Kononen & Pajukallio: Metsähovin pojat – hieno katsaus suomikantriin

Monessa mukana olleiden Konosen ja Pajukallion kantriduo esittelee varmalla otteella kattauksen suomenkieliseen juuri- ja kantrimusiikkiin.

Toimittaja/muusikko Suonna Kononen tunnetaan paitsi Huojuva lato- yhtyeestä, myös pätevästä suomalaisen kantrin ”opaskirjasta” Mystiset metsätyömiehet ja keskikaljacowboyt.
Toimittaja/muusikko Arto Pajukallio taas on tuttu tietenkin etupäässä Freud, Marx, Engels & Jung-yhtyeestä ja vuosikymmenten levy-,konsertti- ja elokuva-arvosteluistaan.

Metsähovin pojat-levyllä operoidaan lähinnä kahdella akustisella kitaralla. Joskus on esillä lisäksi mandoliini, piano tai huuliharppu. Livelevy on äänitetty syksyn 2019 Pohjois-Karjalan kiertueella eikä pituudessa ole säästetty. Levy kestää sen 75 minuuttia mikä sinne mahtuu ja näin livelevynä se puolustaa kyllä paikkaansa.

Tämähän kuulostaa siltä kuin kaksikko olisi aina soittanut yhdessä. Vanhojen konkareiden laulu toimii erinomaisesti toinen toistaan tukien. Kitarasoundit ovat hienot aivan kuin ne olisi äänitetty tosi läheltä.

Metsähovin pojat-albumi sisältää kahdeksan käännöskappaletta ja yksitoista alkuperältään kotimaista kappaletta.
Käännösbiiseistä parhaita on esimerkiksi Pekka Myllykosken riemukas Tom Russell -suomennos Huuskonen rakentaa, jolla koko levy potkaistaan käyntiin.
Guy Clarkin L.A.Freeway saa suomalaiseksi nimekseen Pois tältä valtatieltä joka on myös Myllykosken käännös.
Myös Sunnuntaiaamun kadut, Kris Kristoffersonin originaali Sunday morning comin ́down suomentuu hienosti. Kääntäjänä taas kuinka ollakaan eräs Myllykoski!
Vielä täytyy mainita Waylon Jenningsin Kantripaskaa eli Outlaw shit jonka todella riipaisevasta tekstistä vastaa Suonna Kononen.
Alkuperäisistä suomalaisista lauluista mainittakoon Konosen Levittäkää tuhkani Lahdentielle, myös Konosen Lötkön haamu ja Pajukallion näppärä Ai sustakin.

Metsähovin pojat päättyy Topi Sorsakosken käännökseen Tää Koskista on vain joka on alkuperältään Leiber & Stoller-tuotantoa. Pilli Pajukallio on soittanut tätä jo Kalle Kiwes Blues Bandissa joka siis oli Topin eli Pekka Tammilehdon ja veljensä Antin yhtye 70-luvulla.

Kertakaikkiaan hieno levy ja taas osoitus siitä että Suomessa hallitaan hienosti kantri- ja juurimusa ja ihan omin eväin ettei tarvitse kopioida Amerikoistakaan sitä yliviihteellistä lällypuolta.
Tällaiset levyt saavat kaipaamaan keikoille!


Kononen & Pajukallio: Metsähovin pojat (Bluelight Records, 2020)

31.12.2020
|
Reima Lindroos
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy