Nayteikkuna

Matti Eskon Järvenpää – Kauriala kulkee juurevalla tiellä

Matti Esko on löytänyt viime vuosina juurevamman ilmaisun ja tekee sen ansiosta nyt parempaa musiikkia kuin koskaan.

2015 julkaistu Järvenpää – Pasila oli koko kansan rekkamiehelle tärkeä levy. Sillä hän hylkäsi iskelmän ja otti niskalenkin kantrivaikutteisesta roots-musiikista. Järvenpää – Kauriala jatkaa edellisen levyn viitoittamalla tiellä onnistuen vähintään yhtä hyvin kuin edeltäjänsä.

Juurimusiikin kanssa Matti Esko on aina flirttaillut, mutta kahdella edellisellä levyllä flirtti on kehittynyt tuliseksi rakkaudeksi.

Suurin syy tähän on Olli Haavisto, joka on tuottanut puoliksi sekä Järvenpää – Pasilan että Järvenpää Kaurialan. Haaviston merkityksessä Matti Eskon uralle on jotain samaa kuin Rick Rubinin merkityksessä Johnny Cashille.

Haavisto on vastannut kuudesta Järvenpäässä taltioidusta biisistä. Levyn muut viisi biisiä on tehty Kaurialassa Janne Saksan valvovan silmän alla. Saksan tuottamat biiseissä sekoittuvat kevyt rokkaavuus ja iskelmäelementit, kun taas Haaviston tuotannossa kuuluu väkevämmin juurevuus.

Vaikka Järvenpään ja Kaurialan osuuksien välillä on eroja, ei levyn alkupuoli ja loppu eroa liian merkittävästi toisistaan. Iso tekijä yhtenäisyydelle ovat huippuluokan soittajat molemmissa studioissa. Järvenpää – Kaurialalla soittavat muun muassa sellaiset ykköskorin pelimannit kuin Pekka Gröhn, Janne Haavisto, Pauli Halme ja Ninni Poijärvi. Hyvin leiviskästään selviää myös Jussi69, joka käy duetoimassa Pimeää-kappaleessa.

Enimmäkseen biisien teksteistä vastaavat Topi Salmi ja Esa Eloranta. Myös Tapani Baggelta, Antti Vuorenmaalta ja Vexi Salmelta on mahtunut yksi teksti mieheen levylle. Laulujen aiheet pyörivät pitkälti kantrinomaisissa aiheissa. Useassa tarinassa eletään tien päällä joko keikka-auton tai rekan ratissa. Ja totta kai mukaan mahtuu myös pari tekstiä sydänsuruista. Esimerkiksi Neljä seinää onnistuu kuitenkin aidosti koskettamaan.

Viimeistään Järvenpää – Kauriala: Omia polkujaan -levyn myötä Matti Esko todistaa vankasti kuuluvansa siihen artistijoukkoon, joka sementoi perintönsä uransa ehtoopuolella erinomaisilla levyillä. En panisi pahakseni, vaikka samalla reseptillä tehtäisiin vielä kolmaskin levy.

Matti Esko: Järvenpää – Kauriala: Omia polkujaan (Turenki Records, 2017)

 

14.02.2018
|
Ilkka Lappi
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy