Tulkinta ja eläytyminen

Tulkinta itsessään sisältää ajatuksen siitä, että poimitaan jokin ulkoinen havainto, vaikutelma tai miete, myllätään se oman ymmärryksen kautta ja tarjoillaan sitten eteenpäin jollekin vastaanottajalle.

Eläytyminen puolestaan viittaa siihen, että asettaudutaan jonkun toisen asemaan.
Eläytymisen täytyy olla jotenkin sidoksissa myötäelämisen kykyyn, tulkinta taas saattaa olla myös täysin mekaaninen, ei tunnesidonnainen prosessi.
Tulkita voi eläytymättä, toisin päin taitaa olla hankalampaa.

Kun näyttelijä tai laulaja, muusikko tai vaikkapa runonlausuja astuu lavalle, hän on luultavasti jo tehnyt valintansa.
Hän on kenties eläytynyt esitettävään tekstiin tai musiikkiin, toisin sanoen asettunut jonkun toisen asemaan, tavoittanut jollain tavalla tämän tunne- tai mielentilan ja pystyy sitä kautta ilmentämään roolihahmonsa tai tekstinkirjoittajan sisäistä maailmaa.
Hän on voinut myös tukeutua puhtaasti faktoihin ja luottaa siihen, että tietty musiikillinen fraseeraus toimittaa asian, koska se toisintaa kyseisen kappaleen genren ja aikakauden estetiikan autenttisesti. Ei aina tarvitse sukeltaa ihon alle saadakseen esitykseen oikean klangin, eihän?

Eläytyminen voi tuoda tulkintaan syvyyttä ja sävyjä, joita pelkkä muotoseikkoihin keskittyminen ei nostaisi esiin. Toisaalta eläytyminen voi mennä pahastikin överiksi ja kääntyä rasitteeksi koko jutulle.
Onko neuvona siis eläytyä kohtuudella?

•••

Näin alkaa päätoimittaja Lauri Paloposken pääkirjoitus Riffin printtinumerossa 4/2019, jossa kirjoitus on julkaistu kokonaisuudessaan lehden ilmestymispäivänä 21. elokuuta 2019.  Siitä selviää onko kohtuudella eläytyminen sitten se ratkaisu ollenkaan…

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


 

21.08.2019
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy