Marko Sillanpää & Uusi Aamu: ”Oman elämänsä kukkakauppias” – suomenkielistä americanaa Joensuusta

Uusi Aamu -kokoonpanon perustivat Marko Sillanpää vaimonsa Heli Sillanpään kanssa vuonna 2014. Oman elämänsä kukkakauppias on yhtyeen ensimmäinen levy. Tätä ennen Marko Sillanpää on julkaissut omalla nimellään kaksi englanninkielistä soololevyä vuosina 2005 ja 2009.


Sillanpään johtama Marco & The Missing Parts sijoittui pronssille rockin SM-kisoissa vuonna 1987 ja se julkaisi yhden lp:n. Yhtye oli hyvässä iskussa ja kiersi Suomea aikansa, veiraili useasti tv:ssä mutta lopullinen menestys jäi tulematta.

Uuden Aamun kokoonpano on aika poikkeuksellinen sikäli, että sen jäsenistä kolme viidesosaa on naisia. Jo mainitun Heli Sillanpään (haitari ja piano) lisäksi yhtyeesssä soittavat Katariina Kotila (rummut) ja Sanna-Mari Savolainen (basso). Marko itse huolehtii laulusta ja akustisesta kitarasta. Anssi Kirkinen toisena kitaristina soittaa akustista ja sähkökitaraa.

Oman elämänsä kukkakauppias starttaa keskitempoisella Pirun iso taakka -kappaleella jonka monimerkityksellisestä tekstistä löytyy hauskojakin piirteitä.

Seuraavana Sydän pirstaleina, vähän J. Karjalaismainen biisi. Täydellinen popbiisi hienoine kertosäkeineen!

Nimibiisi Oman elämäni kukkakauppias on rehevä rockbiisi höystettynä hienoilla kitaroilla.Teksti kertoo siitä että eipäs annetakaan ihan vielä periksi.

Kevätkumpuun on nuorisokuvaus jostain Porvoon synkiltä saloilta…

Aamuauringon säde on tyylipuhdasta kantria, taas vähän eipä anneta periksi-mentaliteetilla
Se hyppäsi junaan on yksi levyn helmistä, vahvasti John Hiatt -vaikutteinen laulu. Lopun hieno kitarasoolo on valitettavan lyhyt, pari minuuttia olisi vielä mennyt helposti.

Ikävää on myös vanhoja mestareita kunnioittavaa kantria vahvalla tunnelatauksella.
Kelmeä kuu – rockabillymainen lopetusbiisi joka nivoo tavallaan eri americanatyylit yhteen nippuun; Elvis, Nurmio, Hank Williams ja John Fogerty. Tähän on tultu.

Oman elämänsä kukkakauppias-levyn kaikki kappaleet ovat Marko Sillanpään käsialaa. Hän julkaisi samaan aikaan esikoiskirjansa, novellikokoelman joka on samanniminen kuin levy.

Suomessa on erityisen runsas valikoima roots-, blues- ja muiden americanatyylien edustajia. Pääasiassa näiden bändien tai sooloartistien musiikki julkaistaan omakustanteena joitain poikkeuksia lukuunottamatta. Näille muusikoille täytyy nostaa hattua, että he jaksavat puurtaa oman musiikkinsa eteen. Näin hienoille levyille kuin Marko Sillanpää & Uusi Aamu-yhtyeen Oman elämänsä kukkakauppias soisi kaiken mahdollisen tuen jo tekovaiheessa sekä ostavan yleisön osalta.

Marko Sillanpää & Uusi Aamu: ”Oman elämänsä kukkakauppias” (Cosmic Cowboy Records, 2021)

05.07.2021
|
Reima Lindroos
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy