Akkajee: "Lastenkerääjä" – ei mikään helppo tapaus

Image

Akkajeen toinen albumi, Lastenkerääjä, vaatii auetakseen mielellään useita kuuntelukertoja, keskittyneitä sellaisia.


Levyn teema pyörii albumin nimnen mukaisesti lapsen mielenmaiseman ympärillä. Musiikillisesti erittäin minimalistinen kokonaisuus alkaa koko kappaleen mitalta kasvavalla nimikkoraidalla.

Kappale on kasvustaan huolimatta minimalistinen. Vähäeleisyys ja erilaiset, yksittäiset äänet ovatkin koko albumin yksi kantavia voimavaroja. Albumilla ei ole yhtäkään alle viiden minuutin mittaista kappaletta.

Levy vaatii useita kuunteluita ja tarkkaa keskittymistä. Albumi onkin parhaimmillaan tilanteessa, jossa on tietää, että noin 40 minuuttiin ei tarvitse tehdä mitään. Suositeltavaa on myös laittaa puhelin äänettömälle ja keskittyä vain nauttimaan musiikista.



Äänimaailma on hämmentävä ja kiehtova. Mukana on instrumenttien lisäksi hyvin erikoisia, paikoin jopa pelkoa aiheuttavia ääniä.
Sanoitukset ovat monipuolisia, mukana on niin iloa, kaihoa kuin synkkyyttäkin. 
Saatekirjeen mukaan levyn yksi innoittaja ovat vanhat kansantarinat.


Kaiken kaikkiaan Akkajeen Lastenkerääjä on haastava ja moniulotteinen äänite. Levyä uskaltaa suositella kaikille folkin ja kansanmusiikin ystäville.
Tärkeintä on huolehtia siitä, että kuunteluhetki ei keskeydy, sillä levy on selvästi tarkoitettu kuunneltavaksi kokonaisuutena.


Akkajee: "Lastenkerääjä" (Akkajee, 2021)