säädöstä sujuvaa. Kineettistä rullaus-ominaisuutta liukupintaan ei ole ympätty vaan liike pysähtyy presiis silloin kuin sormen liikekin stoppaa. Hetken totuttelulla puuha sujuu täsmällisesti päämäärään osuen.

 

Kanavia moneen lähtöön

Evolve30M:n mikserissä on neljä monofonista tulokanavaa ja ne kaikki soveltuvat niin mikrofoni- kuin linjasignaalillekin.

Kanavakohtaisissa preseteissä on huomioitu erilaiset käyttötavat puheiden pidosta lauluun, ja kun yleissävyllekin on neljä erityyppistä perusekvalisointia aina taustamusiikin soitosta puhetoistoon ja elävästä musiikista dj-toimintaan, pääsee jo valmiita asetuksia käyttäen varsin pitkälle.

Säätötaitoiselle on sitten vielä manuaalisia lisätyökaluja sekä yksittäisen kanavan että yleissoundinkin muokkaukseen. 

Kanavakohtaiset kompressorit saa kyytiin helposti. Säätö hoituu yhdellä hanikalla, jonka haarukka ulottuu kompressoimattomasta täyteen kompressioon. Mittarointia ei ole, korvan varassa operoidaan. Luonteeltaan kompressio on loivaa ja aika rajusti pitää karjua, jos mielii törmätä rajoittimeen. Kitaran harjauskomppia kanavakompressorilla voi mukavasti tasoitella, mutta kantrihenkinen alakielten paukuttelu tai funky-rif-fien piiskaus vaativat jonkun ulkoisen pedaalin asiaa hoitamaan.

Jos ja kun soundin hienosäädön tarvetta esiintyy, voi kunkin kanavan äänenväriä vielä muokata kolmialueisella kiinteällä eq:lla. Kaistaa kohden muokkausvaraa on 12 desibeliä vaimennukseen päin ja kuusi desibeliä korostuksia varten. Suotimien vaikutustaajuuksia ei manuaalissa kerrota, mutta yleispätevistä ja käyttökelpoisista säädöistä on kyse.

Sisäisiä efektejä jauhetaan kahdella myllyllä, joista ensimmäinen keskittyy yleiskäyttöisiin tilakaikuihin ja toinen enemmän instrumenttimaailmaa ehostaviin tehosteisiin. 

Phantom-syöttö on pysyvästi päällä ja neljännessä kanavassa on bonuksena erillinen korkeaohminen jakkiliitäntä kitaran tai basson kytkemistä varten. Se ei ehkä ole instrumentalistin ykköstoive raiderissa, mutta aivan toimiva konsti vahvistaa jopa sähkökitaraa. Näppituntuma vastaa tyypillistä linjasoittotilannetta ja mikserikanavaan on myös tarjolla valmiiksi eri kielisoittimille optimoituja presettejä perussoundin pohjaksi. Ensimmäisestä efektilaitteesta voi sitten ripauttaa kitarallekin höysteeksi pikkuisen yleisaikua ja toisesta tehostemyllystä vielä mukaan vaikka chorusta, flangeria tai toistokaikua. Trubaduuri tai muutamaa laulajaa säestävä kitaristi pärjänneekin Evolve30M:n siivittämänä vallan mainiosti aulabaarissa tai hääjuhlissa ilman omaa henkilökohtaista vahvistintaan.

Stereokanavia on kaksi, analogisin tuloin varusteltu kanavapari 5–6, sekä bluetoothilla digitaalisesti syötettävä 7–8.

Kanavista miksatun kokonaisuuden saa ulos balansoituna ja päämiksauksen rinnalle voi rakentaa kanavakohtaisilla aux-säädöillä erillisen syötön vaikkapa lavamonitoreille tai toiseen huonetilaan johdettavaksi. Molemmille lähdöille on on omat seitsenalueiset graafiset korjaimensa soundin viimeistelyä varten.

 

Käytännöllinen setti

Evolve30M:n subwooferin voi kuljetusta varten pakata pehmustettuun, pyörillä ja teleskooppisangalla varustettuun matkalaukkuun. Yläkerran pilaria kannatteleva putki koostuu kahdesta osasta. Ne mahtuvat pilarin kera EV:n selkäreppuun, jossa on lisäksi sivutasku myös virtajohdolle. 

Pilarin takalaidassa on pitkä ripamainen kahva, josta saa kunnon otteen. Kokonaisuuden kasaus sekä purku käyvät käden käänteessä ja mekaniikka vaikuttaa luotettavalta. 

Alalle vakiintuneeseen tapaan audiosignaali kulkee subiin integroidulta vahvistimelta pilarille välitolpan sisällä, eikä erillistä kaapelointia siten tarvita.  

Soundin osalta kyseessä on perusasiallinen ja monipuolisesti muokattavissa oleva setti, jonka äänivarat riittävät varmasti vähän isompaankin juhlatilaan. Kolpakoiden kalskeiseen baariin on silti paikallaan etsiä PA-ratkaisua valmistajan järeämmistä malleista, vaikka maksimiäänenpaineeksi ilmoitettu 123 dB ei ihan pieni lukema olekaan. 

Oikein siisti ja näppärä pikku-PA.

Evolve50 on arvioitu Riffin numerossa 1/2018 ja artikkelin voi lukea tämän linkin kautta.  

 

Electro-Voice Evolve30M 

Aktiivi-PA varustettuna omalla mikserillään

• subwoofer: 10" bassokaiutin, vanerikotelo
• pilari: kuusi 2,8" elementtiä, komposiittikotelo
• kannatintolppa kahdesta osasta, alumiinia
• toistokaista 51 Hz – 20 kHz (-3 dB) 
• toistokaista 45 Hz – 20 kHz (-10 dB) 
• maksimiäänenpaine 123 dB SPL
• nimellinen vahvistinteho 1000 W

Integroitu digitaalimikseri
• neljä monotuloa linja/mikrofonikäyttöön (4. kanavassa myös hi-Z-instrumenttiliitäntä)
• analoginen stereotulo
• digitaalinen stereotulo (Bluetooth)
• kaksi sisäistä efektiprosessoria
• balansoitu päälähtö
• balansoitu aux-lähtö

HIntaluokka: < 1250 e

Lisätiedot: Profitron

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.