Hot Heros “Folkjazz from Finland” – taidokasta jazzsävyttelyä

Folkjazz from Finland on saksofonivetoista iloittelua. Soitto on ilmavaa, taidokasta ja ilmeikästä.

Hot Herosin yhteensoitto kuulostaa orgaaniselta ja yhteennivoutuneelta. Janne Tuomi (perkussiot), Sami Sippola (saksofoni) ja Ville Rauhala (kontrabasso) ovat soittaneet keskenään jo kauan, ja se kuuluu soitossa. Tällainen kokoonpano antaa tilaa ja mahdollisuuksia kunkin instrumentin ominaissoundeille.

Folkjazz from Finland -levyn miksauksessa trio on sijoiteltu stereokuvaan keikkatilanteenomaisesti: Sippolan saksofoni hieman vasemmalla ja Rauhalan basso oikealla. Tuomen perkussiotyöskentelyä kuullaan keskeltä sivuille levittäyneenä. Tämä antaa selkeän kuvan äänilähteistä.

1. Iltalaulu
Ihanan pehmeät basso- ja virvelisoundit! Sippolan saksofoni soi vuoroin pehmeästi vuoroin sydäntäsärkevästi murottuen. Rauhala rauhoittaa kuulijan korvaa bassosoolollaan samalla, kun saksofonin aiemmin täyttämät korkeammat taajuudet ovat hiljaisuuden tilassa. Tuomi sivelee äänimaisemaa bassosoolon ympäristöksi. Soolon jälkeen Sippolan foni palaa tulkitsemaan teemaa moni-ilmeisesti.

2. Luonnon ylistys
"Etnisten" perkussiosoundien ja kuvioiden siivittämänä Hot Heros uhraa luonnolle musiikillisen ylistyksen. Tuomi luo löysäkalvoisella pikkurummulla soittokaarisoundisen bordunasoundin sävelvirtailun pohjalle. Alussa Rauhala napsuttaa mukavia pieniä pizzicatoja. Biisi lähtee hieman tiiviimpään kulkuun Sippolan esitellessä teemoja. Keskivaiheilla Tuomi soittaa perkussioteemoja Rauhalan säestäessä ostinakuviolla. Lopussa palataan alun tunnelmiin Sippolan soittaessa teemoja uudelleen.

3. Mettäpiruja
Vauhdikasta menoa, jonka pohjana Tuomen vauhdikas tomityöskentely ja Rauhalan rivakka basso-ostinato, jotka muodostavat bordunankaltaisen soonisen perustan Sippolan paikoin freejazzmaisia piirteitä saaville melodialinjoille. Hieman läkähdyttää biisin lopussa, kun äänikuva on koko ajan täynnä, varsinkin saksofoni täyttää vahvasti korkeampia taajuuksia. Mahtavanpehmeät, mutta napakat tomisoundit.

4. Laivat purjehtivat avomerelle
Seesteisempi kappale sopii dramaturgisesti juuri tähän kohtaa edellisen vauhdikkaan kappaleen jälkeen. Ilmavaa, mutta tiivistä ja ammattitaitoista yhteensoittoa. Puolenvälin tienoilla on rauhallista tunnelmaa, kun Tuomi sooloilee maltillisesti, dynaamisesti ja eläväisesti. Rumpusoundit ovat hyvin kohdallaan, ja Tuomen virvelityöskentely kaikkien muiden perkussioelementtien soiton ohessa on merkillepantavan taidokkaankuuloista.

5. Amerikan-suomalainen hambo
Hambo kutsuu tanssimaan hieman vinksahtanutta melodiaa, jota Sippola tuuttaa ulos fonistaan. Tuomi ja Rauhala pitävät rytmiä yllä. Jonkin ajan kuluttua, ikäänkuin toisen osan alkaessa, Tuomen tomisoundit alkavat pulputella pyöreää ja pehmeänkumisevaa perkussioteemaa. Nyt Sippola ja Rauhala ovat komppiryhmänä. Sitten palataan alun tunnelmaan variaatiojaksossa, jonka aikana Sippolan foni väliin ulisee, rääkyy ja valittaa. Lopussa palataan teemaan.

6. Virsi Kaitajärveltä
Keskitempoinen kappale, jossa Sippolan monin paikoin raastavasti tulkitsema melodia johdattaa kuulijan tuivertaviin tunnelmiin. Tyylikäs ja kekseliäs, kaksoisotteita sisältävä bassosoolo Rauhalalta, jonka jälkeen Sippola tunnelmoi teeman pohjalta. Tuomi rauhoittaa tilanteen laskettelemalla rumpusooloa kohti seesteisempää ja pehmeämpää loppua.

7. Kamalka
Biisi lähtee liikkeelle perkussioilla. Melodisen teeman esittelevät unisonossa saksofoni ja jousella soitettu kontrabasso. Tunnelma tiivistyy ja kiihtyy Sippolan soiton saadessa tiiviimpiä sävelryöppykohtauksia Tuomen prätkyttäessä perkussioita. Puolessavälissä Rauhala pääsee maalailemaan korkeita osin huiluäänimaisia ääniä kontrabasson taiteilija-asemista korkealta yli otelaudan ja läheltä tallaa jousella soittaen. Loppua kohden tilanne jälleen tiivistyy, mutta nyt ollaan enemmän paikallaan perkussioiden maalailevamman ja ei-niin-tasaista-pulssia-ylläpitävän äänimaailman syleilyssä.

8. Sillan yli salmen taa
Tullaan sillan luo. Katsotaan ympärille. Sitten lähdetään rivakasti sillan yli. Toisella puolella, salmen takana, pysähdytään ja katsellaan ympärille uusia maisemia, joita Rauhala pirskottelee kuuluville. Tuomi alkaa pellislistää maisemaa, jota Rauhalan välillä nopeamman pistemäiseksi kuvaava basso rakentaa. Sippolan tullessa mukaan, aletaan hiljalleen kulkea puoliraskain, varovaisihkoin askelin eteenpäin.

Hot Heros: “Folkjazz from Finland” (Eclipse Music 2018)

Lisätiedot: Eclipse Music

19.09.2018
|
Toni Honkala
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy