Okko T3 tremolo – vaviskoon volyymi!

|
Image

Tremolo on efekti, jota ilman luulee tulevansa toimeen vallan mainiosti, kunnes jostain kuuluu biisi niin mukavasti tremololla maustettuna. 

Volyymin säännöllistä vaihtelua tuottava efekti on tosi vanha keksintö – sellaisiahan rakennettiin joihinkin kitaravahvistimiin vakiovarusteeksi kauan ennen mitään efektipedaaleja. Ja jo varhaisessa vaiheessa kehitetty kiteen sähkönjohtavuuteen perustuva optinen periaate volyymin sammuttamiseksi on toimiva edelleenkin. 

Toki äänen voimakkuutta voisi säädellä helposti digitaali- sella laitteella tai sovelluksella, mutta saksalainen Okko luottaa vahvasti analogielektroniikkaan. Okkon käsintehtyjä analogipedaaleja on ollut Riffillä testissä aikaisemminkin (Power EQ, King Krunch, Rectoplexx ja Cocaine 2/2018 sekä MotörBass 3/2018). 

Nyt tutkaillaan tremolopedaalia T3, jossa on peräti kolme valovastusta.

 

Iso käsi kiittää 

Kerrankin pedaali, jossa on pari mukavan isoa säädintä. Tremolon nopeuden ja syvyyden asetukset tehdään reilunkokoisilla hanikoilla, joihin on hyvä tarttua ja niiden asennon näkee hyvin. Pari pienempää pyöritintä laitteen yleisvolyymille ja miksaukselle ovat pedaalien normaalikokoa, lisäksi on vielä kaksi nipistysotteella käänneltävää namiskaa. 

Laitos on jämäkkää tekoa, ja erityiskiitos hyvin tuetusta 9 V virtajohdon liittimestä. Kotelon keskellä olevat kaksi minivipukytkintä taas ovat aika hennon tuntuisia, mutta onneksi ne ovat säädinnuppien keskellä suojassa. 

Syntetisaattoreiden maailmassa, varsinkin modulaaristen harrastajien piirissä, tremolo on enemmänkin kuin tavallinen. Sellaisenaan ei T3 syntetisaattorien efektilaitteeksi sovellu, mutta tilauksesta valmistaja tekee niiden jännitteillä toimivin liitännöin varustellun muunnoksen.

 

Hienouksia riittää 

Aina kun signaalia sammutellaan, menetetään soinnillisia yksityiskohtiakin. Vanhoille tremolopedaaleille on ollut varsin tyypillistä ylä-äänien hukkuminen ja tuloksena on tuhnuinen soundi. Tätä vastaan Okko taistelee eri keinoin. 

Ensinnäkin käytettävissä on huomattavan paljon laadukkaampia komponentteja kuin menneinä vuosikymmeninä. Toiseksi, kuten monissa muissakin Okkon pedaaleissa, jännite muutetaan sisäisesti 18 V:ksi, mikä antaa mukavasti lisää pelivaraa. 

Ja kolmas konsti tulee siitä, että T3 on oikeastaan kaksikanavainen. Painikkeella valitaan tilaksi Regular, jossa voi kuulla vähäistä yläpään siivutusta, tai Harmonic, jossa puolestaan sointi on selvästi heleämpi. Kummallakin tilalla on omat valovastuksensa. Regular tuntuisi sopivan parhaiten matalien sointujen kanssa, Harmonic keski- ja ylätaajuuksissa liikuttaessa. 

 

Entäpä se kolmas valovastus?

Se lisää sarjaan vielä toisen tremolon, joka monipuolistaa ja monimutkaistaa sykettä erikoisesti. Jatkoefektille on miksaussäädin ja minikokoinen nopeussäädin. Kummankin tremolon sykkimisnopeutta ilmaisee pieni merkkivalo. Lopulta kuitenkin kuunteleminen osoittautuu parhaaksi tavaksi löytää tulos. 

Säätäminen ei jää tähän. Volyymin sykkeelle on minikytkimellä valittavissa kolme aaltomuotoa: saha/sini/kulma-aalto, joita voisi kuvailla sanoilla säännöllinen/aaltoileva/jyrkkä. Ja aaltojen symmetriaakin voi minipyörittimellä muokata, jolloin huojuntaan saa sitäkin kautta ilmettä. 

Minikytkin lisää tremolon nopeuden haluttaessa kaksin- tai kolminkertaiseksi. Sykkeen maksiminopeudet ovat jo todella rivakoita. Tap tempoa polkemalla nopeus asetetaan lennosta. 

Pienten yksityiskohtien merkityksen kuulee hyvin soitet- taessa yksinään puhtaaseen vahvistimeen. Samoin vielä silloin, kun kitara on raikkaasti pääosassa muiden soittimien joukossa. Säätöjen runsas valinnanvara houkuttelee hakemaan jännittävämpiä tremoloratkaisuja. Mutta bändin äänimassan joukossa moiset hienoudet katoavat ja silloin riittää tremolo sellaisenaankin. 

Okko on jälleen kerran onnistuneesti pakannut pedaaliin nätisti toimivan perusefektin – ja sen seuraksi erikoisempia lisätoimintoja runsailla säädöillä. 

 

Okko T3 

Analoginen, optinen tremolopedaali

• kaksi kanavaa: Regular ja Harmonic
• miksattava lisätremolo sarjaan
• kolme aaltomuotoa
• aallon symmetrian säätö
• tap tempo
• hintaluokka 300 € 

Lisätiedot: Musacorner

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.