Fuse Audio Labs – kaunista ja puhdasta

|
Image

Hyvä perussointi, laajat säädöt, mutta äärimmäisen yksinkertainen käyttää. Aika lyömätön resepti.

Jousikaiku assosioituu helposti kitaravahvistimen rämähteleväksi ja kuplahtelevaksi efektiksi, mutta elektromekaanisten kaikulaitteiden aikakaudella valmistettiin myös studiokäyttöön suunniteltuja hienostuneita jousikaikuja. Sellainen oli tämänkin applikaation esikuva, 1970-luvulla valmistettu MicMix XL-305.

Alkuperäislaitteessa oli 12 jousta, joilla tuotettiin riittävän hifistynyttä stereokaikua erityisesti masterointikäyttöön. Nelialueinen ekvalisaattori antoi mahdollisuudet sävyn hienosäätöön ja niin syöttösignaalin kuin valmiin tuotoksen sai monotettua painokytkimillä. Tulosignaalin tasolle oli säätö, samoin suoran äänen ja jousien kaiuttaman efektin balanssia pääsi säätämään.

Image

Fuse Audio Labs toisintaa kaiken tuon, mutta lappaa pakettiin muutamia nykyajan mukavuuksia. Ensinnäkin kaiun alkua voi nyt viivästyttää Pre Delay-säädöllä, jonka voi asettaa korvakuulolta tai matemaattisen täsmällisesti audiosekvensserin tempoon sidottuna nuottiarvona. Myös kaiun pituutta voi nyt säätää, peräti 0,5 –  32 sekunnin haarukassa!

Ja kaiken kukkuraksi kanavat saa napin painalluksella lukittua stereoksi, jolloin kumman tahansa kanavan säätimillä tehdyt muutokset kopioituvat automaattisesti rinnakkaiseen kanavaan.

 

Tilasimulaattori

VRev305 luo soinnillaan geneerisen ja hämmentävän uskottavan tuntuisen huonetilan, joka jo säätimet nollilla kuulostaa sävykkäältä ja riittävän neutraalilta sopiakseen jonkin yksittäisen raidan, ryhmän tai koko stereomiksauksen elävöittämiseen.

Kaiun pituuden säätövara on valtava ja nelialueisella ekvalisaattorilla se muokkautuu hämmästyttävän kevyillä asetuksilla hyvin erilaisiksi variaatioiksi. Soololaulu tai muu yksittäinen ääniraita asettuu vaivattomasti kuvitteelliseen tilaan, ja miksauksen eri elementtejä toisiinsa saumattaessa on sopivan liiman sekoittaminen helppoa.

Alimmalla korjaimella voi siivota ylimääräiset jyryt ja humut pois, tai toisaalta tuottaa raskasliikkeistä bassojylyä mattomaiseksi pohjaksi äänikudelmalle. Keskialueen säädöt toimivat järkevillä taajuuksilla, ja niillä voi käytännöllisesti muovailla sekä kaiun täyteläisyyttä että sen terävyyttä. Diskanttikorjaimella puolestaan pääsee tehokkaasti määrittelemään yleistä kirkkautta ja ilmavuutta.

Applikaatiosta saa esiin miellyttävän pehmeän, mutta silti erottelevan kaiun, joka ei ryntää alkuperäisen äänen päälle vaan tukee sitä oivallisen musikaalisesti. Yksittäinen laulukanava, soitinsektio tai kokonainen orkesteri – hienosti toimii. Toisaalta apilla voi tuottaa myös jyrkästi lävähtävän äkäisen tehosteen, jolla saa vaikkapa rumpuraitoihin rapsakkaa rähinää. Mainiota!
 

Fuse Audio Labs VRev305

Virtuaalinen jousikaiku

• käyttö kahtena erillisenä monokanavana tai stereona
• kaiun pituus 0,5 –  32 s
• pre-delay 0 –  0,5 s (myös synkronointi nuottiarvona tempoon)
• nelialueinen ekvalisaattori, +/- 9 dB 
(100 Hz, 600 Hz, 2 kHz ja 6 kHz)
• mono-kytkimet tulo- ja lähtösignaalille
• stereo link -kytkin kanavien stereo-kytkentään
• tuetut formaatit: AAX, AU, VST sekä VST3
• hinta valmistajan verkkokaupassa 59 € 

Lisätiedot: Fuse Audio Labs


Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2023. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.