Amy Winehousen elämästä dramatisoitu elokuva keskittyy tarinassaan laulajattaren keskeisiin vuosiin matkalla maailmantähteyteen.
Elokuva-arvostelut
Vaikka Michael Monroen tarina on jo moneen kertaan kerrottu, pystyy dokumentti piirtämään hallitun ja monitasoisen kokonaiskuvan tästä suomalaisen rock&rollin ikonista.
Normaalia keikkataltiointia koskettavampi elokuva.
Äänessä on vain ja ainoastaan artisti David Bowie itse. Hyvä.
Ismo Alanko on suomalaisen popmusiikin jättiläinen, jonka tuotannosta on vaikea osoittaa toista tärkeämpää vaihetta. Laura Joutsi onnistuu kuitenkin dokumentillaan piirtämään ehjän kuvan luomisvoimaisen taiteilijan mittavasta urasta.
Tämä elokuva toi mieleen sen, kun olin aikoinaan kuuntelemassa pakistanilais-brittiläistä kirjailija Hanif Kureishia (mm. Esikaupunkien Buddha). Hän puhui siitä ristiriidasta, mikä hänelle toisen polven siirtolaisnuorena syntyi oman identiteetin kanssa. Isovanhempien kotimaa ja sen kulttuuri tuntuivat vieraalta, englantilaisille taas hän oli usein vain pelkkä ”Paki”.
Vuonna 1972 Aretha Franklin lauloi kaksi konserttia Los Angelesin baptistikirkossa. Ne taltioitiin, mutta teknisten ongelmien vuoksi filmiä ei julkaistu, ainoastaan levytys. Nyt 47 vuoden jälkeen esiintymisiä voi katsoa lumoutuneena. Armo on läsnä.
Tämä ei ole musiikkielokuva. Tämä on elokuva alkoholismista ja parisuhteesta, joka kestää sen aiheuttamat kirot, kaiken. Päähenkilönä on sinivalkoinen ääni, Suomen kansan rakastama Kari Tapio eli Kari ”Klabbi” Jalkanen.
Entä jos koko maailma samassa silmänräpäyksessä unohtaisi Beatlesin ja sen loisteliaan musiikin – yhtä ihmistä lukuun ottamatta? Hän saattaisi pärjätä musabisneksessä aika kivasti, varsinkin jos väittäisi esittämiään covereita omikseen.
J. Karjalainen on Suomi-rockin jättiläinen, joka ei esittelyjä kaipaa. Silti hän on onnistunut pysymään mystisen tavoittamattomana. Itse asiassa siviilihenkilö Jukka Karjalaisen (s. 1957) yksityiselämästä ei oikeastaan tiedetä juuri kummoistakaan.
Juice Leskinen kuroi kynällään umpeen sen etumatkan, mikä angloamerikkalaisella rock-lyriikalla oli suomalaiseen vastineeseensa 1970-luvun alussa. Kokoillan elokuva suomirockin pioneerista saa ensi-iltansa jouluna.
Dokumentti Whitney Houstonista (s. 1963) on karu elokuva. Se on tarina mustasta gospellaulajasta, jonka ilmiömäinen ääni nosti hänet aikansa suurimmaksi naistähdeksi.
Kitaristien kitaristi, Geoffrey Arnold “Jeff” Beck (24.6.1944) saa vihdoinkin oman elämäkerrallisen dokumenttinsa! Puolen vuosisadan ura kestää tarkastelua, laatu on ollut aina läsnä. Siinä haastetta kelle tahansa, aikalaiselle tai seuraajalle.
Elokuvien kakkososat ovat usein vanhan lämmittelyä. On todella vaikeaa toisintaa menestysidean toimiva rakenne ja onnistuneen juonenkuljetuksen aiheuttama draamallinen jännite. Onkin ihmeellistä, että Tokasikajuttu onnistuu yli kaikkien odotusten.
Eppu Normaali on suomalaisen rockmusiikin saralla ilmiö, jota voidaan täysin aiheellisesti verrata kokoluokassaan The Beatlesiin. Yli puolitoista miljoonaa myytyä levyä ja loppuunmyytyjä keikkoja jo viiden eri vuosikymmenen aikana. "Jossain vaiheessa olimme eräässä tunnettavuustutkimuksessa vain vähän tunnetumpia kuin Joulupukki", kertoo kitaristi Juha Torvinen. Siksi onkin ihmeellistä, että Saku Pollarin ohjaama dokumentti on ensimmäinen ilmiötä laajemmin tarkasteleva elokuva. Teattereissa joulun molemmin puolin pyörinyt elokuva on nyt myynnissä DVD-levynä.
Vuonna 2014 julkaistu 20 000 Day on Earth -dokumentti esitteli itsevarman Nick Caven, älyllisen ja luomisvoimaisen taiteilijan, joka pohdiskeli boheemiin tyyliinsä taiteen kysymyksiä. One More Time With Feeling -dokumentissa sävy on hyvin erilainen – ainoa selkeästi yhdistävä tekijä on hienosti toteutetut musiikkikohtaukset.
Kaksinkertaisen Oscar-voittajan Ron Howardin ohjaama The Beatles -dokumentti imaisee mukaansa heti ensi sekunneilla. Ensi-iltansa elokuva saa Suomessa 4. marraskuuta 2016.