Nayteikkuna

Annimaria Rinne: "Jälkeenpäin" – taidokasta tunnelmointia

Annimaria Rinne (s. 1973) on pitkän linjan laulaja, jonka soisi tällä loistavalla levyllään tavoittavan laulelmamusiikin ystävät ja jazzdiggarit. Jälkeenpäin on levy, jossa yhdistyy mestarillinen soitto ja hallittu, mutta aistikas laulu. 

Yhdysvalloissa lauluopintonsa suorittanut Rinne herätti toki huomiota jo vuonna 2006 debyytillään ”Ensimmäinen”, jonka julkaisu keräsi kehuja myös ulkomailla. Silti on hämmästyttävää, kuinka vähällä huomiolla hän on kotimaassaan ollut. 

Laulajattaren äänessä kuuluukin kokemuksen mukana tuoma rauhallisuus ja tilanteen suvereeni hallinta. Laulelmallinen jazz soljuu notkean kevyesti kuin amerikkalaisilla mestareillakin. Säestävässä kvintetissä toki on ykkösryhmän soittajia; pianisti Seppo Kantonen (joka on myös säveltänyt levylle kaksi laulua), rumpali Mikko Hassinen ja basisti Vesa Ojaniemi kutovat taustacanvaksen, joka antaa pohjan laulajattaren tyylittelylle. 

Puhaltajat Manuel Dunkel saksofonissa ja Tero Saarti trumpetissa luovat levylle soundin, joka tekee kokonaisuudesta yhtenäisen. Erinomaista soittoa täydentävät maukkaat jousiarrit. Saarti on myös urakoinut kahden biisin säveltäjänä. Muut säveltäjäkonkarit kertovat levyn klassisesta jazzlinjasta: Otto Donner, Esa Pethan, Lasse Mårtenson, Raimo Salmiheimo sekä Pekka Tegelman. Viimeksi mainitun veli, Matti Tegelman, vierailee myös kahdessa kappaleessa solistina Rinteen kanssa. Tämä on ainoa minun korvaani särähtänyt yksityiskohta. Rinteen tulkinta luo niin vahvan tunnelman, että levyn keskivaiheille sijoittavat duettokappaleet rikkovat taikaa, jossa olisin halunnut viipyillä. 

Silti levy on hieno kokonaisuus, jossa tekstit ovat tärkeä osa tunnelmaa. Runoilijat kuten Matti Rossi, Aale Tynni, Aila Meriluoto sekä perinteisemmät lauluntekstittäjät Jukka Virtanen ja Timo Kiiskinen takaavat lyriikoiden kvaliteetin. 

Rinteen irti trendeistä oleva laulelmallinen jazz on juuri sellaista musiikkia, jota mielellään nautiskelisi jazzklubin verkkaisessa tunnelmassa hyvää punaviiniä siemaillen ja arkimaailmasta paeten. Se siis täyttää kaikki laadukkaan musiikin merkit. Klubivisiittiä odotellessa voi saman tehdä kotioloissa tämän levyn kanssa vaikka kaksin. 

 

Annimaria Rinne: "Jälkeenpäin"
Alba Records, 2019

 

Toimituksen huom.
Alkuperäistä tekstiä on korjattu 8.5.2019 säveltäjien esittelyn osalta, jossa Pekka Tegelman oli mainittu sekä säveltäjänä että laulajana. Jälkimmäisessä roolissa levyllä on kuitenkin hänen sijaansa mukana Matti Tegelman.

19.04.2019
|
Tommi E. Virtanen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy