Nayteikkuna

Mitä väliä sillä on?

  

Onnenkantamoiset ja puutteellisen tiedon varassa tehdyt ratkaisut ovat jotenkin leimallisia tälle viihteen saralle. Omin päin kehitellyt sovellukset eivät kumminkaan aina tuota onnistuneita tuloksia. Kun koulupoikina virittelimme soittoharrastusta, oli liikenteessä vielä runsaasti vanhoja vahvistinlaitteita, joiden ainoa kaiutinliitäntä oli tarkoitettu niin sanotuille banaanipistokkeille. Kuinkas ollakaan, joku meistä hoksasi, että tavallisen töpselin piikit ovat tismalleen saman paksuisia kuin banaanit ja vieläpä sopivan etäällä toisistaan. Kätevää! Kaiutinjohtoihin ruuvattiin saman tien töpselit, jotka olivat meidän mielestämme aivan ylivertaisia, kunnes...

Onneksi syntyi vain aineellisia tappioita ja henkilövahingoilta vältyttiin. Siltä varalta, että joku ei vielä muodostanut kantaansa, kehoitan välttämään edellä esiteltyä viritystä ja muita yhtä loistavia sovelluksia. Banaanit sopivat banaaneille tarkoitettuun käyttöön ja töpseleille on oma paikkansa. Sitä väliä sillä on.

Poliitikkojen tunnetuksi tekemä täyden vastuun kantaminen tai lähinnä tämä vastuukäsitteen tyhjäksi tekevä tulkinta näyttäisi valitettavasti levinneen myös terveen väestönosan piiriin. Muutamia vuosia sitten huvipuiston tekniikasta vastaava henkilö kertoi minulle innostuneena, kuinka ulkolavan erinomainen kaiutinjärjestelmä pysyi talvipakkasillakin toimintakunnossa elementtejä hiljalleen liikuttavan kohinageneraattorin ansiosta. En asettanut keksinnön arvoa lainkaan kyseenalaiseksi. Huomautin silti, että nämä sangen kookkaat kaapit oli ripustettu vaijeriin vastoin kaikkia valmistajan suosituksia suoraan muovikahvoistaan. Kuinka oli varmistettu, ettei hallituissa sisäoloissakin kielletty ripustustapa jonain päivänä petä pakkasen ja kaappeja keinuttavan tuulen vaikutuksesta?

Lieneekö tarpeen kertoa, että kysymykseni kuului teknikon mielestä ei-kiinnostavien asioiden joukkoon. Ripustuksen oli tehnyt joku muu, joten; mitä väliä sillä oli?

Vaarallisimmat riskit syntyvät tietämättömyyteen ja piittaamattomuuden liitosta, olipa kyse sitten omien laitteiden virittelystä, palveluiden kauppaamisesta tai jonkin toiminnallisen yksikön ylläpitämisestä ja valvonnasta. Sähköasennukset ja laitteiden korjaukset on sen vuoksi syytä jättää vastuunsa tunteville ammattilaisille.

Ei tietämättömyys tosin aina aiheuta niin kovin kamalia seurauksia. Muistan edelleen elävästi, kuinka pääsin ensikertaa Oikeaan Studioon. Muistan senkin, miten omituiselta äänittäjän kasvot näyttivät sillä hetkellä, kun me silloisen nuorison edustajat pistimme mikserin nurkalla olleen Topz-rasian muitta mutkitta kiertämään ja rassasimme vanupuikoilla vaikut ulos korvista. Meistä oli kerrassaan mainiota, että joku oli tullut ajatelleeksi muusikoitten viihtyvyyttä tämmöisessäkin asiassa!

Seuraavina päivinä rasiaa ei tosin enää näkynyt ja vasta myöhemmin valkeni, että studion vanupuikoilla puhdistetaankin nauhureiden äänipäitä. Mutta väliäkö sillä?

Syksy on monella tapaa uuteen ryhtymistä ja tämän Riffin myötä haluammekin antaa potkua ja pontta kaikkiin edessä oleviin musikaalisiin hankkeisiin. Muistaa täytyy, että ilman yritystä ei synny erehdystä ja erehtynyttähän ei laiteta. Miellyttäviä lukuhetkiä siis!

Lauri Paloposki,
päätoimittaja

 Paluu

 

 

 

01.09.1997
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy