Berghäll-Kalima-Ikonen ”The Arctic” – tunnelmallista ulinointia ja prätkettä

The Arctic -levy koostuu mielenkiintoisista biiseistä, äänistä ja tunnelmista. Levyn äänimaailmasta vastaa kolmikko Joakim Berghäll, Kalle Kalima ja Kari Ikonen. Berghäll soittaa baritonisaksonia, bassoklarinettia ja kelloja. Kalima sormittelee sähkökitaraa ja kuusikielistä kitarabassoa. Ikonen operoi Moog-syntetisaattorilla ja preparoidulla pianolla.

Levyn kappaleet muodostavat The Arctic suite -nimien kokonaisuuden, joka on Joakim Berghällin säveltämä. Sovituksesta vastaa koko trio. Levyn neljäs biisi "Silent Sea" on saanut inspiraationsa Rachael Boastin runosta.

Biiseissä on erilaisia tunnelmia, ja joissain tunnelmat vaihtelevat biisin sisälläkin. Kuulostaa siltä, että teoksessa on myös paljon improvisatorisuutta läsnä, mikä on hieno asia. Jos tätä musiikkia pitäisi kategorisoida levykaupassa, laittaisin tämän osastoon jazz, improvisatorinen musiikki.

Yleisesti ottaen levyn sointikuvassa on monipuolisuutta myös siksi, että kukin trion jäsen pääsee tarvittaessa toimimaan niin basso-, keskialue- kuin korkeammillakin taajuuksilla. Äänitteen yksi rikkaus onkin taajuusalueiden ja erilaisten soundien vaihtelevainen käyttö sekä kekseliäiden soundi- ja äänielementtien yhdisteleminen.

Esimerkiksi yli 24 minuuttisessa, neljännessä biisissä Ikonen melodialinjailee Moogilla Kaliman kitaran ja Berghällin bassoklarinetin kanssa. Välillä Moog ulisee kuin oksennusta ulospunkeva kissa... tämä on kehu!
Välillä taas Kalima ujelluttaa kitaraansa Berghällin luodessa pistemäisempiä kuvioita keski- ja matalammilla taajuuksilla. Moog myös pärisee, puhaltelee ja "avaruuspuhuu" R2D2mäisesti. Kitara rapisee ja napisee saksofonin kirkskahdellessa ja läppien läpsähdellessä.

Kappaleen aikana kuuluu myös, kuinka efektipedaaleja poljetaan päälle ja pois; tiedättehän sen naksuäänen mikä syntyy, jos pedaalissa on kovaääninen polkukytkin. Tämä on hellyttävää, ja kuuluu livesoittamisen maailmaan. Siten se sopii hyvin myös livesoittoäänitysten maailmaan.

Levy julkaistiin maailman ympäristöpäivänä 5.6.2018 minimaalisena 100 kpl:n painoksena. Tammikuusta 2019 lähtien levy on ollut saatavissa digitaalisessa muodossa. Levyllä trio haluaa kiinnittää ihmisten huomion siihen, miten pienillä valinnoilla voi olla merkittävä vaikutus arktisen alueen ihmisten elämään ja hyvinvointiin.
Levyn äänityssessio suunniteltiin mahdollisimman hiilineutraaliksi kuljetuksiin käytettyine sähköautoineen ja vegaaniruokineen. Levyntekemisestä syntyneet hiilijalanjäljet on kompensoitu.

Äänitteen on äänittänyt, miksannut ja tuottanut Joakim Berghäll. Äänitteen soundit ovat ilmastonmuustosideologiaan sopivasti hieman luomumaiset. Kaikki on kuitenkin selkeää ja kuultavaa, ja stereokuvassa äänilähteitä on sijoiteltu toisista sopivasti hieman erilleen. On raikasta kuunnella vähän ja maltillisenkuuloisesti jälkiprosessoitua musiikkia.
Masteroinnin on tehnyt Tommi Langen TT Langenilta.

Berghäll-Kalima-Ikonen: ”The Arctic” (Boulder Music Helsinki 2018)

20.02.2019
|
Toni Honkala
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy