Taideteoksesta käyntikortiksi

Tiedetään: tallenne on nykyisin vain käyntikortti, jolla myydään keikat ja keikoilla tienataan ne rahat elämiseen. Mikäs siinä, jos keikat todella tuottavat massia niin rutkasti, että sillä kustannetaan myös  nuo ”käyntikortit”,  henkilökohtainen ja bändin harjoitusaika, oma ja yhteinen kalusto, vapaapäivät ja lomat…

Se lienee kuitenkin verraten harvojen nauttimaa luksusta, tavallisempaa taitaa olla, että kiertämisen kulut ovat keveimmilläänkin raskaat ja palkkioilla pidetään nippa nappa pyörät liikkeessä – leipä ja sen päälliset tienataan bändipaitoja ja lippiksiä myymällä.

Fyysisten äänitteiden tuottoisa myynti teki mahdolliseksi monta asiaa. Ensinnäkin se synnytti kokonaan omanlaisensa musiikillisen maailman, jota ei ollut milloinkaan edes aikomus toteuttaa yleisön edessä. Sergeant Pepper ja Pet Sounds olisivat jääneet syntymättä, jos ideoita ei olisi voitu rauhassa työstää studiossa, vähemmän tai enemmän bändin ulkopuolisiin ammattisoittajiin tukeutuen.

Mike Oldfield tuskin olisi päässyt kokoamaan keikoille orkesteria esittämään Tubular Bellsiä elävänä, ellei valtaisa levymyynti olisi ensin osoittanut hänen omintakeisen musiikkinsa kiinnostavuutta yleisön korvissa.
Esimerkkejä olisi muitakin ja logiikka on sama: kiertueille on lähdetty isoillakin kokoonpanoilla, mutta vasta siinä vaiheessa kun ryhmän nimi myy takuuvarmasti areenaluokan katsomot täyteen.

Kokeiluun sisältyvän taloudellisen riskin on voinut ottaa äänitetuotannossa, jossa kaupallisesti vähemmän myyvien julkaisuiden kuluja on katettu muutaman loistokkaan menestyslevyn tuotoilla.

Studiossa massiivisten orkestraatioiden testaaminen on käynyt päinsä myös käytännön järjestelyiden suhteen – on eri asia pyytää isoa soittajajoukkoa päiväksi tai pariksi sessioon tai ryhtyä kokoamaan samaa kaartia kuukauden kiertueelle.

•••

Näin alkaa päätoimittaja Lauri Paloposken pääkirjoitus Riffin printtinumerossa 5/2019, jossa kirjoitus on julkaistu kokonaisuudessaan lehden ilmestymispäivänä 16. lokakuuta 2019.  Siitä selviää onko kohtuudella eläytyminen sitten se ratkaisu ollenkaan…

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


 

 

16.10.2019
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy