Nayteikkuna

Leveämmät hartiat ovat tarpeen

Silloin kun kaikki sujuu, vakuutus näyttää helposti turhalta menoerältä. Tarpeelliseksi vakuutus muuttuu silloin, kun sattuu jotain poikkeuksellista ikävää.

 

Samaan tapaan järjestäytyminen ammattiliittoon tai oman toimialan etujärjestöön voi tuntua turhalta niinä vuosina, kun asiat sujuvat kaavaillusti. Omien voimavarojen pienuuteen saattaa kuitenkin törmätä rajusti, kun tilanne syystä tai toisesta karkaa omista hyppysistä ja autourheilusta tuttua ilmausta lainaten kuskista tuleekin matkustaja.

Monellakaan pienellä yrityksellä ei ole minkäänlaista varakassaa turvanaan, vaikka vuosia onkin pärjätty, työt hoidettu ja maksutkin maksettu ajallaan.

Eihän paikallinen musiikkiliike tai äänentoistopalveluyritys ole mikään rahasampo, kyseessä on pikemminkin elinkeinon harjoittaminen kuin liiketoiminta bisnes-merkityksessä.

Yleisellä tasolla kiitellään valtiovallan nopeasti generoimia hätäapuja ja hämmästellään miten vähäisiltä talouden vahingot nyt näyttävät. Jonnekin hukkuvat ne yksittäiset kohtalot, joissa korona ja sen torjunta ovat ajaneet yrityksen henkihieveriin, eikä mikään tukimuoto näytä soveltuvan sen avuksi.

Osaltaan voidaan syyttää selvittäjiä, jotka eivät tunne ja tunnista elinkeinoelämän moninaisuutta.

Toisaalta myös alalla on syytä katsoa peiliin, sillä järjestäytymisen aste on luvattoman alhainen ja sirpaleisen kokonaiskuvan hahmottaminen ulkopuolelta hankalaa. Harva tietää, miten monenlaisten ammattiosaajien ja yritysten osallisuutta erilaisten tapahtumien järjestäminen ja toteuttaminen vaatii, ja että kyseessä on yhteenlaskettuna kansantaloudellisesti todella merkittävästä toiminnasta.

Neuvottelu eroaa kerjäämisestä siinä suhteessa, että neuvottelussa osapuolet ovat keskenään ainakin jossain määrin tasaveroiset.
Tukalaan tilanteeseen syyttään joutuneen yksittäisen yrittäjän puheenvuoro herättää myötätuntoa päästessään julki, mutta sen vaikutus ison koneiston toimintaan jää vähäiseksi. Tarvitaan leveämmät hartiat, jos halutaan neuvottelupöydästä muutakin kuin muilta putoavia murusia. 

•••

Näin alkaa päätoimittaja Lauri Paloposken pääkirjoitus Riffin printtinumerossa 4/2020, jossa kirjoitus on julkaistu kokonaisuudessaan lehden ilmestymispäivänä 8. huhtikuuta 2020. Siitä selviää miltä neljännesvuosisadan siivu näyttä lehdentekijän näkökulmasta.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


 

 

26.08.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy