Kristallipalloihin ei ole luottamista
Muutaman viime vuoden aikana on tapahtunut asioita, joita en vuosikymmen sitten olisi kuvitellut tälle vuosituhannelle mahdollisiksi, etenkään Euroopassa, eri toten Suomessa.
Olisin sanonut, että maasta toiseen ja mantereelta mantereelle liikkuva viheliäinen kulkutauti kuulostaa historialliselta kertomukselta tai science fictionilta. Että maailmanlaajuinen komponenttipula vaikuttaa huonolta vitsiltä. Ja että tyhjien rahtauskonttien kasautuminen maailman toiselle laidalle, sekä kansainvälisen laivaliikenteen sekoittaminen jumittamalla yksi alus Suezin kanavaan ovat kehnoa läppää.
Olisin myös lausunut, ettei taloudellisesti vahvan keskinäisen integraation aikakaudella kenenkään päähän edes pälkähdä sytyttää suursotaa Euroopassa.
Mutta niin vain kävi, että vanhan ajan vitsaukset, vedenpaisumus ja pesästään karannut tuli, rikkoivat hauraiksi optimoituja toimitusketjuja, ja teollisuudenala jos toinenkin alkoi kärsiä raaka-aineiden ja osien huonosta saatavuudesta.
Ne hyödykkeet, jotka saatiin kuitenkin valmiiksi ja rahtina laivoihin, hyytyivät merelle odottamaan tulpan poistamista Suezilta tai lähtivät viikkoja kestävälle ylimääräiselle lenkille Hyväntoivonniemen ympäri. Osa valmiista tuotteista taas jäi tehtaiden varastoihin, koska ei ollut kontteja, joihin ne olisi voitu pakata.
Niin tuli tavarapulasta totista totta ja se on heijastunut Riffinkin toimintaan. Käyttötestiä on hankala tehdä, jollei kyseistä tuotetta pääse kokeilemaan. Ja monen tuotteen kohdalla tilanne on muutaman vuoden ajan ollut se, että maahan tilatusta määrästä saapuu vain pieni osa ja se on usein jo myyty etukäteen. Kun toimitusajat ovat pitkiä, ei kauppias mielellään enää venytä asiakkaan kärsivällisyyttä kierrättämällä tuotetta lehden toimituksen kautta.
Niinpä sisällön painotus on muutaman vuoden ollut aiempaa vahvemmin haastattelumateriaalissa, jonka osalta juttujen suunnittelu ja ennakointi on ollut verrattomasti helpompaa kuin tavaraliikenteen osalta.
Sivujuonteena nopea leikkaus keväiseen päivään 2020. Radiotoimittaja keskustelee puhelimitse suomalaismuusikon kanssa. Kiertue Italiassa on katkeamaisillaan ja yhtye päättää suunnata Välimeren rantaa seuraillen kohti Espanjaa, jossa baarit ja keikkamestat ovat vielä auki. Pian lanseerataan käsite koronalinko, jota sitten toistellaan toistamasta päästyä. Kaikki tapahtumat kielletään, yhteiskuntia suljetaan eriasteisesti vaihtelevalla aikataululla. Osa lehden lukijoista ja haastaltavista menettää työskentelymahdollisuutensa ja erityisesti tapahtumatekniikasta elantonsa saava ilmoittajakunta ottaa kipeästi iskuja.
Sekin kaikki heijastuu myös lehden toimintaan, virtausta on pakko hieman jarruttaa ja budjettisyistä kaikki se minkä voi tehdä itse, tehdään itse.
Musiikkiliikkeillä menee sentään uutisten mukaan kohtuullisesti – mikäli vain ne tavarantoimitukset pelaavat…
Sitähän ei haluaisi edes mainita, että edellisten jatkeeksi yhden firman kuukausien mittaiseksi venyvä riita työehdoista aiheuttaa Suomeen paperipulan: pa-pe-ri-pu-lan?!
Hento toivo normaalimmasta arjesta horrostaa. Ja pakastuu sitten tykkänään, kun Putin päättää viis veisata kansainvälisistä sopimuksista ja aloittaa täysmittaisen sodan hyökkäämällä Ukrainaan. Kaikki aiemmat ongelmat – niin todellisia kuin ne ovatkin – alkavat vaikuttaa pieniltä, on isompaa murehdittavaa.
Mutta murehtiminen ei auta ukrainalaisia eikä meitä. Päivittäisen leiviskän hoitamista täytyy jatkaa, ja empatian ohessa voimme ehkä jakaa myös jotain konkreettista omastamme niille, joiden hätä nyt tulvii kaikkien viestimien kautta silmiimme ja korviimme.
Siihen liittyen en voi olla hämmästelemättä sitä pontta, jolla kaksi vuotta kestäneillä toimintarajoituksilla ja lähes täydellisellä nonsaleerauksella kurmootettu tapahtuma-ala sai pikavauhdilla toteutettua massivisen tukikonsertin televisioon, ja kuinka monta pienempää konserttia ja muuta tilaisuutta onkaan sen jälkeen jo ehditty toteuttaa hädänalaisten hyväksi. Hattu päästä.
Lukuterveisin
Lauri Paloposki,
päätoimittaja
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi
Artikkelit / Pääkirjoitukset
- 1 of 9
- seuraava ›