Musiikin jaloa asiaa edistämässä, niinpä niin...

  

Sattuipa silmiin uutinen kännykkäverstas Nokian ja kansainvälisen levy-yhtiö EMIn välisestä sopimuksesta. Nyt en aio uppoutua siihen, onko säveltäjien kannalta moraalisesti oikein, että EMI myy Nokialle käyttöoikeuksia tunnettuihin sävellyksiin, jotta niitä voidaan jaella kätevästi uusina soittoääninä ympäri maailmaa. Sellaisen pohdinnan hoitakoot juristit parhaan taitonsa mukaan. 

Lähinnä surkuhupaisaa oli kumminkin se tapa jolla moista menettelyä perusteltiin sanomalla, että tällä tavalla saadaan musiikin hienot sävelhelmet jakeluun sellaisillekin henkilöille, jotka eivät muuten niihin ehkä törmäisi. Ja näin edistetään musiikin jaloa asiaa... No onhan se koomista, kun entisen neuvostojen maan suuri ja mahtava kajahtaa jonkun povitaskuun tungetusta viestimestä ruuhkabussissa, mutta tuskinpa se säälittävä piipitys tekee minkään teeman imagolle suoranaista hyvää. Pilalle siinä musiikki menee, ei auta. Piippari on piippari ja musiikkivälineet ovat erikseen. Viimeistään tämän asian ymmärtää vertailemalla kesken konsertin soivan kännykän aiheuttamaa tunnetta siihen saakka toivottavasti häiriöttä nautitun musiikin tuottamaan mielihyvään.

Mutta onneksi oikeille soittimillekin löytyy edelleen kysyntää. Sen todisti esimerkiksi syyskuun lopussa Oulussa pidetty Rock-työkalunäyttely, jonka järjestivät onnistuneesti Musiikki-Kullas ja joukko alan suomalaisia tukkukauppoja. Väkeä kävi ja kiinnostusta riitti, musiikki on yhä elämän suola monelle. Aplodit Kullaksen väelle esimerkillisestä toiminnasta!

Ja oikeita soittimia, tallentimia ja muuta asiaan liittyvää olemme koonneet jälleen huiman nivaskan myös tämänkertaiseen Riffiin. Tuttuun tapaan mukana on kestoluettavaa muiltakin musiikin tekemiseen liittyviltä aihealueilta - niin soittamisesta kuin sen sovittamisesta, tallentamisesta ja toistamisesta. Viihdy lehden parissa - lisää luettavaa taas joulukuussa!

Lauri Paloposki,
päätoimittaja
 

 

 

 

15.10.2000
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy