Lämmöllä

Kun tapasin Genelecin perustajan, Ilpo Martikaisen ensimmäisen kerran kansainvälisillä messuilla, häneltä löytyi oman yrityksensä kiireisten vientiponnisteluiden ohessa aikaa ja viitseliäisyyttä vastailla harkiten ja perusteellisesti myös nuoren suomalaistoimittajan puolivalmiisiin kysymyksiin, joista näin jälkikäteen arvioituna on täytynyt kirkkaana paistaa kysyjän akustiikkaan ja kaiuttimiin liittyvien tietojen hentous.

Senkin jälkeen kohtasimme toisemme useammin Frankfurtin messuhalleissa kuin kotimaassa, ja vuodesta toiseen Martikaisella oli aikaa juttuhetkeen, sekä uteliaisuutta keskustella tietysti audioalan ja kaiutinten kehityksestä, mutta yhtälailla valokuvauksesta, ilmailusta ja maailman yleisestä tilasta.
Vain yksi ehto ohjasi keskustelua – hiljaisuutta ei pidä pelätä, keskustelukumppanille tulee antaa rauha ja aikaa muodostaa oma puheenvuoronsa. Tätä hän ei kuitenkaan milloinkaan lausunut ääneen, näytti vain esimerkkiä.

Genelecin perustamisen ja aktiivikautinten sinnikkään kehittämisen kautta Martikainen on ollut luomassa vallitsevaa nykykäsitystä siitä miltä ensiluokkainen kaiutin kuulostaa, kuunneltiinpa sitä radion- tai tv:n lähetysyksikössä, musiikkistudiossa tai olohuoneessa. Luonnehdinta ”audiopioneeri” on paremmin kuin hyvin perusteltu.

Suomalaisena yritystarinana hänen pitkään luotsaamansa Genelec on vakiinnuttanut paikkansa pienenä suurena tekijänä, jonka kotimaiselle suunnittelulle ja teolliselle valmistukselle antama esimerkki on innostava. Ajatukset asiakkaan tarpeiden ymmärtämisestä, vastuullisesta raaka-aineiden käytöstä ja kestävästä kehityksestä vaikuttavat olleen Genelecin toiminnassa luontaisia ja sisäsyntyisiä toimintaperiaatteita, jotka on myös viety yrityksen käytäntöön.

Kun diplomi-insinööri Ilpo Martikainen kuvailee ajatuksiaan yrittäjyydestä, suomalaisesta työstä ja elämästä Taloudellisen Tiedotustoimisto TATin tuottamalla lyhyellä videolla, hänestä huokuu sama kiireettömän mutta päättäväisen ja asialleen omistautuneen, tarkkanäköisen mutta diplomaattisen, analyyttisen mutta asioiden moninaisuutta ymmärtävän ihmisen olemus, joka leimasi myös kohtaamisia hänen kanssaan.


Lauri Paloposki,
päätoimittaja

11.04.2017
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy