Darin "Tvillingen" – tunnustuksia ja henkilökohtaisia tunnelmia kansankodin kultakurkulta

Tunnustan heti aluksi, että tämä oli ensikohtaamiseni Darinin kanssa ja yllätyin positiivisesti. Tuotannollisesti albumi on erittäin korkeatasoinen ja laadukas kuten länsinaapurimme musiikki tapaa olla, mutta olisiko tässä jotain sellaista tunnelmaa tai syvyyttä, että se nousisi jotenkin lentoon ylitse muiden?

Darinin ura sai lähtökiidon 2004 miehen voitettua 17 -vuotiaana Idols-skabat. Sen jälkeen tuutista tulikin ulos peräti 6 englanninkielellä laulettua levyä, ja toki liuta hittejä. Tällä Tvillingen -levyllä artisti kertoo nuoren miehen kasvukivuista yht’äkkisen kuuluisuuden syleilemänä, ja samalla levy saa sitä kaipaamaani tavanomaisen hittitehtailun ylittävää syvyyttä. Levyn nimikkokappale Tvillingen on parhaillaan Ruotsin toiseksi soitetuin ja onhan sitä striimattu kunnioitettavat yli 6 miljoonaa kertaa, joten ei tässä turhasta ilmiöstä puhuta. Tvillingenin äänimaailma muistuttaa etäisesti joitain takavuosien huimia lattarihittejä, mutta herkkä Darinin ääni ja ennenkaikkea Ruotsin kieli tekee sille ihmeitä.

Kuuntelu etenee sujuvasti ja välillä vierailevat naisartistit pääsevät komppaamaan Darinia kappaleessa Mardröm. Kappaleista Alla ögön på mig lienee herkin ja liikuttavin, missä melodian kaunis pianokudos ja jouset tekevät siitä hyvin taianomaisella tavalla kauniin: kappaleessa on jotain hauraan herkkää ja samalla pinnan alla sykkivää voimaa. Sen jälkeen Den här sången  -kappaleen kevyt konekomppi siirtää tunnelmat taas eri sfääreihin, mutta läheisyys säilyy. Aika monessa kappaleessa on akustisella kitaralla ja puhtailla saundeilla tehty intro, joka kulkee äänikudoksen taustoilla mukavasti. Vauhdikkaammissa mutkissa mennään reippaasti diskopalloa heiluttavien rytmien komppaamana, mutta ei liikaa. Lopulta musiikki palaa sujuvasti herkistelemään ja kokonaistunnelma säilyy. Biisit ovat hienoja ja ensikuuntelulla on lähes mahdotonta valita omalle kuuloluulle parasta, mutta kuuntelun edetessä valitsisin Allt som vi sa  kappaleen.

Levyn musiikista ja sanoituksista vastaavat Darin itse sekä David Lindgren Zacharias, Ollie Olson, Peter Quint Smith & Thell ja Lars Halapi, joten taustalta löytyy osaamista ja kokemusta.

Joten tervetuloa itäiseen valtakuntaan keikalle, kiipeän lauteille mielelläni kuuntelemaan herran tuotoksia myös livenä.

Darin: "Tvillingen (Dex Music 2017)

27.03.2018
|
Ari-Pekka Lauhakari
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy