Timber Tones – eko-plektroja kierrätysmateriaaleista

|
Image

Plektra on kitaristin edullisin ekvalisaattori, ja tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja, myös puusta ja luusta valmistettuna. Otimme tuntumaa Timber Tonesin valikoimaan.

 

Englantilaisen Timber Tonesin tuoterosterissa on kaikkiaan 18 eksoottista puulajiketta sekä esimerkiksi sarvesta/luusta, nahasta tai kivestä valmistettuja malleja. Luksusta halajaville on tarjolla jopa hopeaplektraa. Tuotekehitys hoidetaan Etelä-Englannin Brightonissa, valmistusmaa ei käy ilmi meille toimitetuista dokumenteista.
Timber Tonesin ideaa voisi kutsua ekolähtöiseksi, sillä painopiste on kierrätyksessä. Lähinnä tämä tarkoittaa soitinrakennuksen sekä huonekalu-, ruoka- ja nahkateollisuuden sivutuotteina syntyvän hukkamateriaalin hyödyntämistä.

Saimme kokeiluun kolme esimerkkiä Timber Tonesin suosituimmiksi myynitartikkeleiksi muodostuneista neljän plektran pakkauksista. Niissä kussakin on neljä muodoltaan ja paksuudeltaan samanlaista plektraa, joista kukin on tehty erilaisesta puu- tai luulajikkeesta. Pakkauksissa on huomioitu akustinen ja sähkökitara erikseen. Paitsi, että soitin plektroilla itse, kartoitin myös muiden mielipiteitä.

Makea sointi

Akustiselle kitaralle suunnattu neljän plektran pakkaus sisältää puulajikkeet jatoba, ruusupuu (Pau Ferro), afrikkalainen sapele sekä cocobolo. Muoto noudattaa ääriviivoiltaan perinteistä Fender-plektraa, mutta kärjen ohennus on omanlaisensa. Paksuus on puristusalueelta noin 2 mm, mutta kärkiosa on selvästi ohuempi.
Ensimmäinen tuntemus puuplektraa tunnustellessa oli se, että se ei taivu lainkaan. Sormissa se pysyy kuitenkin normiplektran tavoin, eikä kukaan plektroilla soittanut antanut moitteita soittotuntuman suhteen.

Kuten voi olettaa, tällaisen puuplektran soundi on erilainen verrattuna tavallisiin synteettisiin plektroihin. Voimakkuudeltaan nämä ovat hieman hiljaisempia, soinnin sävy ja iskun atakki on pehmeämpi. Akustisella kitaralla sain kuitenkin ruusupuu-yksilöllä ”makeamman” ja ehkä jopa pidemmän äänen kuin käytössäni olleilla tavallisilla plektroilla. Se olikin suosikkini akustisten soittoon tarkoitetusta nelikosta. Hyvänä kakkosena tuli cocobolo, jossa kuulin samaa karakteeria hieman miedommassa määrin.

Kova luu

Sähkökitarapakkauksen puuvaihtoehdot ovat Lignum Vitae (pockholtz), afrikkalainen eebenpuu, Intian ruusupuu sekä bloodwood. Omaksi suosikikseni näistä nousi afrikkalaisesta eebenpuusta tehty yksilö. Se oli nelikoista kaikkein voimakkain ja purevin soinniltaan, mutta hyvin miellyttävä atakiltaan. Lignum Vitaesta pidin myös paljon.

Image

Ainoa seikka, mikä puisissa sähkökitaraplektroissa jäi askarruttamaan oli niiden kärjen kestävyys. Eebenpuuplektraan tuli nimittäin ahkeran testauksen vuoksi viikon sisällä halkeama. Toisaalta puuplektran hiominen uudelleen muotoonsa on mahdollista, ja toki nylon-plektratkin hajoavat kovassa käytössä.
Sähkökitaralle tarkoitetut luuplektrat ovat klassista ”jazz-mallia”, eli kooltaan pienehköjä ja teräväkärkisiä, omiaan nopeaan soolosoittoon. Kolme testipakkauksen plektroista oli tehty puhvelin sarvesta (Black Buffalo, Clear Buffalo, White Buffalo) ja yksi puhvelin luusta.

Tämäkään materiaali ei ole lainkaan taipuisaa ja myös paksuus puristusalueelta samaa luokkaa kuin puisissa malleissa. Edelleen näissäkin plektroissa on synteettisiä plektroja hiljaisempi ääni sekä pehmeämpi atakki ja sointi; itse pidin erityisesti mustasarvesta. Soittotuntumaltaan kaikki neljä olivat hyvin miellyttäviä. Kaiken kaikkiaan juuri tämän sarjan plektramalleista tuli erityisen positiivista palautetta muiltakin niitä kokeilleilta. Kaiken lisäksi valmistaja lupaa luuplektroilleen varsin pitkää käyttöikää.

Valinnanvaraa riittää

Soundi on makuasia, ja Timber Tones tarjoaa nimenomaan luomuvaihtoehdon, mikä toki näkyy hinnassakin. Toisaalta myös erilaisten materiaalien ja muotoiluiden suhteen näyttää verkkosivustolla olevan valinnanvaraa yllin kyllin. Timber-Tonesilla ei ole vielä Suomessa maahantuojaa, mutta miksipä ei olisi tulevaisuudessa?

Teksti: Timo Östman
Kuvat: Tommi Posa


Timber Tones
Jäännösmateriaaleista valmistettuja puu- ja luuplektroja
• saatavilla myös muita materiaaleja
• tuotekehitys Englannissa, valmistusmaata ei ole ilmoitettu
• saatavilla yksittäin tai sarjoissa; testissä olleet neljän plektran pakkaukset maksavat 12 puntaa/pakkaus (+ toimituskulut)

Lisätiedot: Timber Tones 
 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin numerossa 7/2013Juttu julkaistiin verkkoartikkelina uudestaan sen vuoksi, että siihen viitattiin Riffin numerossa 3/2015 julkaistussa, Timber Tonesin uusia malleja käsitelleessä jutussa.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, Akateemiset kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.