Ihmeellinen miksaus

Turha kuvitellakaan, että tämän tekstin lopussa paljastaisin kuinka se oikein tehdään. En nimittäin tiedä, jaan vain ihmettelyni. Se pohjaa vanhaan havaintoon, johon törmäsin uudessa muodossa ja nykyajassa.

Mutta ensin paluu aika monen vuosikymmenen taa, jolloin kuuntelimme Kalifornian musaa C-kasetilta, pikkuisen radiomankan kautta. Bändi ei ollut iso, mutta se soi tiukassa paketissa ja mikä mainiointa, jokaisen soittimen erotti vaikka soundi oli täyteläinen. Ääni oli monoa ja monona se pysyi olohuoneen radionkin kautta kuunneltaessa. Elämys oli yhtä hurmiollinen.

Tuohon aikaan äänentoiston huippua edustivat kelanauhurit ja vinyylisoittimet, asianmukaiseen ja yleensä kookkaasen vahvistin- ja kaiutinlaitteistoon liitettyinä. Sellaiset löytyivät koulukaverini kotoa, kiitos vanhempien veljiensä hifi-harrastuksen.
Kun sitä samaa musiikkia kuunneltiin noilla silloisen mittapuun mukaan hulppeilla laitteilla (huom: stereona), tuo edellä kuvailtu mainio miksaus kasvoi kaikin puolin isommaksi ja vivahteikkaammaksi. Matalat äänet ulottuivat matalammalle ja ylä-äänet soivat ilmavammin. Mutta soitinten balanssi säilyi kuitenkin ennallaan.
Kuunteluvälineestä riippumatta basso ja bassorumpu sykkivät aina synkronissa, kitaroille ja koskettimillekin oli löytynyt mukavasti tilaa samaan kokonaisuuteen. Ei jäänyt arvoitukseksi sen paremmin rytminen pohja kuin harmonian sisältökään.
Ja kaikesta sai selvää. Etenkin laulusta, joka aparaatissa kuin aparaatissa jäi viimeiseksi kuuluville, kun voluumin laski olemattomiin.

Moni vanha hyve on menettänyt merkityksensä uuden ajan hyökyessä päälle. Ja jokainen sukupolvi hakee ymmärrettävästi omaa ilmaisutapaansa itse määrittelemänsä estetiikan kautta. 

•••

Näin alkaa päätoimittaja Lauri Paloposken pääkirjoitus Riffin printtinumerossa 6/2019, jossa kirjoitus on julkaistu kokonaisuudessaan lehden ilmestymispäivänä 16. lokakuuta 2019.  Siitä selviää onko kohtuudella eläytyminen sitten se ratkaisu ollenkaan…

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


 

04.12.2019
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy