Roland M-5000 on järeä saliääni/äänitysmikseri

Image

Roland M-5000 perustuu valmistajansa kehittämään O.H.R.C.A-ääniarkkitehtuuriin. Lyhenne tulee käsitteistä Open, High Resolution ja Configurable Architecture. Lyhyesti kuvailtuna sillä tarkoitetaan järjestelmää, jossa audion kulkureittejä, käyttöliittymää ja työkaluja voi varsin vapaasti sommitella omien tarpeiden ja omien työtapojen mukaiseksi kokonaisuudeksi.

Vapauden piiriin kuuluu myös mahdollisuus laajentaa audioyhteyksiä useilla monikanavaisilla formaateilla, ja listalla ovat tällä haavaa ainakin Dante, MADI, Wavesin SoundGrid sekä Rolandin oma REAC.
Nimike High Resolution taas viittaa siihen, että M-5000 toimii 96 kHz:n näytetaajuudella ja 24-bittisellä koodauksella.

Kahden monikanavaisen REAC-audioväylän lisäksi M-5000:ssa on kaksi korttipaikkaa, joihin voi asentaa liitäntöjä edellä mainittuja ulkoisia väylänormeja varten.
Vakio-ominaisuuksiin taas kuuluu digitaalinen AES/EBU neljän kanavaparin laajuudessa kumpaankin suuntaan, sekä USB:n kautta niin ikään kahteen suuntaan toimiva 16-kanavainen digiväylä.
Analogipuolella mikserissä itsessään on 16 tuloa ja 16 lähtöä. Suuremmat kanavamäärät kytketään Rolandin omien REAC-lavarasioiden kautta.   

Kaikkinensa mikserillä voidaan hallita samanaikaisesti 300 tuloa ja 296 lähtöä. Jos näytetaajuus pudotetaan 48 kHz:iin, saadaan kanavamääriä nostettua vieläkin suuremmiksi.
Tulosignaaleja voi myös jakaa ja reitittää useampaan eri kohteeseen samanaikaisesti.

Image

28 kanavaliukua, kosketusnäyttö, kattavat ohjaimet ja säätimet tietyille vakiotoiminnoille muodostavat peruskehikon, jota käyttäjän vapaasti omiin tarkoituksiinsa ohjelmoitavissa olevan lohkon toiminnot ja ohjaimet laajentavat.
M-5000:lle koodattu kontrollisofta toimii sekä Mac- että Windows-käyttöjärjestelmässä ja sen avulla voi ohjelmoida ja ohjata mikserin kaikkia toimintoja.
Mikseri ymmärtää myös midiä ja tukee RS-232-väylän kautta kytkettyjä ohjaimia. Etäohjaimeksi M-5000 kelpuuttaa myös iPadin, joko kaapelin tai langattoman yhteyden kautta kytkettynä.
Takalaidan kahdeksan GP I/O -jakkia on tarkoitettu vapaasti hyödynnettäviksi komentoväyliksi esimerkiksi fader start- tai tap tempo -toimintojen käyttöön.

Jokaiselle tulokanavalle on kolme valinnaista signaalilähdettä. Valmistaja esittelee idean niin, että ensisijaista tuloa voidaan käyttää esimerkiksi solistin varsinaisen mikrofonin liitäntänä. Vaihtoehtoinen tulo puolestaan voi olla vaikka solistin varamikrofoni, johon vaihto onnistuu hätätilanteessa erittäin näppärästi yhdellä napin painalluksella. Kolmas tulo on nimikoitu tallentimelta tulevalle audiolle ja sitä voi käyttää esimerkiksi keikkatallenteen miksaamiseen tai virtuaalisen sound checkin tekoon.

Jokaisessa miksauskanavassa on mm. nelialueinen parametrinen ekvalisaattori, kaksi dynamiikkaproessoria (jotka voi kytkeä signaalipolulle ennen tai jälkeen kanavakorjaimen) sekä viive.
Varsinaisesta efektipuolesta vastaa kahdeksan Rolandin omaa, stereofonista multiefektiprosessoria ja mukana on niin Rolandin omia klassikkoefektejä kuin Bossin brandillakin leimattuja pedaaliefektejä.
Lisäksi mikserissä on 32 kappaletta 31-alueisia graafisia korjaimia (tai vaihtoehtoisesti 8-alueisia parametrikorjaimia), jotka voi sijoittaa vapaasti valittuun kohtaan mikseriä.

Image

M-5000 tukee stereoformaatin ohessa myös LCR- ja 5.1 -työskentelyä, ja se soveltuu saliäänimiksauksen ohessa myös yhtälailla äänitystöihin kuin monitorienkin miksaamiseen.
Jälkimmäiseen on tosin mahdollista kytkeä mikserin rinnalle myös Rolandin oma, henkilökohtaiseen monitorointiin tarkoitettu M-48-järjestelmä omine ohjaimineen.
Äänityskäytössä taas Rolandin 48-kanavainen R-1000 -tallennin muodostaa luontevan aisaparin M-5000-mikserille.

Lisätiedot
• Roland Systems Group 
• Roland Suomi internetissä 
• Roland Suomi sähköpostin kautta