Nayteikkuna

Aika on soittaa

Nuoruuden palo tehdä omaa musiikkia ja varmuus valitun tyylisuunnan ylivertaisuudesta – eritoten sen tiukoista rajoista – oli omiaan syömään motivaatiota soittotunneille valmistautumisessa. En voi kehua saapuneeni paikalle kovinkaan usein kunnolla valmistautuneena, vaikka kaikkea muuta olin edellisen käynnin jälkeen kyllä ehtinyt soittaa.
Puuttui selkeä ja heti hyödynnettävissä oleva sidos tunnilla läpi rämmittävän ja itselle läheisen musiikin väliltä. Kun tuota yhteyttä ei tuntunut olevan, anti vaikutti vieraan kielen opiskelulta vain kielen itsensä vuoksi, ilman matkustustarkoitusta, halua lukea alkukielellä tai muuta kouriintuntuvaa syytä.

Jotain kuitenkin tarttui mukaan: ajatus oman soiton tarkkailemisesta, ikäänkuin ulkopuolelle asettumisesta. Tekninen varmuus ja suorituksen puhtaus ovat helpoimmin tarkasteltavat tekijät, mutta esimerkiksi fraseerauksen jäsentyminen ja linjakkuus kuuluvat nekin siihen pakettiin.
Tuohon aikaan omatoiminen äänittäminen ei ollut lainkaan niin yksinkertaista kuin nykyisin, joten soitonopettajalle jäi luontevasti myös sen palautteen antaminen, jota nykyään saa helposti tietokoneen tai tabletin kanssa musiikkia tehdessä.
Se mikä soittohetkellä jää itseltä huomaamatta paljastuu kyllä tallenteelta, jos vain korva osaa kuunnella. Säännöllinen oman soiton äänittäminen kehittää tarkkuuden ohella näkemystä, jos ottojen välillä malttaa olla soittamatta lisää ja keskittyy kuuntelemaan.
Etenkin, jos rytmiseksi pohjaksi laittaa rumpukoneen tai vastaavan naksuttamaan.
Tai käyttää luuppeja, joista parhaimmat on soitettu hyvällä imulla ja tarkasti. Niiden kanssa toteutuu samalla tunnettu viisaus ainakin osittain – pääsee ikäänkuin soittamaan itseänsä parempien seuraan, ihan kotioloissa. Kyllä sekin kehittää, vaikka luuppien kanssa ei voikaan neuvotella asioista eikä niiltä saa hyväksyntää tai palautetta omasta suorituksesta.


•••

Näin alkaa päätoimittaja Lauri Paloposken pääkirjoitus Riffin printtinumerossa 6/2021, jossa kirjoitus julkaistaan kokonaisuudessaan lehden ilmestymispäivänä 8. joulukuuta 2021. 

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


 

08.12.2021
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy