Nayteikkuna

Kvartaali on lyhyt aika

Se on, vaikka kvartaalin käsite leikkisästi venytettäisiinkin tarkoittamaan neljännesvuosisataa.
Toisaalta sen kuluessa ihmistaimi ehtii varttua aikuiseksi, lankapuhelin muuttua museaaliseksi kapineeksi ja televisio ennätetään julistaa kuolleeksi useampaankin otteeseen.

 

Kehitys on muovannut tätäkin alaa. Saliäänen miksaamiseen vaadittava kahden tai useamman miehen nosteltava puolen aarin pulpetti jenkkikaapin kokoisine lisälaiteräkkeineen edustaa mennyttä maailmaa, kun jotakuinkin tavalliseen salkkuun mahtuvalla kontrollipinnalla voi ohjata dsp:tä, jonka vääntö riittää kaikkeen tarpeelliseen ja paljon pitemmällekin. Eikä kauhukaapelia tarvitse enää keikalle roudata, kun ohkoonen CAT-piuha tekee elämästä auvoisaa.

Hämmästyttävän paljon pysyy silti samana. Sähkökitara ei ole muuttunut älylaitteeksi vaikka siitä saakin nykyään sellaisen kanssa monenlaista hupia. Rumpalia ei vieläkään siruteta hermoimpulssien siirtämiseksi suoraan soittimeen vaan rytmiikan loihtimiseen tarvitaan yhä fyysiset kapulat.
Eikä tekoäly sävellä edelleenkään ihmisen puolesta mestariteoksia.

Äänenkäsittely on kyllä pääsääntöisesti nykyisin digitaalista, mutta silti perinteisistä perinteisin mikrofoni kerää edelleen fyysistä värähtelyä muuttaen sitä sähköiseksi signaaliksi, ja kaukana ketjun toisessa päässä kaiutin toimii sen peilikuvana tuottaen jälleen kuultavaa ääntä.
Elämme vastakohtien aikakaudella: huipputekniikkaa edustavan signaalipolun alku ja loppu perustuvat osapuilleen 100 vuotta sitten patentoituihin vekottimiin, eikä haikailu 50-vuotiaan putkivahvistimen perään ole tavatonta.

•••

Näin alkaa päätoimittaja Lauri Paloposken pääkirjoitus Riffin printtinumerossa 1/2020, jossa kirjoitus on julkaistu kokonaisuudessaan lehden ilmestymispäivänä 16. lokakuuta 2019. Siitä selviää miltä neljännesvuosisadan siivu näyttä lehdentekijän näkökulmasta.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


 

12.02.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy