Jari Loisa: "Pelkäämättä" – laulettua suomalaista progea!

Jo 70-luvulla musiikkihommat aloittanut Jari Loisa tunnetaan Sister- yhtyeestä ja toki vielä paremmin Siberia-yhtyeen laulavana basistina. Siberian jälkeen hän teki muutaman soololevyn 80 – 90-luvuilla. Pelkäämättä on Loisan ensimmäinen laulettu albumi sitten vuoden 1991 

 

Mitenkään väheksymättä Siberian loistavia biisejä täytyy todeta että Jari Loisa on tehnyt ainakin yhden suomirockin klassikon nimeltä Punainen polkupyörä. Biisi on turhan unohdettu, hienosta kappaleesta ei ole esimerkiksi youtubessa kuin yksi suttuinen liveversio.

Mutta uuteen Pelkäämättä-levyyn: tämä ei ole missään mielessä rocklevy, kitaraakaan ei kuulla kuin jossain taustalla. Pääosassa ovat kosketinsoittimet ja syntetisaattorit ja Loisan eteerinen laulu. 

Loisa on soittanut ja sovittanut lähes kaikki soittimet yksin. Apuna on ollut Jore Vaalasmaa joka on myös tuottanut levyn Loisan kanssa. Kuin ennen -reprise-biisillä laulaa Pihla Soinnunmaa.

Kappaleet on äänitetty kotona lukuunottamatta hienoa Matkaaja-biisiä joka on äänitetty edesmenneen ystävän muistoksi Korfulla. Myös Pilvien ymmärtämistä -kappale on äänitetty siellä. Mainitulla Matkaaja-kappaleella sukelletaan Peter Gabrielin äänimaisemiin.

Laren ja Henkan häämarssi taas saa virikkeitä Pekka Pohjolan tuotannosta. 

Vinkeä Kaukopuheluita kuutamolla on hyvin elokuvallinen biisi. Siitä kuten kaikista levyn biiseistä huokuu jonkinlainen elokuville ominainen fiilis. 

Levyn kannet ovat myös upeat ja myötäilevät levyn musiikkia. Kannet on graafikko/valokuvaaja Jari Loisa tehnyt itse. Niin vain hyppäävät pornaislaiset metsäkauriit levyn utuisessa kannessa.

Pelkäämättä-levy ei ole helppo kuunneltava. Se vaatii keskittymistä ja paneutumista että siitä saisi mahdollisimman paljon irti. Kuitenkin kuuntelijan kärsivällisyys palkitaan. Pelkäämättä on tämän päivän progressiivista musiikkia.


Jari Loisa: Pelkäämättä (Presence Records, 2021)

 
29.03.2021
|
Reima Lindroos
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy