Nayteikkuna

Freedom Fuel: "Dance!" – Virkistävän vanhanaikaista!

Stoner rockiin perustansa valanut Helsinkiläinen Freedom Fuel suuntaa toisella kokopitkällään tanssin ja popahtavien kertsien maailmaan. Konsepti on vanha, mutta erittäin toimiva. Dance! jaksaa viihdyttää useankin kuuntelukerran jälkeen.

Freedom Fuelin musiikkia on aivan liian yksioikoista niputtaa tiukasti mihinkään genreen. Instrumentaaliosuuksissa on aimo ripaus psykedeliaa, johon ei silti jäädä liikaa lillumaan. Riemastuttavinta biiseissä on kuitenkin 70-lukuhenkinen street ja glamrock, joka kuuluu bändin melodisissa kertosäkeissä. Goddageda soi kuin Sweet tai Alice Cooper, jolta laulusolisti–kitaristi Teemu Holttisen ääni välillä kuulostaakin. 

Holttisen ääni on raaka ja voimakas, vahvasti kuitenkin melodioissa kiinni. Siinä onkin bändin voima: biisit jäävät mieleen ja niiden mukana voi hoilotella.  Kitaristina Holttinen on maltillisen tyylikäs, pääasiassa napakasti kompaten ja riffinsä kurinalaisesti soittaen, mutta miehessä löytyy tarvittaessa taitoa myös melodiantajuisiin sooloihin. Takana hänellä on parikymmentä vuotta ammattimaisesti toimineita bändejä, joka kuuluu varmuutena kaikessa tekemisessä. 

Voimakkaan määrittelevää on myös basisti Henri Fagerholm, jonka soittoa on tarinan mukaan jopa itse Ville Valo hehkuttanut. En ihmettelisi tätä, sillä bassokitara soi jykevästi niin kuin tämmöisessä musassa pitääkin. Trion soitto on kuitenkin mukavan ilmavaa, kun mukaan ei ole tungettu liiallisia kitararaitoja. Rumpupallilla istuva Sami Ojala soittaa hänkin napakan svengaavasti biisien ehdoilla. 

Kuten sanottua, levyltä löytyy nyansseja, joita paljastuu joka kuuntelukerralla lisää. Albumi on myös ehdottomasti kokonaisuus, jolle pilkkominen tekee vääryyttä. Levyn avaava Dancing esittelee jo kaikki edellämainitut tyylilajit ja yli seitsenminuuttisen kappaleen aikana ehtii yllättyä pariinkin kertaan. Pisteet rohkeudesta laittaa tällainen opus paalupaikalle. Albumin päätösraita, Catch Phrase for Believers, on kohtalokas pianoballadi, jonka nuhruinen pianosoundi naulaa täydellisesti viimeisen naulan arkkuun.

Kunnes on aika laittaa levy uudestaan pyörimään.

 

Freedom Fuel: Dance!
Secret Entertainment, 2019

07.06.2019
|
Tommi E. Virtanen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy